MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 січня 2024

127 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 січня. 

ЗСУ відбили всі атаки росіян на лівому березі Херсонської області: карти боїв ISW

Українські війська продовжують вести запеклі бої з окупантами на кількох напрямках. Зокрема, ЗСУ продовжують утримувати плацдарм на лівому березі Херсонської області та відбивають атаки росіян в районі Кринок.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Геолокаційні кадри, опубліковані 2 січня, показали, що російські війська просунулися на захід від Кармазинівки (11 км на південний захід від Сватового) і Площанки (15 км на північний захід від Кремінної).

Російські та українські сили також вели позиційні бойові дії 1 і 2 січня на північний схід від Куп’янська поблизу Синьківки та на схід від Петропавлівки; на південний захід від Сватового поблизу Макіївки; на захід від Кремінної біля Тернів і Торського; і на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісу.

Українські війська, ймовірно, завдали удару по району зосередження добровольчого загону БАРС-16 "Кубань" (резервної бойової армії РФ) в окупованому Лисичанську Луганської області.

Сирський повідомив, де інтенсивно наступає російська армія

Ворог продовжує інтенсивні наступальні дії на Куп’янському і Бахмутському напрямках та перегруповується на Лиманському.

Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, інформує UAINFO.org.

"Зокрема, на Бахмутському напрямку тривають напружені бої поблизу населеного пункту Богданівка. Також, противник намагається наступати в напрямку міста Часів Яр.

На Куп’янському напрямку тривають щоденні штурми російських військ поблизу населеного пункту Синьківка для створення плацдарму та подальшого наступу на місто Куп’янськ.

На Лиманському напрямку російські окупанти після понесених втрат проводять перегрупування та підготовку до ведення наступальних дій. Водночас на цьому напрямку ворог активно застосовує авіацію для нанесення ударів керованими авіаційними бомбами. 

На напрямках наступу агресор збільшив кількість використання техніки, за допомогою якої намагається підтримати штурмові дії піхоти. Також, для продовження штурмових дій ворог використовує штурмові підрозділи сформовані з колишніх злочинців «шторм z» та «шторм v». Крім того, противник продовжує перекидати резерви з інших напрямків.

Наші воїни, попри складні умови, мужньо тримають оборону та не дають ворогу просунутись вперед.

Блекаут в Україні – не головний мотив росіян. Військові експерти назвали справжню мету масованих ракетних ударів

За останні п'ять днів Україна пережила дві потужні ракетні атаки з боку РФ. В результаті масованого обстрілу 29 грудня загинуло понад 50 жителів Києва, Одеси, Львова, Харкова та Запоріжжя. Під час атаки 2 січня найбільше постраждали мешканці столиці і Харкова: наразі відомо про п'ятьох загиблих і понад 130 поранених.

За даними Повітряних сил ЗСУ, останнім часом російські терористи не шкодують дорогого озброєння усіх типів для обстрілів цивільного населення. Зокрема, використовують комплекси ППО С-300 і С-400 балістичні ракети "Іскандер", "Кинджал" і "Калібр". Загалом за дві атаки було запущено 258 снарядів.

З чим пов'язана така "щедрість" окупантів і чому її цілями частіше за все стають Київ та Харків, "Телеграф" запитував у військових експертів, інформує UAINFO.org.

Еволюція жорстокості та приховані мотиви

Першою і найочевиднішою причиною активізації російського терору під час холодів є спроба знищення критичної та енергетичної інфраструктури України, аби дестабілізувати ситуацію всередині країни, каже військовий аналітик Дмитро Снєгирьов.

За словами експерта, таким чином ворог намагається не лише ослабити економічну ситуацію в нашій державі, а й завдати психологічного тиску на українців.

"Саме тому географія завдавання ударів — вся територія України. Це демонстрація того, що сховатися від терору ніде. Крім того, використовуються ракети Х-22 з радіусом відхилення до одного кілометра. Тобто, ні про яку точність нанесення ударів не йдеться — ціллю може стати будь-який цивільний об'єкт.

Вчені вперше побачили формування пальців у ембріона: все виявилося не так, як припускали

Вченим вдалося вперше в історії простежили процес розвитку кінцівок у людських ембріонів, побачивши усе аж до окремої клітини. Раніше це не можливо було зробити як з наукових так і з етичних причин.

Про це йдеться у дослідженні, подробиці якого розповіло видання Freethink. Приголомшливий результат згодом може допомогти запобігти поширеним типам вроджених дефектів, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Раніше вченим було добре відомо, що у віці чотирьох тижнів частини людського ембріона, які згодом стануть руками і ногами, є, по суті, зачатками недиференційованих клітин. Тим часом уже на восьмому тижні кінцівки є чітко окресленими і на них можна помітити пальці, як на руках так і на ногах. Однак перехід від одної стадії у іншу до цього залишався таємницею.

Справа, зокрема, в тому, що з етичних міркувань вирощувати людські ембріони раніше дозволялося лише до 14-го дня. Наразі це обмеження послаблюється, але не факт, що це щось змінить, оскільки вчені навіть точно не знають, чи можливо виростити ембріон поза утробою матері до четвертого тижня, не кажучи вже про восьмий тиждень.

Що ж до дослідження ембріонів всередині утроби, то це надзвичайно складна процедура, оскільки у віці 8 тижнів ембріон має довжину лише трошки більше 2 сантиметрів. Раніше вчені досліджували розвиток кінцівок у тварин, але невідомо, наскільки це збігається із тим, як розвиваються кінцівки у людей.

Нерозуміння цього розвитку є завадою до розуміння, чому цей процес досить часто йде не так – 1 з 500 немовлят народжується зі значними аномаліями кінцівок, такими як вкорочені пальці або додаткові пальці на ногах. Тому вчені шукають способи, щоб цьому запобігти.

Мер окупованого Скадовська обурився через жарти "95 Кварталу". ВІДЕО

Міський голова окупованого Росією Скадовська Олександр Яковлєв жорстко розкритикував гумор "95 Кварталу”. Він хоче почути вибачення коміків, які принизили населення міста.

Мер окупованого Скадовська публічно звернувся до "95 Кварталу", інформує UAINFO.org.

За словами Яковлєва, він вважає недоречним жарт коміків про "с*с*ки зі Скадовська", що пролунав під час новорічного випуску "Вечірнього Кварталу".

Він нагадав комікам, що мешканці окупованого міста чудово знають рідну мову та спілкуються нею у побуті.

Окрім того, він закликав “95 Квартал” попросити вибачення після цього інциденту, оскільки він є вкрай образливим для людей, які змушені терпіти російську окупацію.

Дуже правий був Петлюра, який казав: "Нам не так страшні московські воші, нам страшні українські гниди". Жарти про "с*с*ки зі Скадовська", напевно комусь здаються дуже дотепними. Але хай це буде на совісті режисерів. Сподіваюся у них вистачить сили попросити вибачення перед українцями. Скадовськ сьогодні в окупації, і дійсно, чого зараз потребують скадовчани, – це підтримки, – наголосив Олександр Яковлєв.

Юрій Великий з "Кварталу 95" попросив вибачення за скандальний номер 

У новорічному випуску шоу "Квартал 95" гумористи показали номер, який присвятили "дівчині зі Скадовська", що нині окупований росіянами, та "жителю Закарпаття". Смішити глядачів повинні були помилки російськомовної українки, яка прагне навчитися грамотно розмовляти державною мовою, але поки їй це не вдається.

Номер викликав неабиякий резонанс в мережі. Учасників "Кварталу" звинуватили в тому, що вони насміхаються над російськомовними жителями України, які плутають слова. На скандал у Instagram відреагував учасник шоу, гуморист Юрій Великий, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Багатьох обурив написаний авторами каламбур, який виникає при вимові фрази "Я зі Скадовська". Якби смішний каламбур вийшов із назви будь-якого іншого українського міста, у якому люди більше розмовляли російською, була б назва цього міста. Можливо, дійсно, в цій ситуації недоречно було для жартів обирати саме Скадовськ, який сьогодні знаходиться під ворожою окупацією", – прокоментував артист жарт "я сі Ськадовська". 

Гуморист наголосив, що "кварталівці" хотіли, навпаки, спонукати українців розмовляти рідною мовою, а не боятися робити помилки. Втім, глядачам здалося, що наміри були зовсім протилежні, адже саме над плутаниною в словах сміялися глядачі в залі.

"Ми точно не ставили за мету образити будь-кого з українців, особливо тих наших людей, які знаходяться зараз під окупацією. І якщо цей номер зачепив чиїсь почуття, ми приносимо свої вибачення. Але нас точно не можна звинувачувати в нерозумінні болю наших співгромадян з тимчасово окупованих територій, тим більше, що дехто з наших акторів та авторів народилися саме в цих містах. Скадовськ – це Україна. Скадовськ говорить українською", – закінчив Юрій Великий.

Жінка з голубами з фільму "Сам удома" змінилася до невпізнання: позаду знущання мами і 32 спроби суїциду

78-річна ірландська акторка Бренда Фрікер зіграла сумнозвісну жінку з голубами в популярному різдвяному фільмі, який вийшов на екрани більше трьох десятиліть тому. Їй було лише 47 років, коли вона знялася у фільмі "Сам удома 2: Загублений у Нью-Йорку" в 1992 році.

За ці роки знаменитість пережила важкий період, про який раніше нікому не розповідала. Зокрема Фрікер намагалася покінчити з життям 32 рази, повідомляє Entertainment Daily, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Шанувальники "Сам удома" були б приголомшені, побачивши зірку культового фільму через 31 рік після його виходу. Крім того, мало хто знає, що Бренда насправді має "Оскар за найкращу жіночу роль другого плану". Однак тривалий період свого життя акторка боролася з депресією, переживала дитячі травми, пов’язані з матір’ю, та навіть неодноразово намагалися скоротити собі віку.

Напівсамець і напівсамка. Унікального птаха зафіксували на камеру. ВІДЕО

В природному заповіднику поблизу Колумбії зафіксували на камеру рідкісного птаха – саї великого (Chlorophanes spiza), що мав ознаки і самки, і самця.

Цей вид птахів мешкає в тропічних лісах Центральної та Південної Америки, харчується фруктами, нектаром і комахами, добре відомий людям. Зазвичай самці мають в основному синьо-зелене забарвлення і чорні крила, хвіст і голову, тоді як самиці - яскраво-зелене з жовтуватою плямою на горлі. Однак трапляються і випадки, коли вдається зафіксувати птаха цього виду, що мав би ознаки і самця, і самиці. Це явище називається гінандроморфізм, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Онітолог-любитель Джон Мурільйо побачив саме такого птаха напередодні під час відпочинку в Колумбії. Зафіксований ним птах мав наполовину зелене пір'я і наполовину синє.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини