MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 липня 2023

69 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 липня. 

ЗСУ наступають на двох напрямках біля Бахмута та мають успіх, – Генштаб 

Українські захисники продовжують наступ на трьох напрямках фронту, зокрема на двох ділянках поблизу Бахмута. Проте окупанти активно обороняються та стягують резерви.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Генштабу ЗСУ Андрія Ковальова в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

Сили оборони продовжують вести наступальні операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Читайте також: "Рухаємося вперед". Сирський показав, як ЗСУ знищують ворога на Берхівському напрямку. ВІДЕО 

"На Бахмутському напрямку наші війська продовжують вести наступальні дії північніше та південніше міста Бахмут. На напрямках Біла Гора - Андріївка та Біла Гора - Курдюмівка мали подекуди успіх, закріплюються на досягнутих рубежах. Наші воїни завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби", - зазначив Ковальов.

Зеленський розповів, чи задоволений результатами саміту НАТО

Президент України Володимир Зеленський заявив, що результати саміту НАТО для України гарні, однак із запрошенням України до Альянсу вони були б ідеальними.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський заявив на брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом після їхньої двосторонньої зустрічі у Вільнюсі, інформує UAINFO.org.

Президент розповів, що вони зі Столтенбергом детально обговорили безпекові питання та російську агресію.

"Результат саміту гарний, але якщо було б запрошення - був би ідеальним", - сказав він. 

Зеленський зауважив, що сьогодні Україна побачила конкретні пункти, які наближають її до НАТО. 

"Дуже складно іноді деякі речі пояснювати партнерам, тому що ми на війні…, ми в різних умовах живемо. Ми в умовах, коли нам треба вижити, а партнери нам хочуть допомогти жити. А нам ще до "жити" треба вижити", - наголосив президент.

За його словами, такі умови й штовхають Україну до "швидких процесів", зокрема щодо реформування безпекової структури у світі. 

"Україна точно розуміє, що не може бути членом НАТО, поки йде війна… Однак сьогодні вперше прозвучало впевнено, що Україна буде членом НАТО, коли будуть відповідні умови. Я розумію під цим те, що це буде, коли буде безпечно на нашій землі", - додав він.

Зеленський підкреслив, що запрошення України до НАТО є технічним сигналом, однак могло б стати серйозним фактором мотивації українського суспільства.

"Плювок в обличчя українським солдатам". Заступник головного редактора BILD емоційно розкритикував саміт НАТО

На саміті НАТО у Вільнюсі глави держав посилають сигнал українським солдатам в окопах, що ті ще «недостатньо сучасні» для Альянсу, це плювок в обличчя українським військовим, заявив заступник головного редактора BILD Пауль Ронцхаймер, передає NV, інформує UAINFO.org.

За його словами, справжнє хвилювання викликає те, як НАТО виправдовує небажання називати Україні конкретні терміни вступу.

«Я розумію всіх, хто цими днями хвилюється і відчуває змішані почуття, коли йдеться про вступ України до НАТО. <...> Але справжнє хвилювання викликає те, як НАТО виправдовує небажання називати Україні конкретні терміни вступу. Зокрема, йдеться про те, що в умови для надання дорожньої карти входить „модернізація збройних сил України“. Уявіть собі: глави держав і урядів зібралися в безпеці у Вільнюсі - і звідти посилають сигнал усім українським солдатам в окопах, що ті, на жаль, ще недостатньо сучасні для НАТО», — заявив журналіст, пише BILD.

Ронцхаймер нагадав, що до повномасштабної війни майже ніхто не вірив, що ЗСУ зможуть протистояти Росії.

«Наскільки обпльованими мають почуватися солдати? <...> Майже ніхто не вірив, що ця армія зможе протистояти Росії. Багато політиків, які складали цю заяву НАТО, давали Україні всього кілька днів на виживання», — додав він.

Журналіст заявив, що виправдання НАТО «абсурдні через інше».

Кулеба про Вільнюс і скасування ПДЧ: "Шлях України до НАТО став коротшим"

ВІЛЬНЮС  В України, що покладала на саміт НАТО надії почути запрошення до Альянсу з відкритою датою, «змішані почуття» від події. З одного боку, в Києві тішаться сигналу від союзників про готовність розглядати запрошення України в НАТО, зафіксоване в підсумковому комюніке саміту. З іншого, засмучені відсутністю ясності щодо того, коли саме Україна отримає запрошення приєднатися до Альянсу. Чому, попри стримане формулювання у Вільнюській декларації, яке до останнього лишалося інтригою, Київ не вважає цей саміт повторенням Бухарестського?

Відповіді на всі питання, що виникли після оприлюднення комюніке, Радіо Свобода отримало у топ-дипломата України Дмитра Кулеби. Чи боротиметься Україна далі й за що саме? Читайте ексклюзивне інтерв’ю з Вільнюса, інформує UAINFO.org.

– Україна розраховувала, що Вільнюський саміт зробить її шлях до НАТО незворотнім. Зважаючи на той факт, що вже оприлюднена декларація, ми не бачимо там формулювання, що Альянс запрошує Україну до членства, коли завершиться війна. Чи можна вважати, що ця мета досягнута? І яким цей саміт увійде в українську історію?

– Шлях до НАТО для України абсолютно незворотній. Сьогодні, у 2023 році, впевненість країн НАТО в тому, що Україна буде членом НАТО, набагато вища, ніж у 2008 році. Це незрівнянно.

На цьому саміті були ухвалені деякі дуже важливі рішення, які роблять шлях України до НАТО коротшим. Наприклад, скасування ПДЧ. Це дуже велика історія насправді. Ще пів року тому ніхто навіть не наважувався говорити про це.

Друге рішення – це створення Ради Україна-НАТО, але не просто створення Ради. В самій Раді нічого такого немає. Але важлива деталь: до цього, наприклад, існувала Рада Росія-НАТО. І це був формат привілейованого партнерства. А ми наполягли, щоб у правилах процедури Ради Україна-НАТО було чітко написано, що це інструмент наближення членства України. Тобто все заточується під прискорення нашого членства в НАТО.

Але є рішення, яке нас відверто засмутило. І сьогодні (11 липня – ред.) ми цілий день говоримо про це з союзниками. Це дуже, занадто загальне формулювання стосовно запрошення. І тут є дві школи, думки. Одні кажуть: та ви маєте бути щасливими, що в принципі слова «запрошення» і «Україна» з’явилися поруч. Але нас такий підхід категорично не влаштовує.

Ми радіємо, що є готовність розглядати питання запрошення. Але ми засмучені тим, що немає чіткого індикатору, коли саме Україна отримає запрошення стати членом НАТО. Тому змішані почуття у нас від саміту.

Суд у Сербії відмовив Україні у екстрадиції ексгенерала СБУ Наумова 

Вищий суд міста Ниш відхилив запит України про екстрадицію ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, який перебуває під вартою в Сербії з червня 2022-го року. Про це повідомляють журналісти Балканської служби Радіо Свобода та проєкту "Схеми", інформує UAINFO.org.

12 липня спеціальна рада суду міста Ниш ухвалила рішення відхилити запит України про екстрадицію колишнього співробітника Служби безпеки України та направила справу на подальший розгляд до Апеляційного суду, як вищої судової інстанції. Терміну для ухвалення нового рішення немає.

Згідно з екстрадиційним запитом щодо Андрія Наумова, який є у розпорядженні «Схем», Офіс генерального прокурора України звернувся до Міністерства юстиції Сербії у вересні 2022-го року. У запиті прокурори повідомили, що в Україні Наумову оголосили дві підозри – «у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем» та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Окремо прокурори наголосили, що гарантують утримання Наумова під вартою в Україні та його повернення на територію Сербії для відбуття покарання за вироком сербського суду (який заслуховує справу щодо ймовірного відмивання ним грошей, – ред.) і що кримінальне переслідування щодо експосадовця СБУ не є політично вмотивованим.

Сам Андрій Наумов під час судових засідань у Сербії заявляв, що побоюється за своє життя у разі повернення в Україну.

«Схеми» також звернулися до Офісу Генерального прокурора України з проханням про коментар і чекають на відповідь.

Командир 47-ї бригади "Маґури" відреагував на звинувачення Маркуса 

Командир 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Олександр Сак відреагував на звинувачення головного сержанта Валерія Маркуса у тому, що керівництво ОМБр не розуміє морального духу бійців та не захищає інтереси військової частини перед вищим командуванням.

У Telegram бригади Сак подякував усім бійцям за сміливість, героїзм і відвагу, підкресливши, що "солдати, сержанти і офіцери бригади продовжують виконувати бойові завдання - сім днів на тиждень, двадцять чотири години на добу", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Військовий закликав відкинути конфлікти і примножити зусилля для спільної боротьби. "У ці непрості дні я, командир 47 ОМБр, закликаю всіх відкинути конфлікти, образи, протиріччя - і примножити зусилля для спільної боротьби. Нехай проблеми згуртовують нас перед запеклими боями. Як пальці згинаються в один кулак для удару, так ми маємо об’єднатися. Пам’ятаймо свою відповідальність перед історією", - йдеться у повідомленні прес-служби бригади.

Водночас головний сержант роти ударних БПЛА 47-ї ОМБр Рустам Мустафаєв у Facebook звинуватив самого Маркуса у "некомпетентності". 

"Не варто було виносити на публіку". Два питання військовому оглядачу про емоційний рапорт Маркуса з 47-ї бригади Маґура 

Командир 47-ї окремої механізованої бригади Маґура Олександр Сак (Стафф) закликав припинити конфлікти в підрозділі після того, як головний майстер-сержант Валерій Маркус написав рапорт, назвавши заступника командира "аморальним дегенератом".

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі Radio NV закликав військових якнайшвидше вирішити конфлікт, інформує UAINFO.org.

— Маркус попросив понизити його в званні, обізвав дуже неприємними словами свого командира, і це вилізло в публічне поле. Для мене це було трошки дивним. Як нам розуміти таку ситуацію? Точно не хочеться, щоб в армії свої між собою перегризлися.

— Знаєте, я прочитав цей рапорт. Неправильно це листом називати. Це рапорт цієї людини, яка зараз, в принципі, є доволі публічною. Президент Володимир Зеленський його запрошував на нагородження.

Не хотілося б цей конфлікт коментувати. Оскільки зараз він виліз в публічну площину, тому лунає багато закликів для того, щоб порозумітися сторонам цього конфлікту. 

Командир 47-ї окремої механізованої бригади Маґура Олександр Сак (Стафф) закликав припинити конфлікти в підрозділі після того, як головний майстер-сержант Валерій Маркус написав рапорт, назвавши заступника командира "аморальним дегенератом".

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі Radio NV закликав військових якнайшвидше вирішити конфлікт, інформує UAINFO.org.

— Маркус попросив понизити його в званні, обізвав дуже неприємними словами свого командира, і це вилізло в публічне поле. Для мене це було трошки дивним. Як нам розуміти таку ситуацію? Точно не хочеться, щоб в армії свої між собою перегризлися.

— Знаєте, я прочитав цей рапорт. Неправильно це листом називати. Це рапорт цієї людини, яка зараз, в принципі, є доволі публічною. Президент Володимир Зеленський його запрошував на нагородження.

Не хотілося б цей конфлікт коментувати. Оскільки зараз він виліз в публічну площину, тому лунає багато закликів для того, щоб порозумітися сторонам цього конфлікту. 

В Україні змінилися правила перевірки водіїв на стан алкогольного сп'яніння

Для українських водіїв змінилися правила перевірки кількості алкоголю у крові. Зміни стосуються самої процедури, а не допустимої норми проміле.

Про це пише видання для автомобілістів Avtosota, інформує UAINFO.org з посиланням на Styler.

Як було раніше

Правоохоронці зупиняли авто, водія якого хотіли перевірити. На місці зупинки огляд проводиться з обов'язковою відеофіксацією. Якщо така відеофіксація не можлива, тоді обов'язкова присутності двох свідків.

Їхню присутність забезпечує інспектор, а не водій. Стан алкогольного сп'яніння вважається підтвердженим, якщо цифровий показник більш як 0,2 проміле.

Що змінилося тепер

Відтепер не потрібно мати двох свідків для проведення перевірки на кількість алкоголю у крові. Натомість достатнім доказом стане відеозапис з нагрудної камери поліцейського.

Такі зміни ввели у зв'язку з тим, що не завжди є можливість знайти двох свідків. Особливо якщо перевірку проводять на ділянці дороги з інтенсивним рухом чи в нічний час.

Нововведення також наголошує на важливості забезпечення поліцейських спеціалізованим технічним обладнанням, яке дозволить їм фіксувати відеодокази за різних погодних умов і в будь-який час доби.

"Я не понимаю твой язык": у Миколаєві засвітилася жінка, яка чекає на "русскій мір". ВІДЕО

У Миколаєві спалахнув мовний скандал із жінкою, яка відмовляється і не хоче розуміти українську мову.

Відео з прихильницею "русского міра" з'явилося у мережі, інформує UAINFO.org з посиланням на Styler.

Деталі скандалу

Все почалося з того, що дівчина на вулиці Миколаєва запитала жінку, що та намагалася їй сказати. На що та відповіла, що "не розуміє". 

"Я не розумію твою мову, кон*ена. Що ти за мною йдеш? Що ти пристала", - почала говорити шанувальниця російської мови.

Вона демонстративно зателефонувала чоловікові та попросила його вийти до неї, бо її знімають на камеру. Ця особа не соромилася у висловлюваннях, постійно приправляючи їх матюками.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини