MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 листопада 2023

77 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 листопада.

"Це не позиція Офісу президента": Подоляк дав зрозуміти, що Безугла нападками на Залужного підіграє Росії

В Офісі президента заявили, що висловлювання народної депутатки Мар'яни Безуглої про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито має бути усунений з посади, є її особистою думкою. Українські парламентарі не можуть ініціювати відставки військових і вони не залучені до структурування військової вертикалі в Україні.

Про це в ефірі Radio NV у середу, 29 листопада, сказав радник глави ОП Михайло Подоляк. Він наголосив, що позиція Безуглої – не є позицією Офісу президента чи особисто глави держави, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

За його словами, підігравання розмовам про необхідність будь-яких відставок в Україні – це підігравання Росії. Саме у такі дестабілізаційні процеси зараз вкладається країна-агресор.

"Для Росії дуже важливо довести нас до максимального депресивного стану, щоб на такому негативному психоемоційному фоні можна було впливати на ті рішення, які ухвалюються на різних рівнях в Україні", – сказав Подоляк.

Представник ОП додав, що саме Кремлю зараз потрібні внутрішні конфлікти в Україні, щоб країна не була сконцентрована на подальших діях в умовах повномасштабного російського вторгнення.

Він наголосив, що, згідно з управлінською вертикаллю, в Україні є Верховний головнокомандувач (президент Володимир Зеленський), і є головнокомандувач (Валерій Залужний) – безпосередньо його підлеглий. Вони перебувають на зв'язку щодня і ведуть переговори у різних форматах про те, які дії необхідно проводити цьому етапі війни.

"Усі рішення щодо того, як має бути структурована військова вертикаль, військово-політична вертикаль ухвалюються не депутатами. Вони не можуть ініціювати або не ініціювати відставки тих чи інших військових. Депутати можуть говорити будь-що, враховуючи посади, які вони обіймають у комітетах Ради. Безугла обіймає посаду в Комітеті з нацоборони та безпеки, вона робить відповідні заяви. Але це не є офіційними заявами Офісу президента чи особисто президента, і тому завжди необхідно чекати на офіційні заяви щодо ставлення до тієї чи іншої ситуації", – зазначив Подоляк.

У Києві затримали чотирьох суддів Апеляційного суду – ЗМІ

У Києві у середу, 29 листопада, затримали чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Їх підозрюють в отриманні хабаря за рішення про відміну арешту майна у справі екс-керівника "Мотор-Січі" В'ячеслава Богуслаєва. Про це повідомили джерела ZN.UA у САП, інформує UAINFO.org

Мова йде про чотирьох суддів: Юрій Слива, Віктор Глиняний, Ігор Паленик та В'ячеслав Дзюбін, інформує UAINFO.org

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року було затримано колишнього власника та почесного президента підприємства "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Його та керівника одного із департаментів Олега Дзюбу взяли під варту. Обом фігурантам висунута підозра за двома статтями Кримінального кодексу України: 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі агресору). У рамках кримінального провадження накладено арешт на все майно обвинувачених на загальну суму понад 12 млрд у гривневому еквіваленті.

Подробиці скандалу. Чотирьох суддів Київського апеляційного суду спіймали на хабарі

29 листопада 2023 року НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тис. дол. США за ухвалення «потрібного» рішення.

Про це повідомляє НАБУ, інформує UAINFO.org.

Слідство встановило, що суддя Київського апеляційного суду запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства. За це йому та трійці суддів у справі представник компанії мав надати неправомірну вигоду у розмірі 35 тис. дол. США.  

Передача неправомірної вигоди відбулась 28 листопада. 10 тис. дол. США суддя-посередник залишив собі, а 25 тис. дол. США поклав у коробку з-під віскі для подальшої передачі колегам. Вони ж після отримання коштів розділили їх між собою.

Під час обшуків за місцем знаходження та проживання суддів детективи вилучили кошти, надані як неправомірна вигода.

Вирішується питання щодо повідомлення суддям про підозру. Попередня кваліфікація: ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 368 КК України.

СБУ прийшла з обшуками в Почаївську Лавру

Служба безпеки України проводить обшуки в Почаївській Лаврі, у якій Українська православна церква Московського патріархату безоплатно користується культовими спорудами.

Про це УНІАН повідомили джерела в правоохоронних органах, інформує UAINFO.org.

"Сьогодні зранку співробітники СБУ навідалися з обшуками у Почаївську лавру, яка належить УПЦ (МП)", - повідомили джерела.

Зокрема, за даними джерел, попередня причина візиту – поширення російської ідеології представниками Лаври.

Помер екс-держсекретар США Генрі Кіссінджер

В середу 29 листопада пішов із життя екс-держсекретар США Генрі Кіссінджер. Політику було 100 років.

Про це повідомляє Reuters, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.  

Хайнц Альфред Кіссінджер народився в місті Фюрт, Німеччина, 27 травня 1923 року. Єврей за віросповіданням, він зіткнувся з переслідуваннями з боку нацистів і сім'я втекла до Нью-Йорка в 1938 році. У 1943 році він отримав громадянство США.

Під час Другої світової війни Кіссінджер служив у складі 84-ї піхотної дивізії армії США, де вирізнявся своєю роллю перекладача і помічника в затриманні нацистів. За свої заслуги він був удостоєний Бронзової зірки.

Кіссінджер зіграв ключову роль у подіях 1970-х років, що вплинули на світову історію, беручи участь у переговорах щодо в'єтнамського миру, нормалізації відносин із Китаєм, обмеженні ядерного озброєння і поліпшенні зв’язків між Ізраїлем і арабськими країнами.

Покинувши державну службу 1977 року, Кіссінджер підтримував зв’язки з Джорджем Бушем-старшим. Пропозицію очолити комісію з розслідування подій 11 вересня відхилив, побоюючись розкриття інформації про клієнтів свого консалтингового бізнесу.

"За ворогом – масованість": у ЗСУ розповіли, на яку зброю зробили ставку окупанти  

Російська окупаційна армія на цьому етапі війни проти України дуже активно застосовує ударні дрони. Їх можна назвати зброєю, на яку РФ зробила ставку.

Відповідну заяву зробив Олександр Бородін, пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади Збройних сил України. Рано-вранці в четвер, 30 листопада, він виступив в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Військовий зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення у противника ставка була більше на розвіддрони і класичні системи озброєнь. Нині ситуація змінилася. Окупанти дуже активно відпрацьовують ударними безпілотниками, серед яких і дрони-камікадзе.

Відчутно збільшилася кількість операторів російських БПЛА. Вони є досить професійними, заявив Бородін.

"Щодо паритету, то в нас є перевага в точності. Ми швидше ухвалюємо рішення, технічні нові рішення. Але треба розуміти, що за ворогом – масованість. Тому нам потрібно розвивати дрони та РЕБ", – вважає представник 3-ї ОШБр.

Вадим Денисенко: Китаю потрібне збереження незалежної України з обовʼязковим виходом до Чорного моря 

Війна в Україні не зробила Росію васалом Китаю, як заведено думати, вважає журналіст Вадим Денисенко, інформує UAINFO.org. У цій історії Пекін намагається зіграти у складну геополітичну гру, де війна не повинна закінчитись швидко, але Україну треба зберегти.

Китайско-російські стосунки. Міфи, в які ми даремно повірили

Разом з Ділова Столиця та видавництвом Наш Формат провів презентацію дослідження про економічні стосунки Китаю та Росії (лінк в коментах).

Головні висновки:

1. Ніяких васальних стосунків Росії перед Китаєм нема. Як мінімум зараз. Єдине про що ми можемо говорити точно, так це про те, що Китай, починаючи з 2023 року не вважає РФ тією силою з якою потрібно консультуватися при прийнятті тих чи інших вагомих геополітичних рішень. В цьому контексті варто особливо звернути увагу на те, що ціллю цієї війни для Путіна було і залишається стати третім полюсом в світі (крім США та Китаю). І поки росіянам нічого не вдається, що вигідно, перш за все Китаю.

2. Китай - це 30% експорту і 34% імпорту для РФ. Росйські втрати від торогових дисконтів для Китаю складають приблизно 25 млрд доларів в 2023 році.

3. Китай імпортує в 2023 році до 45% російської нафти, 50% золота, 64% лісу. 70% російського ринку автомобілів, 30% спецтехніки 20-45% різного виду електроніки - це Китай. 

4. Банківська стратегія Китаю проста: максимальна наростити розрахунки в юанях і перевести максимальну кількість російських банків на китайські платіжні системи. Але навіть зараз, для РФ, при товарообігу з третіми країнами 25% розрахунків - це юань. Це в рази більше ніж до 24.02.22, але все ще не критично. Підключення російських банків до китайської платіжної системи на.середину 2023 року - 9%.

 

Донька Путіна намагається розширити вплив Росії на Африку через ІТ-сферу – Bloomberg

Держава-агресор Росія прагне розвинути тісніші зв'язки з Африкою через IT-сферу. В Москву запросили чиновників з близько 30 африканських країн для зустрічі з російськими IT-фахівцями та інвесторами.

Проєкт підтримує центр "Іннопрактика", афілійований із Фондом національного інтелектуального розвитку, генеральною директоркою якого є молодша дочка російського диктатора Володимира Путіна Катерина Тихонова. Про це йдеться у матеріалі видання Bloomberg, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

Як пишуть журналісти, Кремль прагне до більш тісних зв'язків із країнами глобального Півдня, щоб протистояти впливу санкцій США та Європи, запроваджених через війну в Україні.

Зустріч африканських чиновників у Росії є частиною інформаційно-пропагандистського проєкту під назвою "Програма обміну знаннями в галузі електронного управління", який фонд запустив у липні 2023 року спільно з Московською Вищою школою економіки.

"Просуваючи свій цифровий досвід у різних галузях, від кібербезпеки до державних послуг та електронного голосування, Росія може отримати перевагу у конкуренції з Китаєм, США та Європейським Союзом за вплив на континенті", – пишуть журналісти.

Заступник міністра закордонних справ країни-агресора Михайло Богданов нещодавно заявив, що Москва "втратила багато часу" в Африці і повинна "наздогнати втрачене у розвитку відносин". У той же час виконавча директорка "Іннопрактики" Анастасія Павленко на форумі Росія-Африка, організованому Путіним у Санкт-Петербурзі в липні, сказала, що "покращення цифрових знань африканських чиновників буде безпрограшним для обох сторін". 

Тест від "хрещеного батька ШІ" викрив правду про рівень GPT-4: він в рази тупіший за людину 

Команда дослідників із Meta – материнської компанії Facebook – створила новий тест для оцінки здібностей ШІ-помічників, таких як велика мовна модель (LLM) OpenAI GPT-4. Виявилося, що за інтелектуальним рівнем він значно тупіший за людей.

Результати дослідження опубліковані на сайті препринтів arXiv. Робота вчених ще очікує рецензування від наукової спільноти, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Команда дослідників, серед яких був головний науковий співробітник Meta Ян ЛеКун, якого називають "хрещеним батьком ШІ", розробила іспит під назвою GAIA. Він складається з 466 питань, які є концептуально простими для людини, але складними для більшості просунутих ШІ.

Виявилося, що респонденти-люди змогли правильно відповісти на 92% запитань іспиту. В той же час GPT-4, навіть оснащений деякими підібраними вручну плагінами, набрав лише 15%. Нещодавно випущений OpenAI GPT4 Turbo теж показав себе далеко не найкращим чином, набравши менше 10%.

Варто зазначити, що з якихось причини дослідники не включили в свою роботу конкуруючі LLM, такі як Llama 2 від тої ж Meta або Bard від Google.

Тим не менш, дослідження показує, що ШІ наразі досить далекий від того, аби досягнути загального штучного інтелекту (AGI) – стану, в якому алгоритми ШІ зможуть перевершити людину в інтелектуальних завданнях.

Як пише The Byte, висновки дослідників також суперечать гучним заявам, зробленим відомими діячами індустрії штучного інтелекту.

"Ця помітна різниця в продуктивності контрастує з нещодавньою тенденцією, коли LLM перевершували людей у виконанні завдань, що вимагали професійних навичок, наприклад, в юриспруденції або хімії", – зазначили дослідники.

 

Який вигляд матимуть собаки через 10 000 років: генетики об'єдналися з ШІ та показали фото 

Про те, який вигляд матимуть у майбутньому люди, фантасти, візіонери і просто ентузіасти прогресу розмірковують регулярно. А от чи замислювались ви, що станеться за 10 000 років із собаками?

Ветеринари американської компанії з генетичного тестування домашніх тварин Basepaws вирішили дослідити це питання більш ґрунтовно. На основі своїх даних вони припустили, як можуть змінитись сучасні породи за 10 тисячоліть, і попросили штучний інтелект створити візуалізацію для своїх висновків. Результати опублікувало видання Interesting Engineering, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

Генетики компанії разом з ветеринарним лікарем Генрі Вордом розглянули два сценарії розвитку подій із сильною зміною клімату. Один передбачає глобальне потепління, інший – настання льодовикового періоду.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини