MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 25 січня 2024

113 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 25 січня.

"Далі буде багато сюрпризів": у СБУ підтвердили атаку на нафтопереробний завод у Туапсе і розкрили деталі

Вибухи на нафтопереробному заводі у Туапсе (Краснодарський край РФ) були операцією Служби безпеки України. Внаслідок атаки пошкодження отримала установки первинної обробки нафтопродуктів.

Ціллю ударних БПЛА стали вакуумна та атмосферна колони. Про це OBOZ.UA повідомили власні джерела, інформує UAINFO.org.

Нафтопереробний завод у Туапсе був атакований у ніч проти 25 січня. Після двох потужних вибухів на підприємстві розпочалася масштабна пожежа. Внаслідок атаки було пошкоджено як мінімум дві установки на заводі.

"СБУ бʼє вглиб рф і продовжує атаки на обʼєкти, які не тільки мають важливе значення для економіки росії, але й забезпечують паливом ворожі війська. Далі буде багато сюрпризів, системна робота триває", – повідомляє джерело.

Росія намагається адаптуватися до більш широкого використання Україною дронів – ISW

Росія продовжує спроби адаптуватися до ширшого використання Україною безпілотників. Наразі країна-агресор завершує випробування протидронових "мініракет", які окупанти планують запускати з використанням модернізованих "Панцирів".

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) за 24 січня. Як зазначають аналітики, однією з цілей РФ є технологічні інновації для оптимізації систем, які використовуються у війні проти України, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

"Російська оборонно-промислова база продовжує спроби адаптуватися до ширшого використання Україною дронів", – йдеться в звіті.

В Інституті вивчення війни нагадали: 23 січня росЗМІ повідомили, що РФ завершує випробування протидронових "мініракет", які її армія планує запускати з використанням модернізованих систем ППО "Панцир-СМ".

У такий спосіб окупанти сподіваються захистити найважливіші військові об'єкти від ударів українських дронів і квадрокоптерів.

У НАТО недооцінили здатність РФ виробляти боєприпаси і вербувати військових, – командувач Сил оборони Естонії 

Союзники по Північноатлантичному альянсу визнали, що недооцінили здатність Росії виробляти боєприпаси та збільшувати війська для ведення війни проти України. Це спонукало хвилю попереджень про підготовку до довгострокових бойових дій і навіть можливого нападу агресора на країни НАТО.

Хоча експерти й переконані, що для цього Кремлю доведеться вивести з українських територій 300 тисяч своїх військовослужбовців, тож в Альянсу ще є час на підготовку. Про це заявив командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем, якого цитує Bloomberg, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Він зазначив, що прогнози про те, що російські війська досягнуть межі своїх ресурсів, не справдилися. За його словами, ЗС РФ здатна виробляти кілька мільйонів артилерійських снарядів на рік, що набагато перевершує європейські зусилля. Також Москва може вербувати до лав своєї окупаційної армії сотні тисяч нових військовослужбовців.

Генерал із Естонії, яка має майже 300-кілометровий кордон із Росією, приєднався до зростаючої кількості військових керівників НАТО, які за останній місяць попереджали, що Альянс має підготуватися до конфлікту з Росією. 

"Багато людей думали, що вони не можуть піти далі цього – сьогодні факти говорять нам про інше. Вони можуть виробляти ще більше – набагато більше – боєприпасів", – попередив він.

Bloomberg пише, що через майже два роки після того, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення своїх військ в Україну, лідери НАТО готуються до тривалої війни, оскільки контрнаступ Києва "не досягнув своїх цілей", а війська РФ окопалися вже вздовж 1500-кілометрової лінії фронту, що простягається від східного регіону Донбасу до гирла річки Дніпро на півдні.

Черник оцінив, чи може Росія піти на застосування ядерної зброї і про що говорить "годинник Судного дня"

Цілком імовірно, що керівництво країни-терориста Росії може піти на застосування ядерної зброї. Кремлівський диктатор Володимир Путін уже отримав підозру у міжнародному кримінальному суді, тому залишається мало чинників, які можуть стримати його від завдання ядерного удару.

Більше того, аналітики впевнені, що зараз ймовірність ядерної війни навіть більша, ніж за часів кризи на Карибах та на Кубі в середині 20 століття. Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA розповів військовий експерт, полковник запасу Петро Черник, інформує UAINFO.org.

Він зазначив, що коли в 1945 році Сполучені Штати провели випробування першої ядерної бомби, через кілька місяців утворився клуб Doomsday Clock – "годинник Судного дня". Ця інтелектуальна концепція, яка обчислює потенційну небезпеку загибелі людства від ядерного апокаліпсиса, пророкувала можливу ядерну війну у 1962 році.

У той час вирувала криза на Карибах і на Кубі, і глава уряду СРСР Микита Хрущов уже наказав готувати ядерні ракети для удару по Америці. Однак зараз аналітики вважають, що загроза ядерної війни стала навіть більшою.

"Тоді інтелектуали порахували, що до апокаліпсиса залишилося 2 хвилини. Це при тому, що персонально Хрущову нічого не загрожувало, а про розпад Радянського Союзу в той час ще не йшлося. А зараз цей годинник посунули на 30 секунд уперед. Це дуже багато. Не на секунду, не на дві, а на тридцять", – сказав Черник.

Читайте також: В РФ створили новий імітатор ядерного вибуху

При цьому військовий експерт наголосив, що ймовірність ядерної війни прораховують 16 нобелівських лауреатів у галузі точних наук. Фахівці використовують суперкомп'ютери, в які закладають мільярди змінних та прораховують потенційні сценарії.

"Якщо вони посунули стрілку на 30 секунд уперед, як думаєте, вони знали, що вони роблять? Де точка неповернення – ніхто не знає. Путін нелегітимний і нелегальний. У нього підозра в міжнародному суді, її скасувати неможливо", – зазначив військовий експерт.

Вбивають за п'ять хвилин: росіяни почали використовувати гранати з отруйними речовинами

Російські війська почали частіше використовувати хімічну зброю на фронті, зокрема, новий вид гранат з отруйними речовинами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітана Андрія Рудика під час брифінгу в Military Media Center, інформує UAINFO.org.

"У грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон - речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів", - розповів Рудик.

У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо п'яти хвилин, аби вбити там людей.

Зазначається, що досліджений зразок виготовлений у 2023 році на заводі, який працює ще з часів Радянського Союзу.

"Таким чином, у 2017 році Росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року. Згідно з якою мала знищити саму зброї та виробничі потужності, де вона виготовлялася", - наголосив представник Центру.

Військова Аліна Михайлова відверто розповіла про втрати ЗСУ на фронті: "Вони шокуючі насправді". ВІДЕО

Керівниця медичної служби "Ульф" Першого окремого штурмового батальйону "Вовки Да Вінчі" ім. Дмитра Коцюбайла Аліна Михайлова розповіла про втрати на фронті. Вона зазначила, що їй відомі дані про їхній батальйон і втрати шокуючі. 

Про це вона розповіла в інтерв'ю кореспондентці ТСН Наталії Нагорній, інформує UAINFO.org.  

"Я там знаю свої дані по батальйону, і для нас вони шокувальні насправді. Але я не можу уявити, а я знаю ще своїх, тих, хто прикомандировані до нас, я знаю їх, втрати зокрема. Я розумію, скільки позицій наших десь було втрачено, і скільки на цих позиціях – це ж питання трьох метрів землі, скільки було реально пролито крові за ці три метри землі", - пояснила військова. 

Аліна Михайлова додала, що вона не може уявити, скільки щодня гине бійців на лінії фронту. 

"Це ж питання, що більшість людей не розуміє, а що таке взагалі війна, як це відбувається. Десь так – піф-паф, стріляли, там зайшли красиво. Ні, це не так відбувається. Це відбувається не так, і це розуміння втрат загалом, ось у день, скільки загинуло бійців по всій лінії фронту, я навіть не можу собі це уявити", - сказала вона. 

Фаріон висловилася про жорстку українізацію та новий виклик для мови

Україні сьогодні потрібна українізація. Щобільше, для української мови постає серйозний виклик.

Про це мовознавиця Ірина Фаріон сказала в інтервю на YouTube-каналі "Студія Фаріон", інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Як стверджує скандальна екснардепка, нам взагалі не потрібна ні жорстка, ні лагідна, а просто – українізація. Розділяти це поняття хибно. Це терміни-налички, каже Фаріон, за якими люди намагаються сховати свою безхарактерність.

"Щоби вимити смисли з терміну "українізація" боягузи чи ідіоти вигадали ось ці два терміни – лагідна українізація і жорстка українізація. Лагідна українізація – це щось зі сфери "убий мене лагідно". Може цей дрончик нехай залетить у мою ванну і не порушить спокій моєї спальні – це буде лагідна війна москалів з українцями", – запевняє Фаріон.

Крім того, вона зазначила, що вбачає новий виклик для української мови. 
 
"Коли світ масово починає вивчати українську мову. Коли українська мова має стати засобом експансії, засобом заходження в кожну країну, нас збивають високоточною англомовною ракетою. І зіб'ють. Тому що це дуже потужна мова. Тому що нація, яка говорить цією мовою, має гідність, вона не компромисить, вона не поступається", – резюмувала жінка.

Молиться на Путіна і розказує, як "бамбілі Донбас": де зараз породілля з Маріуполя, фото якої облетіли весь світ 

9 березня 2022 року російські окупанти скоїли терористичний акт, що сколихнув увесь світ, – розбомбили дитячу лікарню з пологовим відділенням у Маріуполі, який на той момент перебував в облозі. Кадри з місця подій, зроблені фотографом і відеографом Євгеном Малолєткою, облетіли всі іноземні ЗМІ та стали підтвердженням того, що Росія – держава-терорист. Особливо популярним став портрет вагітної Маріанни Вишемирської. Їй співпереживав не тільки кожен українець, а й увесь світ. Утім, сама Маріанна виявилася колаборанткою, яка вже зараз живе в Москві та молиться на диктатора Володимира Путіна. 

У своїх соцмережах Маріанна публікує відверто пропагандистські дописи. А не так давно вона з гордістю повідомила, що віддала свій голос за Путіна на президентських виборах, закликавши до цього інших росіян, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Вчора був Хрещенський святвечір, і так склалися обставини, що саме в цей день я знайшла час вирушити до пункту збору підписів, щоб підтримати Володимира Володимировича Путіна як кандидата в президенти Росії. Як прийнято, у Хрещенський вечір загадують бажання. Виходить, що і я загадала, і навіть підписалася", – видала ексукраїнка.

Даяна Ястремська гідною поразкою у півфіналі завершила виступи на Australian Open 

Українська тенісистка Даяна Ястремська зазнала поразки від китаянки Чжен Ціньвень у 1/2 фіналу Відкритого чемпіонату Австралії 2024 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на результат поєдинку, інформує UAINFO.org

Australian Open, 1/2 фіналу, жінки

Ястремська – Чжен – 0:2 (4:6, 4:6)

Активніше матч розпочала 23-річна українка. Вона непогано розім'яла на два роки молодшу представницю Піднебесної та повела з брейком 2:0. Чжен, однак, спромоглася повернутися до гри. З двома взятими на подачах Ястремської пунктами вона вирвалася вперед (4:3).

Українська тенісистка опиралася до останнього. У восьмому геймі одеситка ледь не оформила зворотний брейк. Утім, Чжен зуміла витримати тиск опонентки та отримала можливість подавати на сет уже через гейм. Реалізувала сетбол китаянка з першої спроби.

На позитивних емоціях Чжен володіла ініціативою на старті другої партії. Тепер вона з брейком спробувала піти у відрив. Однак, Ястремська зуміла відповісти зворотним. Розпочалася гра нервів. Ледь не кожен із розіграшів став затяжним, а для здобуття очка доводилося неабияк попотіти.

"Успішно подолали такий виклик". Андрій Шевченко назвав країну, з якої братиме приклад у роботі на новій посаді 

Новообраний президент УАФ Андрій Шевченко розповів, як планує розвивати футбол під час війни в Україні

За словами Шевченка, раніше з подібним викликом зіткнулася Хорватія і успішно подолала проблему, повідомляє Tribuna.com, інформує UAINFO.org.

Шевченко зазначив, що у цьому питанні буде допомога від легендарного хорватського футболіста Звоніміра Бобана, з яким українець виступав у Мілані.

"Ми живемо у найскладніший час в історії України, коли вирішується не тільки майбутнє футболу, а й всієї країни. Головне завдання — зрозуміти, як футболу не тільки виживати, а й розвиватися.

Війна прямо впливає на футбол, ми маємо стагнацію. Низький рівень чемпіонату, неможливість запрошувати потужних іноземних футболістів, ускладнені міжнародні перспективи, відтік талановитих дітей. Тут я хочу сказати, що є країна з успішним подоланням такого виклику — це Хорватія, яка зіткнулася з масовим виїздом дітей у 90-х, коли у них почалася війна.

Можу сказати, що я розмовляв зі своїм другом Звоніміром Бобаном, який мав відношення до створення цієї програми. І він готовий нам допомагати", — сказав Шевченко.

Ведмеді в кокошнику, "болото" на заході та деревʼяні рублі: що не так з російськими мультфільмами про трьох богатирів 

Російські пропагандисти багато років насаджували росіянам, українцям та світу свою брехню про "братські народи та єдину історію", щоб посіяти сумніви в головах людей про незалежність України. Таким предметом пропаганди стала, зокрема, і відома франшиза про богатирів, яку в РФ випускають ледь не щороку.

Автори мультфільмів вводять глядачів в оману, мовляв, герої билин Ілля Муромець, Добриня Микитич та Олексій Попович мають російське коріння, а в Київській Русі жили росіяни, якими керував цар-батюшка. OBOZ.UA розповість, що не так з популярним колись мультиком і чому не варто показувати його українським дітям, інформує UAINFO.org.

Почати слід з того, головні герої "Трьох богатирів" не мають нічого спільно з Росією.

Вони були частиною епосу часів Київської Русі, тож прототипи героїв відомої франшизи – предки українців. Вже пізніше росіяни почали "привласнювати" собі чужу історію, вписуючи богатирів у свої твори.

У мультфільми з претензією на відтворення історичних подій невірно практично все.

Жителів Київської Русі автори обізвали "росіянами", а також використовували популярний нині вираз "русские не сдаются", показували танці з ведмедями в кокошнику, балалайками, деревʼяні рублі та ліси з березами.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини