MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 січня 2024

76 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 січня. 

Україна і Британія підписали угоду у сфері безпеки  

Україна сьогодні, 12 січня, підписала з Британією угоду у сфері безпеки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Суспільне", інформує UAINFO.org.

Зазначається, що президент Володимир Зеленський підписав із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком угоду у сфері безпеки між Україною та Великою Британією.

Раніше на Даунінг-стріт анонсували, що прем'єр-міністр і президент Зеленський підпишуть історичну угоду між Великою Британією та Україною про співпрацю у сфері безпеки.

Країни "Великої сімки" домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року. Велика Британія є першою країною, яка уклала остаточну угоду. Ця угода покликана стати першим кроком у розвитку непохитного столітнього партнерства між Україною та Великою Британією.

Демократи США відкинули вимоги Джонсона для схвалення нової допомоги Україні  

Демократи Сполучених Штатів Америки відмовилися приймати умови спікера Палати представників Майка Джонсона для схвалення нового фінансування допомоги Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Hill, інформує UAINFO.org.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон кілька днів тому заявив, що республіканці не підтримуватимуть жодної допомоги Україні, якщо вона не супроводжуватиметься новими нормами щодо охорони кордонів. Зокрема, такі норми передбачають будівництво нової стіни на кордоні з Мексикою, як цього хотів екс-президент Дональд Трамп.

"Наближається прикордонна битва", - заявляв Джонсон.

Демократи Палати представників США, які підтримують виділення нових коштів на охорону кордону, але виступають проти таких жорстких обмежень, швидко відповіли на шантаж з боку Джонсона.

Велика Британія передасть Україні найбільшу в історії партію БПЛА, – Сунак 

У п'ятницю, 12 січня, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув в Україну. Очікується, що він оголосить про новий пакет підтримки, а також підпише історичну угоду про співпрацю в сфері безпеки.

В канцелярії прем'єра нагадали, що на саміті НАТО у Вільнюсі країни "G7" домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки. Велика Британія стала першою країною, яка надала остаточну угоду, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Документ офіційно закріплює низку заходів, які Велика Британія вживала і вживатиме для забезпечення безпеки України, включаючи обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку, а також співробітництво в галузі оборонної промисловості. Також угода зобов'язує їх консультуватися з Україною в разі повторного нападу з боку Росії і надавати швидку і постійну допомогу для її оборони. 

Напередодні Сунак підтвердив, що Велика Британія надасть Україні військову допомогу у розмірі 2,5 мільярда фунтів стерлінгів у 2024/25 роках, що на 200 мільйонів фунтів стерлінгів більше, ніж у попередні два роки. Щонайменше 200 мільйонів фунтів стерлінгів витратять на масштабну програму швидкої закупівлі та виробництва тисяч військових безпілотників для України, включаючи розвідувальні, ударні та морські БПЛА дальнього радіуса дії.

У канцелярії Сунака підкреслили, що це буде найбільша поставка безпілотників в Україну з усіх країн: більшу частину дронів вироблять у Великій Британії, також Міноборони буде працювати з міжнародними партнерами, щоб значно збільшити кількість безпілотників, що поставляються для оборони України. 

У Повітряних Силах прокоментували слова Зеленського про "секретну" далекобійну зброю у ЗСУ 

Президент Володимир Зеленський заявив, що союзники передали українським військовим далекобійну зброю, про яку поки що не можна говорити. У Повітряних силах зазначили, що "всі прекрасно розуміють, які це засоби".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Повітряних Сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Знаєте, я б не хотів особливо коментувати слова президента. Всі прекрасно розуміють про що йде мова. Не збили, мабуть, а знищили. Збити - це більше стосуються у небі", - сказав Ігнат.

На його думку, мова йде про "ті речі, які всі вже давно обговорили й дещо призабули" - знищення як гелікоптерів ворога, так і літаків безпосередньо на аеродромах базування. 

"Саме про це, імовірно, говорив президент. Тому, звичайно, засоби, які нам постачають партнери, високоточна далекобійна зброя - це саме те, що потрібно нам для стримування агресора. Як в повітрі, так і завдання йому ударів по землі. Всі прекрасно розуміють які це засоби. Це і крилаті ракети, й балістичні ракети, які потрібні Україні для того, щоб відбивати повітряний тероризм агресора", - пояснив речник.

Чи отримала Україна винищувачі F-16: "найсмертоносніший" пілот Two Dogs розкрив таємницю 

Льотчик американської авіації, підполковник у відставці Ден Гемптон (позивний Two Dogs), який носить звання "найсмертоноснішого" пілота F-16, висловився про те, чи є вже в Україні західні винищувачі.

Про це він розповів в інтерв'ю "Голосу Америки", передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Ні, їх не використовують в Україні. На них нікому літати, – заявив Гемптон. – Я маю на увазі, що кілька українських пілотів (на навчанні) у Данії, тут (в США). І вони не найняли нікого з нас (західних пілотів у відставці, які мають досвід оперування F-16 і готові допомагати захищати Україну – ред.). Тому хто б на них літав?".

За словами пілота, він спочатку радив, що Україні потрібно готувати власних пілотів, але враховуючи те, що це потребує часу, паралельно потрібно було наймати "приватних підрядників".

Новий прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь виявився майже одеситом 

Призначений 9 січня прем'єр-міністром Франції Габріель Атталь не приховує, що його бабуся походить з українського міста Одеси. Саме тому, балотуючись в парламент, він хотів приєднатися до парламентської групи співпраці з Україною.

Про це розповіла в коментарі “Українському радіо” експертка з міжнародних відносин Аліса Музерг, яка особисто знайома з Габріелем Атталем, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

“Ми познайомилися у 2017 році в парламенті Франції. Тоді у Франції обрали новий парламент. Він був ще молодший, ніж зараз. Справив враження амбіційного, проактивного, прекрасного комунікатора: власне, яким він і є. Ну, і що мені особисто запам'яталось: він сказав, що в нього бабуся з Одеси і він планує приєднатися до парламентської групи співпраці з Україною”, - розповіла вона.

За словами експертки, Габріель Атталь рано почав політичну кар’єру у соціалістичній партії, але коли Макрон запустив свою партію "Ренесанс", то відразу приєднався до неї.

Сунак "у центрі Києва під обстрілом": Медведєв пригрозив прем'єр-міністру Британії 

Заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медведєв натякнув, що по прем'єр-міністру Британії Ріші Сунаку можуть вдарити касетними снарядами в центрі Києва, якщо останній підпише історичну безпекову угоду з Україною, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Як відомо, у своїх соціальних мережах Сунак підтвердив, що вже знаходиться в Україні. У зв'язку з цією новиною Медведєв написав у своєму Telegram наступне:

"Як би поставилася Західна громадськість до того, що британська делегація потрапила в центрі Києва під обстріл касетними боєприпасами, як це сталося з мирними жителями нашого Бєлгорода?"

Також він назвав британців "одвічними нахабними ворогами" Росії і вказав, що Британії оголосять війну, якщо вона розташує свої війська в Україні. "Розміщення їхнього офіційного військового контингенту на Україні означатиме оголошення війни нашій країні", - уточнив він.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини