MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 10 липня 2023

99 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 10 липня. 

Столтенберг сказав, коли Україна отримає запрошення в НАТО 

В НАТО очікують, що просування України до Альянсу навіть може бути без аспектів ПДЧ. Запрошення ж союзники можуть надати тоді, коли узгодять, що умови членства України відповідають необхідним потребам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга під час спільної прес-конференції із президентом Литви Гітанасом Науседою напередодні Вільнюського саміту, інформує UAINFO.org.

"Країни-члени розглянуть прагнення України бути членом у НАТО і місце майбутнє України, звичайно, в НАТО. Я очікую, що ми узгодимо, що просування навіть може бути без аспектів ПДЧ. І ми надамо відповідне запрошення Україні та приєднання до Альянсу, коли члени НАТО узгодять, що умови відповідають необхідним потребам", - сказав Столтенберг. 

За словами генсека, союзники "посилять підтримку України, щоб наблизити її до НАТО". Для цього країни-члени будуть тісніше співпрацювати. Також рішення стосуватимуться того, щоб наблизити Україну ближче до членства в Альянсі, включаючи багаторічний пакет підтримки, перехід ЗСУ від радянського обладнання до обладнання стандартів НАТО.

У НАТО домовилися спростити шлях вступу України до Альянсу – Кулеба 

Союзники по НАТО досягли консенсусу щодо усунення Плану дій щодо членства (ПДЧ) для вступу України до Альянсу.

Як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, такого рішення в НАТО досягли "після інтенсивних переговорів", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Союзники по НАТО досягли консенсусу щодо усунення ПДЧ зі шляху України до членства", - зазначив він. 

Кулеба наголосив, що це рішення скорочує шлях України до НАТО.  

"Це також найкращий момент, щоб прояснити запрошення Україні стати членом", - додав міністр.

Звільнення командирів захисників "Азовсталі" викликало "розкол" в РФ і вдарило по настроях військ Путіна – ISW

Звільнення командирів захисників "Азовсталі" викликало "розкол" у суспільстві держави-терориста Росії. Зокрема, російська ультранаціоналістична спільнота продовжує звинувачувати Кремль у тому, що він довірився Туреччині у дотриманні угоди та утриманні українських військових.

Про це йдеться в аналітиці американського Інституту вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel 

Зазначається, що один із російських блогерів вказав на той факт, що звільнення захисників "Азовсталі" підриває мету Росії "денацифікувати" Україну, а інший припустив, що РФ не слід довіряти Туреччині у дотриманні угоди, враховуючи, що вона є "історичним ворогом" держави-агресора. 

Також в інфопросторі РФ прозвучали думки про те, що Кремль міг би уникнути цього звільнення, не організувавши початковий обмін військовополоненими у 2022 році, і що Росію вкотре ввели в оману, оскільки офіційні особи безвідповідально віддали пріоритет звільненню кума російського диктатора Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Ваша економіка залежить від інвестицій США: Байден застеріг Сі Цзіньпіна від підтримки РФ

Президент США Джо Байден застеріг голову КНР Сі Цзіньпіна від зайвої підтримки Росії після зустрічі останнього з лідером РФ Володимиром Путіним у березні 2023 року.

В інтерв'ю CNN Байден повідомив розповів, як телефонував Сі після його візиту до Москви

"І я сказав: це не погроза. Це спостереження. Я сказав: з того часу, як Росія атакувала Україну, 600 американських корпорацій вийшли з Росії. І ви сказали мені, що ваша економіка залежить від інвестицій з Європи та США. Будьте обережні", — згадує американський президент. 

За його словами, очільник Китаю не став сперечатися з ним і наголосив, що Китай "не став наїжджати на Росію на повну котушку".

"Він говорить про те, що ядерна війна — це катастрофа, є така річ, як безпека. Отже, я думаю, що є спосіб, яким ми можемо впоратися з цим", — підсумував голова Білого дому.

У Вашингтоні пояснили, що може включати "ізраїльська модель" гарантій безпеки для України 

У США заявили, що гарантії безпеки для України за моделлю Ізраїлю включають різні види військової допомоги, щоб країна "могла як захищати себе, так і стримувати майбутню агресію". Деталі, як очікується, обговорять під час саміту НАТО у Вільнюсі (Литва) 11-12 липня.

Про це заявив помічник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван, спілкуючись із пресою на брифінгові 9 липня перед поїздкою до Європи. Розшифровка брифінгу була опублікована на сайті Білого дому, інформує UAINFO.org з посиланням на Оbozrevatel.

"Це означає, що Сполучені Штати будуть готові надати різні форми військової допомоги, обмін розвідувальними даними та інформацією, кіберпідтримку й інші форми матеріальної підтримки", – сказав спікер.

Він зазначив, що Штати разом із союзниками та партнерами "в рамках багатосторонніх відносин вестимуть переговори про двосторонні зобов'язання" в галузі української безпеки у довгостроковій перспективі.

Салліван не виключив, що президент України Володимир Зеленський відвідає вільнюський саміт Альянсу, де обговорить це питання з главою США Джо Байденом та іншими партнерами, зокрема лідерами G7.

Аналітики проаналізували темпи контрнаступу ЗСУ та вказали на нюанс 

Сили оборони України можуть навмисно використовувати повільний темп наступальних операцій. Така тактика дозволяє зберегти бойову міць та вимотати ворога.

Аналітики Інституту вивчення війни відзначили, що 9 липня українські війська провели контрнаступальні операції як мінімум на трьох ділянках фронту, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Командувач Сухопутними військами України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські захисники успішно продовжують наступ на Бахмутському напрямку. Українські офіційні особи повідомили, що Сили оборони продовжують вести контрнаступальні операції на Бердянському та Мелітопольському напрямках.

Міністерство оборони Росії і пов'язані з Кремлем блогери заявили, що українські сили проводили атаки в західній частині Запорізької області. Один з військових блогерів стверджував, що українські сили атакують російські позиції невеликими групами і націлені на тил росіян, склади та інфраструктуру. Українські військові також підтвердили, що вони продовжують свої кампанії з блокування окупантів на півдні та сході України.

У Білій Церкві прихильники УПЦ МП відмовились віддавати храм ПЦУ: один із них поливав людей з вогнегасника. ВІДЕО 

У Білій Церкві Київської області вранці понеділка, 10 липня, місцеві мешканці прийшли в Спасо-Преображенський собор, який за рішенням міськради перейшов до ПЦУ. Проте вони зіткнулись із опором з боку прихильників УПЦ МП, один із яких поливав людей з вогнегасника.

Про це повідомили в соціальних мережах. На місці події працюють правоохоронці, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Прихильник РПЦ МП у Білій Церкві на території собору розприскав вогнегасник в обличчя людям", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що місцеві мешканці прийшли виконати рішення, за яке проголосувала міськрада і Спасо-Преображенський собор перейшов під контроль ПЦУ. Проте нібито представники Московського патріархату відмовились виконувати його. 

Як зазначили в пресслужбі поліції Київщини, на місці події працюють патрульні, поліцейські діалогу та правоохоронці Білоцерківського управління поліції, які слідкують за правопорядком та реагують на конфліктні ситуації.

Підпорядкування британській короні і набожність: 10+ фактів про Ямайку, які ви не знали

Карибська країна – Ямайка – давно стала улюбленим місцем відпочинку для європейських та американських туристів. Сюди приїздять, перш за все, через гарну погоду, неймовірні пляжі та завжди усміхнених людей. Місцева атмосфера зачаровує з перших хвилин перебування на острові, а гучні фестивалі та вуличні музики залишуться у вашому серці надовго. Але є так багато речей, про які досі не знають іноземці. Це треба терміново виправляти, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

- Назва країни пішла від слова "Хаймака", що в перекладі з мови індіанців-араваків означає "країна джерел". Таке найменування виникло непезпідставно. Щедра природа нагородила острів великою кількістю лісів, водойм, неймовірними пляжами, яких тут більше 70, та завжди літньою погодою. Навіть у зимовий період температура повітря тут рідко опускається нижче 25 градусів тепла. Завдяки цьому туристи приїздять на Ямайку постійно. До речі, більшість іноземців обирають для відпочинку готелі поруч з пляжем Alligator Pond. Незважаючи на назву, жодних алігаторів тут немає. Просто тут знаходяться пагорби, що нагадують спини цих тварин.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини