MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 грудня 2023

84 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 грудня. 

Зеленський зробив нову заяву про вибори 

Повномасштабна війна в Україні унеможливила проведення президентських виборів в Україні, які попередньо були заплановані на березень 2024 року.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю агентству AP, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

За словами глави держави, попри те, що він готовий провести вибори, більшість українців не підтримують цю ідею, оскільки вважають таке голосування "небезпечним і безглуздим", поки навколо них точиться війна.

Зеленський додав, що  "немає слів, щоб описати, наскільки це складна робота", водночас він також не може уявити варіант залишити посаду в такій ситуації.

"Це було б дуже несправедливо, неправильно і безперечно демотивує", - додав він.

Україна та Польща домовилися про часткове розблокування кордону: що зміниться 

Україна та Польща погодили заходи для часткового розблокування кордону. Питання скасування чи змін до "транспортного безвізу" не порушувалось.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, інформує UAINFO.org.

У Варшаві відбулась зустріч заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача й держсекретаря міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера за головування Ядвіги Емілевич, урядової уповноваженої з питань польсько-українського співробітництва в галузі розвитку та за участі Міністерства фінансів та Міністерства внутрішніх справ Польщі.

Під час зустрічі сторони погодили низку заходів, зокрема:

  • відкриття пункту пропуску "Угринів - Долгобичув" для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску;
  • створення в системі "єЧерга" окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску "Ягодин - Дорогуськ" та "Краківець - Корчова". Саме на цих пунктах пропуску є фізичні смуги для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску як на українському, так і на польському боці;
  • запуск пілотного проєкту з реєстрацією в "єЧерзі" безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску "Нижанковичі - Мальховіце" терміном в один місяць.

Питання щодо скасування чи змін до "транспортного безвізу" не обговорювалось. Зокрема його й не було на порядку денному.

Польські протестувальники наполягають на функціонуванні "Угринів - Долгобичув" та "Нижанковичі - Мальховіце" лише для транспорту на реєстрації ЄС. Позиція є неприйнятна для України і ЄС, оскільки це є дискримінацією щодо інших країн.

"Останнє було підтверджено під час засідання Координаційної платформи Україна-Польща-ЄС за участі керівництва Директорату Єврокомісії з питань транспорту та мобільності (DG MOVE) 30 листопада", - додає пресслужба.

Залізнична "Чорнобаївка". СБУ підірвала у Бурятії ще один потяг, – джерела 

Служба безпеки України влаштувала новий вибух на важливій стратегічній залізниці Росії. Було підірвано ще один потяг у Бурятії.

Про це РБК-Україна повідомили власні джерела, інформує UAINFO.org 

Співрозмовники видання зазначають, росіяни двічі потрапили в пастку СБУ - на Байкало-Амурській залізничній магістралі вибухнув ще один потяг з паливом.

Як зазначають наші джерела, цей підрив став другим етапом спецоперації СБУ із виведення з ладу цієї важливої залізничної магістралі. Її росіяни використовують у тому числі й для військової логістики.

Так, перший вантажний потяг вибухнув безпосередньо в Північномуйському тунелі. Для продовження руху росіяни почали використовувати об'їзний шлях, що проходить через "Чортів міст".

"Саме на це і розраховувала СБУ: під час проїзду потяга по цьому високому 35-метровому мосту спрацювали закладені в нього вибухові пристрої", - повідомили джерела.

Як пишуть російські Телеграм-канали, від вибуху загорілось 6 цистерн. Щоб гасити пожежу приїхав навіть пожежний потяг.

У Києві відкрили Подільсько-Воскресенський міст: кому дозволено рух. ВІДЕО 

У Києві відкрили Подільсько-Воскресенський міст для руху транспорту, але проїзд наразі дозволено не всім.

 Про це повідомляє Департамент транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації, інформує UAINFO.org.

"Відсьогодні на Подільсько-Воскресенському мості розпочав свою роботу новий тимчасовий автобусний маршрут № 111 за напрямком "Станція метро "Площа Українських Героїв" – станція метро "Лівобережна"", - йдеться у повідомленні.

"Ще кілька років тому першим етапом запуску обʼєкту ми планували і обіцяли забезпечення руху пасажирського автотранспорту. І сьогодні, нарешті, це відбулося! Всім скептикам та тим, хто намагався заблокувати роботи на обʼєкті, скажу одне: шукайте тепер інші приводи для своїх маніпуляцій. А ми продовжуємо будівництво цього мостового переходу. Адже це - важливий об’єкт для життєдіяльності міста, а також для його обороноздатності", –  зазначив мер Києва Віталій Кличко і оприлюднив відео з  моментом відкриття мосту. 

Зокрема, рух автобусів організовано за маршрутом:

-вул. Гетьмана Павла Скоропадського – вул. Володимирська – бульв. Тараса Шевченка – вул. Хрещатик – Володимирський узвіз – Боричів узвіз – вул. Набережно-Хрещатицька – Подільський мостовий перехід – вул. Центральна Садова – вул. Євгена Маланюка – вул. Комбінатна – вул. Каховська – вул. Пантелеймона Куліша – вул. Митрополита Андрея Шептицького – вул. Раїси Окіпної – вул. Євгена Сверстюка – вул. Митрополита Андрея Шептицького – вул. Пантелеймона Куліша – вул. Каховська – вул. Комбінатна – вул. Євгена Маланюка – вул. Центральна Садова (до вулиці Дамбової) – Подільський мостовий перехід – вул. Набережно-Рибальська – Гаванський міст – вул. Набережно-Хрещатицька – Боричів узвіз – Володимирський узвіз – вул. Хрещатик – вул. Велика Васильківська – вул. Гетьмана Павла Скоропадського.

Водночас, звертається увага, що під час повітряної тривоги рух транспорту на цій ділянці буде зупинено, міст закрито.

"Сподіваюся, це вже фінальна розв’язка": в ГУР пояснили, чи можна було уникнути війни з Росією 

Війна Росії проти України почалася не в лютому 2022 року й навіть не 2014-го, а набагато раніше, і це знають українці. Нині питання треба ставити про те, як цивілізований світ взагалі допустив формування в 21 столітті такої диктатури, яка нападає на різні держави.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі програми "БАЗА №2" на "Радіо Байрактар", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

За його словами, питання російської війни в Україні було вирішене давно: "як тільки наша країна кинула виклик імперії і заявила, що хоче бути незалежною".

"Це відбулося й не 1991-го, а значно раніше. Питання війни власне було вирішено. Вона давно ведеться. Зараз, я дуже сподіваюся, що це вже фінальна розв’язка, і після неї ми будемо рухатися вільно без російських гир на ногах", – зазначив він. 

Юсов вважає, що коли говорити про повномасштабну війну, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, то питання про її початок треба ставити не тільки Україні, а й "всьому світові, до архітектури безпеки".

"Як сталося, що в 21 столітті сформувався такий режим, який нападає на різні держави, анексує частини територій, не визнає суверенітет – мова ж не тільки про Україну, – знищує власних громадян, запроваджує диктатуру", – поцікавився представник ГУР.

Україна у 2024 році збільшить виробництво ракет і техніки у кілька разів, – Міноборони 

В Україні наступного року планують суттєво наростити виробництво різного виду озброєнь. Основний акцент буде спрямований на засоби протиповітряної оборони.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства оборони України, інформує UAINFO.org.

Йдеться про засоби ППО широкої лінійки: від звичайних переносних зенітно-ракетних комплексів до систем з дальністю понад 100 кілометрів, на кшталт ЗРК "Корал", пояснили в оборонному відомстві.

За словами заступника голови Міноборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка в ефірі національного телемарафону, спільно з Міністерством стратегічних галузей промисловості МОУ хоче у 2024 році збільшити виробництво ракет, боєприпасів, озброєння та військової техніки у кілька разів.

Він звернув увагу, що у затвердженому бюджеті наступного року передбачено виділення близько 175 мільярдів гривень на закупівлю ракет та боєприпасів.

Це дозволить Силам оборони України "гідно протистояти російській агресії", наголосив представник Міноборони.

Ексзаступнику секретаря РНБО Сівковичу оголосили нову підозру  

СБУ викрила, що Сівкович координував інформдиверсії Шуфрича проти України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ, інформує UAINFO.org 

Служба безпеки зібрала нові докази державної зради з боку колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Володимира Сівковича, який переховується в росії та працює на фсб.

Експосадовець причетний до організації масштабних інформкампаній, спрямованих на штучну дискредитацію вищого військово-політичного керівництва України на користь кремля.

Для цього він залучав до співпраці відомих політиків у Києві, серед них – Нестор Шуфрич, який підозрюється у державній зраді.

Саме він був одним з основних «спікерів», який за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи під час виступів у телеефірах та на сторінках інтернет-видань.

Встановлено, що поплічники Сівковича «розганяли» фейкові повідомлення про внутрішню обстановку в Україні, а також московські «тези» щодо «безальтернативності» проросійського вектора у зовнішній політиці.

Конкурент Patriot? В Міноборони натякають на ЗРК "Корал", який здатний перехоплювати балістику

Серед основних пріоритетів Міністерства оборони України на 2024 рік - посилення протиповітряного щита України, у тому ж числі виробництво зенітно-ракетних комплексів типу "Корал".

Про те, що наразі відомо про ЗРК "Корал", - в матеріалі РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: інтерв'ю генерального директора ДККБ "Луч" Олега Коростельова, публікації профільного порталу Defense Express, пресслужба Міністерства оборони України.

В Міноборони натякають?

В ефірі телемарафону "Єдині новини" заступник Міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк розповів про те, що сьогодні ще рано говорити про паритет з Росією в озброєнні. Це питання вже вирішується, а серед головних завдань на 2024 рік - нарощування оборонно промислового комплексу й збільшення в рази виробництва ракет, боєприпасів, озброєння й військової техніки. У тому ж числі, серед пріоритетів, посилення протиповітряного щита України.

За словами Гаврилюка, головна увага приділятиметься виробництву засобів протиповітряної оборони - від звичайних переносних зенітно-ракетних комплексів до систем ППО з дальністю більш як 100 кілометрів по типу ЗРК "Корал".

Лавров назвав Молдову "наступною жертвою гібридної війни": реакція Кишинева

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Молдова може стати "наступною жертвою розв'язаної Заходом гібридної війни проти Росії". У Кишиневі відреагували на такі погрози російського політика.

Про це повідомляє видання LRT, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Під час виступу на зустрічі міністрів ОБСЄ в Скоп'є очільник МЗС Росії заявив, що 20 років тому Захід "торпедував" план Москви з врегулювання придністровського конфлікту, а зараз "вбиває" формат "5+2".

"По суті, Молдова приречена стати наступною жертвою гібридної війни, розв'язаної Заходом проти Росії", - висловився Лавров.

Своєю чергою, молдовське Міністерство закордонних справ заявило, що слова Лаврова були "частиною ворожих дій, які Росія здійснює проти країни протягом останніх 30 років". Втім, партнери Кишинева на Заході допомогли успішно подолати ці загрози.

"Молдова безповоротно перебуває на європейському шляху і сьогодні, як ніколи, ми вимагаємо негайного і безумовного виведення російських військ з нашої території. ", - заявили в МЗС Молдови. 

Так смакує Україна. Євген Клопотенко назвав топ українських страв, які обов’язково варто скуштувати іноземцям 

Популярний шеф-кухар і кулінарний експерт Євген Клопотенко поділився чотирма стравами, які найкраще передають смак України.

На зйомках шоу Я люблю Україну він озвучив свій топ, в якому нема ні вареників, ні голубців, передає NV, інформує UAINFO.org

«На мою думку, щоб відчути смак України, іноземцям потрібно скуштувати сирники, борщ, форшмак і чебуреки», — неочікувано заявив Євген Клопотенко. Він додав, що особисто для нього Україна смакує димком, великою кількістю овочів, білими грибами та сметаною.

Клопотенко наголосив, що з року в рік харчові звички українців змінюються на краще. Так, наприклад, зі святкових застіль поступово зникають майонезні салати. Їх усе частіше замінюють страви національної кухні.

«Я прагну змінити харчові звички українців, а якщо бути точнішим — покращити їх. Це моя головна ціль. У мене є багато точок контролю, як я це відстежую. По-перше, це мій сайт. На сайті з кожним роком усе більше запитів на рецепти саме української кухні. Але найважливіше те, що останні три роки люди перестають шукати майонезні салати на Новий рік, а підбирають щось корисне та свіже», — коментує кухар.

Кулінарний експерт звернув увагу, що навіть у магазинах збільшився попит на українські продукти, а це свідчить про те, що українці споживають усе більше національних страв. На думку Євгена Клопотенка, цеодин з проявів самопізнання та самоідентичності.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини