MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 31 січня 2024

106 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 31 січня.

Україна повернула з російського полону 207 захисників 

Сьогодні, 31 січня, між Україною та Росією відбувся обмін полоненими. Додому повернулись 207 українців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал президента України Володимира Зеленського, інформує UAINFO.org.

"Наші - вдома. 207 хлопців. Повертаємо попри все. Пам’ятаємо про кожного й кожну в полоні. Воїни та цивільні. Маємо повернути всіх. Працюємо над цим", - написав президента.

Серед повернених полонених, не було тих, чий обмін зірвався через Іл-76, – ГУР 

Серед полонених, яких сьогодні обміняли, не було людей, які нібито перебували на літаку Іл-76.

Про це розповів представник ГУР Андрій Юсов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Голос Америки", інформує UAINFO.org.

Росіяни стверджують, що 24 січня на збитому літаку Іл-76 перебували 65 українських полонених, які нібито загинули під час авіакатастрофи. Російські пропагандисти опублікували список цих людей.

А Координаційний штаб з питань поводження з полоненими своєю чергою підтвердив, що людей із цього списку дійсно планували обміняти 24 січня.

Читайте також: Україна повернула з російського полону 207 захисників

Проте, за словами представника ГУР, під час сьогоднішнього обміну, українців, які зазначались, як ті, що перебували на борту літака, не було.

Мама, дружина і донька загинули: з полону звільнили оборонця "Азовсталі" з трагічною долею 

Серед українців, повернутих сьогодні з російського полону, був молодший сержант Захар, дружину якого вдалося раніше обміняти з полону, але вона загинула в Дніпрі під завалами будинку, в який влучила російська ракета. 

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Він потрапив до рук російських терористів разом зі своєю дружиною Тетяною після евакуації з "Азовсталі" у травні 2022 року. Менш, ніж за півроку жінку вдалося обміняти й повернути в Україну. Тетяна оселилася разом з двома доньками у Дніпрі. Однак 14 січня росіяни вдарили ракетою у багатоповерхівку, де мешкала родина. Захисниця загинула під завалами разом з молодшою донечкою та матір’ю чоловіка", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що старша 19-річна донька Руслана сьогодні чекає на повернення батька.

Також в Координаційному штабі повідомили про повернення з полону старшого лейтенанта, який боронив Україну з 2014 року, пройшов Дебальцево і двічі удостоєний ордена "За мужність". "Визволені з неволі двоє рідних братів, солдатів ЗСУ Анатолій та Павло", - сказано в повідомленні. Також врятований з полону ще один оборонець острова Зміїний.

Сказано про повернення медиків, які в надлюдських умовах рятували побратимів і цивільних на Маріупольському металургійному комбінаті та "Азовсталі". 

Скоро наступальна операція РФ на фронті "захлинеться" – експерт

Наступальна операція російської армії, яка розпочалася восени 2024 року, найімовірніше, виснажиться весною 2024 року, після виборів президента РФ.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в ефірі телемарафону, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Чому на весні наступ може максимально виснажитися? Це пов'язано із деякими факторами, одним із них є так звані вибори президента РФ, після яких розпочнеться процес мобілізації. Це відновлення людського ресурсу, а також це виділення ресурсу на забезпечення підрозділів. Тобто це досить важкий процес, на який треба буде якийсь час і на який треба буде оперативну паузу", - зазначив він.

На його думку, росіяни розпочали свій наступ у "максимально не вигідні погодні умови", коли найкраще бути в обороні. 

"Вони нехтують людськими життями, саме тому вони стартували в період, коли найкраще бути саме в обороні, але росіяни перейшли у наступ через політичні примхи самого Путіна. Йому потрібно напередодні його виборів якісь епічні перемоги, якими він міг би хизуватися. Але як ми бачимо, станом на сьогодні вони, втративши сотні та навіть тисячі одиниць техніки і величезну кількість людського ресурсу, вони не  спромоглися досягти якогось результату саме того епічного масштабу, про який мріяв сам Путін", - додав експерт.

Ін'єкція за 2,5 млн доларів. Що таке орфанні захворювання, і чому діагностувати їх – вкрай складно, а лікувати – невимовно дорого 

80% орфанних захворювань – генетично обумовлені. Часто вони стають причиною ранньої смертності дітей: у 35% випадків – дітей віком до року, в 10% – дітей до 5 років, у 12% – від 5 до 15 років. З листопада 2022 року в Україні працює процедура розширеного неонатального скринінгу, в рамках якого малюків безкоштовно перевіряють на 21 орфанне захворювання, пише NV.ua, інформує UAINFO.org.

Ліки за ціною золота

Врятувати життя дитини все ж можна – за допомогою своєчасного лікування, як-от, наприклад, у випадку зі спінальною м’язовою атрофією, або СМА. Інноваційний препарат "Золгенсма" здатен змінити генетичну причину виникнення хвороби – тобто, фактично, полагодити ген, який відповідає за її появу. Вартість препарату становить 2,5 млн доларів – це найдорожчий укол у світі. Проте і він не є панацеєю, адже навіть після нього пацієнти все одно потребують підтримуючого лікування.

Дуже високовартісними є й ліки від інших орфанних захворювань. Йдеться про рідкісні препарати, де зазвичай для однієї конкретної хвороби використовується конкретний препарат, пояснює в інтерв'ю NV клінічний імунолог, невролог Дмитро Мальцев.

"До прикладу хвороба Гоше лікується ферментотерапією. Пацієнтові треба капати специфічний препарат, який коштує близько 400 тисяч грн. Вони не здатні самотужки забезпечити собі постійне вливання такого препарату раз на місяць або раз на три тижні, й щоразу – по 400 тис грн. Уявіть собі, який бюджет потрібен на рік лікування, – а ці процеси безкінечні", –пояснює фахівець.

Чому долар популярніший за євро і в якій валюті краще зберігати: відповідь експерта

Єдина європейська валюта, якій у січні 2024 року виповнилося 25 років, є надійною валютою для заощаджень та розрахунків. Проте долар ще довго залишатиметься основною валютою у світі.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав екс-член Ради НБУ Віталій Шапран, інформує UAINFO.org

Резервна валюта

"Євро є валютою, яка офіційно визнана МВФ резервною валютою, вона дуже популярна в нашому регіоні, кілька країн навіть підтримують монетарний режим фіксованого курсу до євро або до корзини валют, в який євро займає найбільшу частку", - сказав він.

За його словами, "долар у світі більш популярний для заощаджень та розрахунків і ще буде довго таким, але в європейському регіоні заощадження в євро диктує ринок".

"Мешканцям України я б радив не забувати і про гривню", - додав експерт.

Поки що в Україні традиційно валютою для заощаджень та встановлення цін на деякі товари є долар. За даними НБУ, за 2023 рік банки ввезли в Україну 7,8 млрд готівкових доларів, а євро - на 1,5 млрд в еквіваленті.

Кого з учасників шоу "Зважені та щасливі" вже нема серед живих: Руслана Писанка пішла у засвіти четвертою 

У вересні 2011 року на телеканалі СТБ вийшов перший сезон популярного проєкту "Зважені та щасливі", де люди з надмірною вагою під пильним наглядом тренерів намагаються скинути якомога більше зайвих кіло. Переможцем і володарем грошової винагороди ставав той конкурсант, який втрачав найбільший відсоток ваги від своєї початкової цифри на терезах.

Про долю учасників після завершення проєкту відомо небагато: хто з них зумів підтримувати свою нову форму, а хто знову зірвався – у кожного своя історія. Утім, завжди резонансними і гучними ставали новини про смерть "випускників" реаліті, пише OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Стверджувати, що саме інтенсивні навантаження та сильний емоційний стрес вплинули на погіршення стану здоровʼя учасників "Зважені та щасливі", не можна. Робити висновки з цього приводу можуть лише лікарі. Ми ж тим часом лише пропонуємо пригадати тих учасників проєкту, яких уже немає серед живих. 

"Дно помийної ями". Маша Єфросиніна жорстко висловилася про Іванова і Петрова, які ображали і принижували жінок у своїй програмі 

Українська телеведуча Маша Єфросиніна жорстко висловилася про Іванова і Петрова, які ображали і принижували жінок у своїй програмі, передає NV, інформує UAINFO.org.

Вона прокоментувала образливі висловлювання на адресу публічних людей з боку політтехнолога і засновника каналу Ісландія Володимира Петрова та експрокурора і блогера Сергія Іванова. Нагадаємо, скандальні політтехнологи обговорювали реп-виконавицю alyona alyona та інших жінок, зокрема, журналістку Аліну Доротюк та українську блогерку-мільйонницю Люду з Голлівуду.

Єфросиніна зазначила, що навмисне не називає прізвищ Петрова та Іванова, щоб «не бруднити пальці», але з контексту її допису в Instagram зрозуміло, що йдеться про них.

«Я чи не перша жінка, з якої вони почали оббивання своїх мізогінних наративів. Чи не „найулюбленіше“ їхнє клікабельне ім'я, сношаючи яке вони збирають свої жадані перегляди. Мене вони системно ображають, обливають помиями та говорять суто наклепи», — написала вона.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини