MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 6 липня 2023

71 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 6 липня. 

Контрнаступ ЗСУ міг розпочатися раніше, – Зеленський 

Контрнаступ ЗСУ міг розпочатися раніше. А зараз він "уповільнений" укріпленою російською обороною.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, пише РБК-Україна з посиланням його інтерв'ю CNN, інформує UAINFO.org.

За словами президента, він хотів би, щоб західні постачання зброї дозволили розпочати контрнаступ "набагато раніше".

"Я вдячний США як лідерам за нашу підтримку, але я сказав їм, а також європейським лідерам, що ми хотіли б почати наш контрнаступ раніше, і нам потрібна вся зброя і матчастина для цього. Чому? Просто тому, що якщо ми почнемо пізніше, все піде повільніше", - наголосив він.

Читайте також: Чому відкладається процес навчання українських льотчиків на F-16 

Президент додав, що складнощі на полі бою зараз призводять до "уповільнення" контрнаступу через те, що РФ змогла вибудувати укріплену російську оборону.

"Я хотів, щоб наш контрнаступ відбувся набагато раніше, тому що всі розуміли, що якщо контрнаступ розгорнеться пізніше, то більша частина нашої території буде замінована. Ми даємо нашому ворогові час і можливість поставити більше мін і підготувати свої оборонні рубежі", - пояснив він.

"Ми зустрічалися з ними": The Times розкрили деталі перемовин між Будановим та Пригожиним

Очільника ГУР МОУ Кирила Буданова зацікавив аналіз документу секретного внутрішнього дослідження, проведеного російським Міністерством внутрішніх справ (МВС) про рівень громадської підтримки під час заколоту ПВК "Вагнер".

В інтерв'ю The Times Буданов наголосив, що Росія дозріла для громадянської війни, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Ситуація вказує на те, про що говорила наша служба: Російська Федерація перебуває на межі громадянської війни. Потрібна невелика внутрішня "справа" і внутрішній конфлікт посилиться", - вважає керівник ГУР. 

Документи американської розвідки, оприлюднені на платформі групового чату Discord, свідчать про те, що в січні цього року Євген Пригожин спілкувався з українською розвідкою, пропонуючи надати ЗСУ інформацію про позиції окупантів в обмін на вихід українських військ з Бахмута.

В одному документі, який потрапив у руки журналістів The Times, йдеться про те, що представники ГУР зустрічалися з представниками Пригожина в одній з неназваних африканських країн.

Посол Грузії залишив Київ на вимогу керівництва України 

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі у четвер, 6 липня, залишив Київ у відповідь на вимогу керівництва України.

Про це повідомляє портал Новини-Грузія з посиланням на грузинське зовнішньополітичне відомство, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що у МЗС Грузії назвали дії Києва "несправедливими", але Тбілісі "утримується від будь-якої додаткової реакції на кроки, які робить Україна, і подальшого загострення ситуації".

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України запропонувало послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі повернутись у Тбілісі для проведення консультацій з урядом з метою пошуку шляхів вирішення ситуації з ув'язненим у Грузії Міхеїлом Саакашвілі. 

3 липня Саакашвілі в онлайн-форматі взяв участь у судовому засіданні. Він продемонстрував, як сильно схуд під час перебування в лікарні.

"Варіанти два": воїн-підривник відповів, чому на початку війни не підірвали мости на Чонгар 

Воїн-підривник відповів, чому не підірвали "Чонгар" / скриншот

На початку повномасштабного вторгнення РФ мости, що з'єдную тимчасово окупований Крим з материковою Україною так і не були підірваними. Серед них і Чонгарський міст, хоч він і був замінованим. Свідків у цій справі ще не допитали.

Як повідомляє УП, головним свідком є 48-річний старший сержант Іван Сестриватовський. Він ніс службу на межі з Кримом і у фатальну ніч на 24 лютого мав підірвати мости, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

В інтерв'ю журналістам видання військовий, що у квітні повернувся з російського полону",  пригадує, що Чонгар був замінований ще з 2014 року. Особливо адмінмежу з Кримом до повномасштабного вторгнення не готували. Сапери обслуговували заміновані мости та перевіряли вибухівку.

Воїн пригадує, що повномасштабне вторгення з Криму розпочалося мінометним обстрілом. Тоді він з побратимами вже підготувати все для підриву мостів. Наказ про підрив мостів повинен був віддати командир позиції, а йому повинно було наказати вище керівництво. 

Лукашенко про долю Пригожина: "Мочити" не будуть, але всяке в житті буває" 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ватажка російської приватної компанії "Вагнер" Євгенія Пригожина не будуть "мочити".

На зустрічі з журналістами він сказав, що про взаємини Путіна і Пригожина "не все знає і знати не хоче". "Путін же з ним знайомий значно більше, ще з Санкт-Петербурга, коли вони там жили і працювали. І вони мали дуже добрі стосунки один з одним. Може бути, навіть більше, ніж добрі", - цитує його БЕЛТ, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

За словами Лукашенка ватажок "вагнерівців" зараз знаходиться на волі, він сказав йому, що ПВК "буде працювати в ім'я Росії". 

"Що з ним буде далі? Ну, всяке в житті буває. Але якщо ви думаєте, що Путін такий шкідливий і злопам'ятний, що його завтра "замочать" десь... ні, цього не буде", - підкреслив він.

Вагнерівці в Білорусі: що відомо

Як відомо, Пригожин в останній момент зупинив свої війська під час "походу на Москву". Повідомлялося, що з ним вів переговори Лукашенко, вони домовилися, що ватажкові ПВК дозволять безкарно піти в Білорусь. 

Проти нього закрили справу і, за даними ЗМІ, повернули гроші, вилучені під час обшуків.

Скандал із сестрою нардепа Олексія Гончаренка: жінку підозрюють у збагаченні на вуличному освітленні

Сьогодні отримала продовження історія із родичкою депутата ВР Олексія Гончаренка (Європейська солідарність), яку, крім збагаченні на курортних землях, зараз ще підозрюють у привласнені коштів на вуличному освітленні.  

Як повідомили у прес-службі Одеської обласної прокуратури, зараз повідомлено про підозру трьом учасникам організованої злочинної групи за фактами привласнення бюджетних коштів, службового підроблення та фальсифікації документів (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч.ч. 1, 3 ст. 358 КК України), інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

За даними слідства, головна фігурантка - дружина одного з депутатів Одеської обласної ради, яка розробила відповідну схему  збагачення за рахунок держави. Зокрема, кошти привласнювались під час капремонту вуличного освітлення та інших будівельних робіт у населених пунктах територіальних громад регіону.  

"До свого "бізнес-плану" підозрювана залучила голову однієї з селищних рад у колишньому Великомихайлівському районі та директора підконтрольного їй підприємства-підрядника", - розповіли в прокуратурі. 

За даними прес-служби, спільники суттєво завищили вартість обладнання та обсяг виконаних робіт за договорами-підряду – вносили до актів недостовірну інформацію. Бюджетні кошти, які спільники отримали на рахунки підконтрольної фірми, переводились у готівку. Потім підозрювані витрачали їх на власний розсуд. 

"У такий спосіб ділки заволоділи понад 7 млн гривень. Наразі проводиться комплекс  експертиз для встановлення повної суми збитків. За попередніми даними, збитки, завдані фігурантами бюджету, перевищують 24 млн гривень", - наголошують у прокуратурі. 

З Росії повернули дітей бойової медикині: їх викрали окупанти та приховували це. ФОТО

У четвер, 6 липня, з російського полону вдалось повернути двох дітей бойової медикині - 6-річного Рената та 10-річну Варвару.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Єрмак повідомив, що матір дітей - бойову медикиню вдалось звільнити під час великого обміну полоненими у жовтні 2022 року. Проте окупанти викрали її дітей та тривали час це приховували. 

"Вони з чоловіком давно чекали на повернення своїх дітей, яких росія незаконно депортувала, намагаючись приховати викрадення. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у координації з Уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем та нашою командою працює над поверненням наших діток", - написав Єрмак.

Голова Офісу президента наголосив, що Росію покарають за примусове викрадення українських дітей.

Нагадаємо, 6 липня з ворожого полону повернули 45 українців. Серед них — воїни ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ та двоє цивільних.

"Сидимо, як дурні, дивимось, коли у нас влучить": окупанти скаржаться на влучні постріли ЗСУ. Перехоплення ГУР  

Російські окупанти на Луганському напрямку скаржаться на власні вміння вести стрілецький бій.

Перехоплення розмови військових злочинців РФ оприлюднили в ГУР України, інформує UAINFO.org.

Як зазначається, військовослужбовець РФ на Луганському напрямку порівнює для дружини точність ведення вогню двома арміями.

“Наша “Беха” виїхала, два постріли зробила – її розфігачили. Це тільки ми, як дурні… Нам кажуть: “Зараз стрілятиме танчик”. І ми сидимо, як дурні, дивимось, коли він у нас влучить. Х**н хтось по ньому працює”, – скаржиться окупант своїй дружині. 

Жінка питає, чому так відбувається. Натомість військовий злочинець РФ каже, що “це нікому не треба”.

"Можна до х*хлів у бліндаж бігти, коли наші стріляють, по них все одно не влучать", – резюмував окупант і цим викликав сміх у своєї дружини.

"Маленький промінчик щастя у цьому жахливому дні". У Сумах ДСНС вдалося витягнути зі зруйнованої квартири кота Мурчика. ФОТО

3 липня російські окупанти атакували Суми ударними іранськими дронами Shahed-136, внаслідок чого щонайменше троє людей загинуло. ДСНС продовжують рятувальні дії. Сьогодні їм вдалося витягнути з-під завалів кота Мурчика.

Про це повідомили на Facebook-сторінці ДСНС України, інформує UAINFO.org.

"Коли серце кожного українця нині у Львові, на місці чергового жорстокого ворожого удару… Коли хочеться кричати від болю і ненависті… Раптом з’являється маленький промінчик щастя у цьому жахливому дні", — написали представники служби.

Рятувальники зазначили, що на 4-й день пошукових робіт вдалося врятувати ще одне життя — життя домашнього улюбленця, власники якого до останнього сподівалися на диво.

"4-й день робіт наших рятувальників на місці атаки. Врятоване ще одне життя. Життя домашнього улюбленця, господарі якого до останнього чекали на диво. І ось диво сталося — Мурчик повернувся до своєї родини", — повідомили на сторінці ДСНС.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини