MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 23 січня 2024

260 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 23 січня.

ЗСУ просунулися на захід від Донецька, а РФ втрачає бронетехніку біля Тернів: карти ISW

ЗСУ ведуть бої з окупантами на багатьох ділянках фронту. Українські війська просунулися на південь від Красногорівки (на захід від Донецька). Росіяни втратили десятки одиниць техніки під час невдалого наступу на Терни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.  

Ситуація в Харківській та Луганській областях

22 січня російські війська продовжували посилені наступальні операції на південний схід від Куп’янська. Кілька "воєнкорів" РФ стверджували, що російські сили нібито просунулися на південний захід від Крохмального поблизу Берестового.

Зазначається, що позиційні бойові дії тривали на північний схід від Куп’янська поблизу Синьківки та Петропавлівки.

Російські військові блогери повідомляли про наземні атаки сил РФ вздовж лінії Сватове-Кремінна і про їхнє просування на деяких ділянках, зокрема в районі Білогорівки. Проте ISW ще не спостерігала візуального підтвердження цих заяв росіян.

Українські та російські джерела повідомляли, що позиційні бойові дії тривали на північний захід від Кремінної поблизу Макіївки та Новоєгорівки; на захід від Кремінної біля Тернів, Торського, Ямполівки; і на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісу та поблизу Білогорівки.

Залужний розповів, скільки ворожих цілей сьогодні збили сили ППО

Вночі, 23 січня 2024 року, противник завдав комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, інформує UAINFO.org.  

Усього зафіксовано 41 засіб повітряного нападу противника. Більшість ракет тих типів, що атакують по балістичній траєкторії:

- 4 зенітні керовані ракети С-300/С-400 з Бєлгородської обл. – у напрямку Харківщини;
- 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків – Енгельс, рф.);
- 8 ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Брянська та Орловської обл. – у напрямку Харківщини та Сумщини;
- 12 балістичних ракет «Іскандер-М» (район пусків – Бєлгородська та Воронезька обл.)
- 2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34 (район пусків – Белгородська область – рф).

У результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із ППО Сил оборони знищено:

- 15 крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55;
- 5 балістичних ракет «Іскандер-М»
- 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

Обстріл України: у соцмережах з'явився новий "символ незламності". ФОТО

Після ранкового обстрілу України 23 січня, українці знайшли ще один "символ незламності" – вцілілий унітаз.

Про це повідомляє UAINFO.org з посиланням на Главком

Одна з українок – Анастасія Овчаренко – у соцмережі X опублікувала допис зі світлиною свого знищеного будинку і підписала так:

"Бачите отой унітаз незламності? Це мій".

Під її постом українці активно почали цікавитись, чим можуть допомогти дівчині та просити скинути номер карти, аби надіслати їй кошти.

Дехто почав порівнювати вцілілий унітаз із півником та шафкою, які стали символами незламності українців під час артобстрілів столиці.

"Кухонна шафка. Півник. Тепер ось унітаз. Тримаються всі!

Але поки існує країна-терорист – спокою не буде…", – написала Лариса Сарган.

Унікальні архівні кадри: Сили спецоперацій ЗСУ показали, як виглядає бій очима воїнів. ВІДЕО

У вівторок, 23 січня, Сили спецоперацій ЗСУ показали, як виглядає бій очима воїнів.

Відповідне відео було оприлюднено у Telegram ССО, інформує UAINFO.org.  

У ССО зазначили, що це унікальні архівні кадри бойової роботи операторів 8-го окремого полку на одному з операційних напрямків.

На відео видно, як українські захисники обстрілюють окупантів, а навколо лунають вибухи. 

"Ціль досягнута": у Шойгу похвалилися ударом по Україні, внаслідок якого загинули мирні мешканці

Вранці 23 січня російські війська здійснили ракетну атаку на Україну. Під ударом опинилися житлові будинки у Харкові, Києві та на Дніпропетровщині, а також критична інфраструктура на Сумщині.

За версією російського міноборони, в житлових багатоповерхівках розташовувалися "об'єкти військово-промислового комплексу, що виробляють ракети та комплектуючі до них". У відомстві, очолюваному Сергієм Шойгу, також похвалилися "досягненням мети удару", внаслідок якого загинули мирні жителі та постраждали десятки цивільних, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.  

"Сьогодні вранці ЗС РФ завдано групового удару високоточною зброєю великої дальності повітряного та наземного базування по об'єктах військово-промислового комплексу України, що виробляють ракети та комплектуючі до них, боєприпаси, а також вибухові речовини", – заявили в МО РФ у так званому "зведенні".

Внаслідок терористичної атаки держави-агресора на мирні українські міста зруйновано та пошкоджено житлові будинки, руйнування зазнали об'єкти соціальної та критичної інфраструктури. Відомо про п'ятьох загиблих мирних жителів, десятки – постраждали.

І, як випливає зі "зведення" МО РФ, саме на такі результати там і розраховували: наслідками атаки в "оборонному відомстві" повністю задоволені.

"Раніше таким чутливим він не був". Олена Зеленська зізналася, що може довести чоловіка мало не до сліз 

Перша леді України Олена Зеленська розповіла, які риси характеру її чоловіка – президента Володимира Зеленського – змінилися в умовах повномасштабної війни. Обраниця лідера українців зізналася, що в робочому просторі його характер став міцнішим і витривалішим, але в сімейному колі її коханий, як ніколи, чутливий.

На емоції зараз президента України може вивести будь-яка згадка про його сина та дочку, яких Володимир Зеленський майже не бачить ось вже близько двох років. Про це Олена Зеленська розповіла в інтервʼю, що опублікували на YouTube-каналі Офісу президента, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.  

Перша леді держави у відповідь на запитання про внутрішні зміни в її чоловікові зізналась, що за останні роки він став впертішим, цілеспрямованішим та витривалішим.

"Щодо особистого, мені здається, що він став, можливо, більш сентиментальним у якихось простих речах... Його можна потішити зараз будь-якою дрібничкою, яка пов'язана з дітьми: надіслати фотографію сина або переповісти, що розповіла донька. І його це зараз дуже емоційно торкається. Раніше таким чутливим він не був", – поділилася Олена Зеленська.

Від нош до "ікон" Суворова. Росіяни ниють, що їхню "гуманітарку" для ЗС РФ викидають на смітник. ФОТО

Виявляється, що значна частина так званої "гуманітарної допомоги" російським воєнним злочинцям в Україні - нікому не потрібний мотлох, який у підсумку просто викидають. 

На це поскаржилися у соцмережах самі "z-патріоти", інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Зокрема, прихильники кремлівського режиму скиглять, що, доставляючи ЗС РФ вантажі, вони ризикують власними життями, а "гумдопомога" зрештою опиняється на звалищі.За словами одного з них, під час чергового рейсу до нього підійшов місцевий житель, який і розповів про викинуті речі, серед яких виявилися ноші, взуття, листи та неймовірно потрібні на фронті іконки "святого Суворова".

"Там усе розкатано було бульдозером і трактором… Що вдалося їм дістати, вони принесли мені. Жорсткі ноші. Хтось їх старався і робив зі стрічки з ручками. Стрічкові ноші всякі різні, медикаменти, халати медичні, джгути, косинки, сухий душ солдатський", — розповів росіянин.

І подібних речей на звалищі виявилося дуже багато, проте всі вони були зрештою розкатані спецтехнікою і змішані із землею.

"Чоловік місцевий, коли мені віддавав те, що зміг витягнути, сказав, що місцеві на той момент уже половину розтягнули. Я був у нього і бачив там теплі куртки, чоботи гумові нові. Але мене найбільше здивувало, що була скринька велика, вони її відкрили, а там повна скринька — малюнки і листи дитячі, які пишуть у садочках і школах для солдатів. Він, коли мені це почав розповідати, то плакати став… Я вирішив узяти пацанів, зірватися і поїхати все це із землі подіставати. Навіть ті самі ноші, тому що вони грошей коштують. Їх можна випрати, висушити", — додав прихильник "руского міра", який, схоже, так і не зрозумів, що "гуманітарка" РФ для Донбасу ніщо інше, як просто ще один спосіб розпилу бюджетних коштів.

"Ця війна потрібна лише владі": дружина російського військового - про напад РФ на Україну

Антивоєнні протести стають дедалі більшим джерелом занепокоєння для Кремля.

Про це йдеться у матеріалі The Times, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Видання нагадує про історію Марії Андреєвої - дружини військового, який воює в Україні. Жінка сама стояла біля Кремля з плакатом "Свободу мобілізованим! Поверніть наших чоловіків, батьків і синів!" у руках, коли її затримала поліція.

Як зазначає ЗМІ, за останні тижні 34-річна Андреєва стала найбільш публічним обличчям зростаючого руху дружин і матерів, які намагаються змусити президента РФ Путіна повернути їхніх чоловіків і синів додому з війни.

"Війна в Україні — це помилка, і нам доведеться дорого заплатити за недалекоглядність нашого уряду. Ця війна потрібна тільки владі. Це не принесло людям нічого, крім страждань", - сказала жінка.

У РФ черги біля штабів "антивоєнного" кандидата в президенти: що він говорить про Україну. ФОТО 

У РФ вишикувалися черги, щоб поставити підпис за висунення на президентських виборах екс-депутата Держдуми Бориса Надєждіна. Російська опозиція називає його "єдиним антивоєнним кандидатом",  інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

До кінця цього місяця йому потрібно зібрати 100 тисяч підписів. 16 січня було зареєстровано менше 13 тисяч підписів, а вже вчора - понад 83 тисячі. При цьому частина опозиціонерів вважає, що Надєждін є узгодженим з Кремлем кандидатом.

Раніше голосувати за нього закликала Катерина Дунцова, якій російська ЦВК відмовила у висуненні, Максим Кац, Михайло Ходорковський, Любов Соболь та Іван Жданов. Вони кажуть росіянам, що для них голос за Надєждіна - єдиний безпечний спосіб висловити свою антивоєнну позицію.

Що "антивоєнний" Надєждін говорить про війну в Україні:

Політик запевняє, що хоче зупинити війну, оскільки "жодна із заявлених цілей СВО не виконана і навряд чи здійсненна без величезного збитку економіці і непоправного удару по демографії Росії".

Раніше 60-річний Надєждін сказав, що хоче, щоб до російських окупантів "по-людськи ставилися", оскільки вони зараз "виконують свій обов'язок, проливають кров і ризикують".

"Я російський патріот. І я буду служити своїй батьківщині і захищати в тому числі тих хлопців, яких політичне керівництво змусило йти на фронт. Я думаю в першу чергу про Росію, при всій повазі і розумінні страждань українського народу", - сказав він у розмові з "Теперішнім часом".

Крім того, він заявив, що в Україні "за критику начальства садять крутіше, напевно, навіть, ніж в Росії". Коли журналіст попросив навести приклад, той сказав, що у нього немає таких прикладів. "Це я так, домислив випадково", - додав він.

Олена Степова: 80% дітей, які народилися в ОРДЛО, – це діти від окупантів. Яким Донбас залишиться Україні після деокупації? 

Сьогодні не про екологію природнього та урбанічного середовища, хоча б варто й про це писати майже щодня. Сьогодні про екологію суспільства. Важка тема. Бо ж про екологію урбанічного чи природнього середовища писати легше. Здебільшого люди це не приймають, як загрозу, особливо ті, хто не жив на Донбасі чи на окупованих, чи на замінованих територіях. А сміття, ну, то звичне явище на нашій землі, пише Олена Степова для "ІС", інформує UAINFO.org

Але ось під час війни та окупації, сміття то вже є екоцид та знищення нашої з вами землі, то відношення все ж таки має змінюватися. Бо, ось звільнимо ми Крим та Луганську та Донецьку області й що ми там побачимо: купи сміття, зруйновані міста, сміттєзвалища, де будуть лежати побутові, хімічні та радіаційні відходи, бо ж окупант знає, як знищити й зробити не придатним до життя усе, що він не загарбав чи загарбав.

А ще, ми отримаємо абсолютно змінене суспільство. Ось про це ми майже не говоримо, чомусь це тема табу. Бо ж, толерантно не хочеться когось там образити, навіть як що це колаборанти, бо ж знаходяться люди, які стають на їх захист «не все так однозначно, они жертвы окупации». Якщо чесно, то поборники толерантності мають якусь рацію. Що б не відбувалося на війні, у всьому винен окупант. 

Це він створив умови, коли люди стають звірями, це він змінив норми моралі та закону у суспільстві. Ось, якщо накласти екологію природнього та урбанічного середовища на зміни у суспільстві, то можна говорити про екологію суспільства. Можливо це буде достатньо толерантно для позитивної подачі матеріалу, як зараз люблять писати свої дописи ті, хто досі бачить якийсь там примарний мир. 

Яку екологію суспільства ми отримаємо в ОРДЛО? 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини