MENU

Незаконная приватизация Гостиного двора - это социальная инициатива Януковича

2428 1

Здається, з таким гумором Януковича ще ніхто не підставляв. Закон щодо здешевлення іпотеки мав стати одним із піар-ходів «президента». Але піар тут вийде зі знаком мінус – мудрі помічники Януковича додумались всунути туди рядок про дозвіл на приватизацію Гостиного двору.

Приватизація ця має такий же стосунок до яниківської іпотеки, як і до космічної програми України. (У випадку з законом про підтримку космічної галузі, іміджеві втрати для Віктора Федоровича були б мінімальні, якщо туди всунули б Гостиний двір).

А тут – прямо у програмі соціальних ініціатив значиться, що без приватизації пам'ятки національного значення «Гостиний Двір», що на Контрактовій площі у Києві, соціальні ініціативи ніяк не відбудуться.

Крадуть і не ховаються., що називається.

Як крадуть?

У 2011 році «покращувачі», міцно натиснувши на колишній менеджмент компанії «Укрреставрація», зробили додаткову емісію акцій цього підприємства і стали його хазяями. У змі кажуть, що це – завгосп Януковича Кравець, а також ніби-то і Янукович-молодший.

«Укрреставрація» цікава тим, що володіє правами оренди на Гостиний двір.

Далі, для того, щоб орендареві без конкурсу приватизувати Гостиний, потрібно (принаймні, по паперах) збільшити його вартість біль ніж на 25% завдяки реконструкції.

Реконструювати пам'ятку не можна, тому в тому ж 2011-му через Кабмін провели рішення про позбавлення Двору статусу пам'ятки. Шлях для реконструкції відкрито.

Тепер – робиться реконструкція, а далі – без конкурсу, із залученням «свого» оцінщика, Гостиний оцінять, і продадуть «Укреставрації», дуже незадорого.

Що крадуть?

Гостиний двір, по-перше – це пам'ятка. Над нею головний її архітектор Валентина Шевченко працювала 19 років. Експерти за часів СРСР визнали її достатньо цінною, щоб надати охоронний статус. Те, що зараз «чесні» та «непродажні» українські чиновники визнали рішення часів СРСР помилковим – у будь-якої притомної людини викличе гомеричний сміх.

Гостиний двір – це культурно громадський центр. Тут функціонує інститут реставрації. Тут є унікальна архітектурна бібліотека, котра, ймовірно, повторить сумну долю музею історії Києва – з фондами опиниться десь по підвалам, без власного приміщення і змоги проводити свою діяльність.

Тут, у Гостиному, все ще є приміщення театру, яке намагаються ламати. Силами громадськості тут зроблено виставковий зал, де проходять експозиції. Внутрішній двір активістами перетворено на арт-майданчик, де щоденно проходять освітні та культурні події.

І цей унікальний осередок культурного життя Києва хочуть перетворити на супермаркет з галереєю бутіків. «Заробляйте більше грошей» – глузують автори цієї злочинної схеми.

Зараз правомірністю діяльності активістів займається прокуратура. Прокуратуру, здається, не цікавить все те, що відбувалося з «Укрреставрацією», якою заволоділи кіпрські офшори. Прокуратуру не цікавить, що ламають театр, що завгосп Януковича влаштував у Гостиному гуртожиток для приїжджих робітників і що здійснив ряд незаконних перебудов всередині Гостиного, захарастив двір сміттям (активісти вивезли за свій кошт вже 9 Камазів сміття, і це ще не кінець).

Прокуратуру цікавить, чи законне мистецтво і освіта у Гостиному дворі.

Ось така специфіка соціальних ініціатив Януковича – з сьогоднішнього дня зафіксована на законодавчому рівні.

 Ігор ЛУЦЕНКО

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини