MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 лютого 2024

142 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 лютого.

ЄС схвалив допомогу Україні на 50 млрд євро

Лідери Європейського союзу сьогодні, 1 лютого, під час саміту схвалили виділення для України 50 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови Європейської ради Шарля Мішеля в Twitter,  інформує UAINFO.org

"Ми домовились. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий 50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС.Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України", - написав Мішель.

Він додав, що ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України.

"Ми знаємо, що поставлено на карту", - додав голова Євроради.

50 млрд євро для України та вето Угорщини: передісторія

Варто нагадати, що в середині грудня 2023 року лідери ЄС збиралися на саміт під час якого вони схвалили початок переговорів про вступ України до ЄС. Крім того, вони й розглядали виділення Києву 50 млрд євро на 4 роки в межах програми Ukraine Facility. Втім щодо фінансування позитивного рішення досягти не вдалося через вето Угорщини. Тож європейські лідери вирішили перенести це питання на 1 лютого 2024 року.

У Конгресі США припускають, що питання кордонів та допомоги Україні розділять, – ЗМІ 

У Конгресі США, ймовірно, буде розділене питання безпеки кордону з Мексикою та пов’язаної з цим фінансової допомоги Україні через занепокоєння щодо реформування прикордонної політики.

Про це заявив спікер Палати представників Майк Джонсон, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Hill, інформує UAINFO.org.

Як зазначає The Hill, про це Джонсон повідомив трьом лідерам парламентів країн Балтії. На такий крок у США можуть піти через занепокоєння щодо реформ у прикордонній політиці.

Джерело видання зазначило, що кінцеве рішення залежатиме від тексту документа щодо кордону, який зʼявиться за підсумками переговорів у Сенаті.

Водночас речник Джонсона Радж Шах у коментарі Semafor применшив значення цих коментарів та сказав, що вони були зроблені в "гіпотетичному контексті".

Наразі незрозуміло, чи означатиме можливе розділення цього пакету проведення окремого голосування в Палаті представників за всіма пунктами, включно з питанням допомоги Україні.

Буданов заінтригував заявою, що наступні пів року війни будуть цікавими

Найближчі шість місяців війни агресорки Росії проти України будуть "цікавими". Наступ окупаційних військ закінчиться.

Таку думку в інтерв'ю CNN висловив керівник українського Головного управління розвідки Кирило Буданов, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Наступні шість місяців будуть цікавими, оскільки в цей період закінчиться наступ Росії на лінії фронту", - наголошує Буданов.

Головний військовий розвідник України заявив, що війна закінчиться "відновленням справедливості та поверненням втраченого".

За його словами, на окупованих територіях наразі перебуває понад 500 тис. російських окупантів. Втім, зауважує Буданов, він не бачить потенціалу для великого прориву РФ чи зміни лінії фронту у короткостроковій перспективі.

Постернак: Певні блогери пишуть, що у випадку зміни Головнокомандувача нас очікує воєнна катастрофа і трагедія

"Певні блогери пишуть, що у випадку зміни Головнокомандувача нас очікує воєнна катастрофа і трагедія, штучно спекулюючи на культі особистості та паразитуючи на суспільних настроях. Разом з тим, розмови про відставку Залужного породили дискусію про професійну відповідальність військового керівництва. Тому з’являється об’єктивний запит на спокійну і розсудливу розмову із суспільством. Коли потрібно за дужки винести особисті політичні симпатії. І коли повинно бути розуміння, що керувати міністерством та армією – це не одне і те саме", - про це у Фейсбуці пише політтехнолог Олег Постернак, інформує UAINFO.org.

"Залужний, безумовно, талановитий і професійний генерал, фундатор, якщо можна так висловитись, української школи військового оборонного мистецтва. Якісно організована маневрена оборона і асиметрична стратегія протистояння в перші місяці війни, Херсонська та Харківська контрнаступальні операції, витіснення та обмеження Чорноморському флоту РФ – безумовні успіхи, за якими стоїть не лише хист і талант одного генерала, але все ж таки його загальна координація - важливий елемент у військовій машині.

Але держава не може собі дозволити стояти на одному місці позиційної війни. Військове керівництво буквально визнало, що плану української перемоги на сьогодні не існує і це було озвучено в міжнародних ЗМІ та на зустрічах з представниками командування НАТО. Поданий командуванням ЗСУ запит про надання 17 мільйонів снарядів та 400 мільярдів доларів для продовження війни шокував натівських генералів. 

Потрібно розуміти, що в такому випадку ми маємо справу із розтягнутим рахунком війни, який дуже дорого коштує Україні і суспільству. Воєнні розрахунки двох минулих років війни вже не працюють у 2024-му. Власне, Президент має право приймати рішення про заміну Головкома.

Трамп програв суд щодо звинувачень у "збочених" статевих актах з російськими повіями

Британський Високий суд відхилив позов Дональда Трампа до британської приватної розвідувальної фірми, яка зібрала докази його участі в "збочених" статевих актах і підкупі російських чиновників. Деталі справи наводить видання Sky News, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Позов Трампа стосувався Orbis Business Intelligence – приватної розвідувальної фірми, заснованої колишнім керівником "російського відділу" Секретної розвідувальної служби Великої Британії (MI6) Крістофером Стілом.

Напередодні президентських виборів у США 2016 року фірма підготувала так зване "Досьє Стіла", в якому містилися матеріали про "компрометацію" Трампа російською ФСБ. Досьє складалося з понад дюжини записок, що містили твердження про витівки Трампа під час його бізнес-візитів до Росії.

Зокрема в досьє стверджувалося, що Трамп займався "збоченою сексуальною поведінкою, включаючи винаймання повій... в президентських номерах готелю в Москві", зокрема влаштовував "золотий душ" з цими повіями і брав участь в "секс-вечірках" у Санкт-Петербурзі. Також там містився висновок, що все це дало російській владі "достатньо матеріалів для шантажу" Трампа, коли він розпочав політичну кар'єру.

Досьє потрапило в ЗМІ у 2017 році, спричинивши гучний скандал.

Усміхався, кривився та закочував очі: опубліковано відео неадекватної поведінки Путіна

Кремлівський диктатор Володимир Путін вкотре здивував всіх своєю поведінкою. Він не міг дати раду емоціям, тому постійно кривився, незрозуміло посміхався та закочував очі.

Це видно на кадрах, які виклали в мережі, передає ТСН, інформує UAINFO.org 

Путін тепер не часто з'являється на публіці. Однак кожен його вихід у світ привертає увагу. Він то не може стримати ноги під час офіційних зустрічей і починає ними смикати, то цілує чужих дітей, коли їздить регіонами. 

На опублікованих кадрах видно, як Путін сидить за столом і тримає товсту теку. Можна припустити, що там списки загиблих російських окупантів або злочини, які скоїла країна-агресорка. Хоча для цього однієї папки точно буде мало.

Обличчя Путіна змінюється десятки разів упродовж лише кількох секунд. На ньому читається і роздратування, і огида, потім задоволення і дивна усмішка. Далі очільник Кремля намагається підняти теку зі столу й комусь передати, але це йому вдається не з першого разу.

Вибір предметів і гранти на навчання. Які зміни Рада готує українським студентам 

В Україні планують запровадити нову систему прийому абітурієнтів на навчання за державним замовленням. Також пропонують запровадити систему грантів на навчання, а деякі студенти зможуть обирати, вчитися швидше або довше.

Чим нові правила відрізнтимуться від вже звичного для абітурієнтів вступу на бюджет і чого чекати під час навчання в університетах, у коментарі РБК-Україна пояснила доктор економічних наук, професор, візит-професор Baltic International academy Рига (Латвія) Іннола Новикова, інформує UAINFO.org

Гранти на навчання і компенсація від держави

5 січня Кабінет Міністрів погодив проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам". Невдовзі законопроєкт надішлють на розгляд до Верховної Ради України.

"Мета законопроєкту – розширити інструменти державного фінансування вищої освіти через розвиток принципу співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних (юридичних) осіб та підвищити ефективність використання держресурсів", – пишуть на сайті МОН.

Запровадити нові правила вступу до університетів – це поки плани, і ці змiни на сьогодні ще не діють, каже РБК-Україна Інолла Новикова. Можливо, до проекту змін ще будуть внесені корективи. Але так чи інакше, згідно з новим законопроектом, в Україні планують повністю реформувати систему фінансування вищої освіти.

"У чому полягають основні зміни? По-перше, це скорочення бюджетних місць. Існуюча сьогодні система передбачає отримання студентом або 0% фiнансування на навчання і студент навчається за власні кошти, або 100% компенсації від держави оплати свого навчання”, – говорить Іннола Новикова.

Новий законопроект передбачає введення поняття "грант" – беззворотньої фінансової допомоги для здобуття вищої освіти.

На Волині дружину і новонародженого сина загиблого воїна зустрічали з оркестром: перший її чоловік теж повернувся на щиті. ВІДЕО

Дружина загиблого воїна з Волині, який захищав Україну на фронті, Наталя Циба народила четверту дитину, сина Миколку. Жінку під стінами пологового зустрів військовий оркестр, де служив її другий чоловік Сергій Циба. Перший чоловік Наталі також загинув на війні.

Як повідомляє волонтер Руслан Телипський у Facebook, маля народилося вже після смерті батька, якого не стало в червні 2023 року, інформує UAINFO.org з посилання на OBOZ.UA

Щоб підтримати породіллю, до пологового прибули також військові із 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, представники місцевої влади, родичі та друзі.

"Нелегка доля спіткала Наталю Вікторівну, котра вже самостійно виховуватиме чотирьох діток. На жаль, найменший малюк народився вже після загибелі свого тата-воїна, котрий віддав своє життя на Харківщині у червні 2023 року за наше мирне небо та вільне майбутнє Батьківщини у битві з одвічним кремлядським окупантом. Проте Сергій Миколайович Циба буде жити в пам'яті у наших серцях", – написав Телипський.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини