MENU

В 2013 году Украину ждет гиперинфляция

3235 0

 


Проте, ключове слово вданому твердженні - «чув», оскільки даліпорожніх слів справа так і не пішла. Івже не піде. Тому що немає грошей, аточніше – вони є, але осіли у кишеняхнинішньої влади та наближених до неїолігархів. А про те, що соцініціативи Януковича – лише мильна булька длязадобрення людей напередодні виборівяскраво свідчить прогнозований у 2013році рівень соціальних стандартів, якийцього тижня оприлюднило Міністерствосоціальної політики, а саме – їх«антидинаміка». Так, якщо в 2012 році упорівнянні з 2011 соцстандарти в середньомузросли на 13%, то в 2013 році їх показникизбільшаться лише на 8%. Тобто – майжеудвічі менше, ніж у попередньому роціта у стільки ж менше за раніше обіцянийчинною владою показник. Більше того - у2013 році стандарти підвищуватимуть лише4 рази замість 5, передбачених у 2012 році.


Зокрема, середньорічнамінімальна зарплата збільшиться на 96гривень і становитиме 1194 гривні. А отсередньорічний прожитковий мінімумдля непрацездатних, до якого прив’язуєтьсямінімальна пенсія, виросте на 9% - до 921гривні.  Таким чином маємо черговуповну невідповідність раніше обіцяногопровладними можновладцями із кінцевимрезультатом їх діяльності. Так, ще напочатку цього року Міністерствофінансів голосно запевняло, що в 2013 роцісоціальні стандарти зростуть щонайменшена 14%, незважаючи на будь-які зовнішніабо внутрішні фактори.


Своє незадоволенняпредставленими прогнозами виказалипредставники Федерації профспілокУкраїни. За їхніми словами, уряд займаєтьсяшахрайством, підставляючи замістьреальних статистичних даних вигіднідля себе показники. Так, для обрахуваннясоцстандартів були взяті показникиінфляції за підсумками року, а несередньорічна цифра. Зокрема, урядовціврахували показник інфляції «груденьдо грудня», який становить 5,9%, замість«рік до року» - що фактично на третинубільший – 8,7%. А постраждають від такогоманіпулювання даними найбільш незахищенікатегорії українців, які недоотримаютьналежні їм гроші.


Такі діїсвідчать виключно про одне – у державипросто немає коштів на реальне підвищеннясоцстандартів. Доказом тому –заява першоговіце-прем'єра Валерія Хорошковськогона нещодавній зустрічі із керівництвомСвітового банку. Так, урядовець запевнив,що чинна влада готова здійснити всі«необхідні кроки» для отримання черговихкредитів від одного з найбільшихфінансових партнерів країни. Тут варто,перш за все, пригадати, що саме вимагаввід України здійснити її «головнийспонсор» - а це, ні багато, ні мало- підвищити тарифи нагаз і теплопостачання для населення.Досі близько двох років Українавідмовлялася йти на такі умови, і раптом– цілковита згода.


Таким чиномвиходить, що ефекту від підвищеннясоціальних стандартів не буде жодного– ріст тарифів на газ не лише «з’їсть»цю надбавку, а й вимагатиме додатковогозалучення коштів для оплати комуналки.Тільки от звідкіля їх брати пересічнимукраїнцям – невідомо, а чинну владу цепитання турбує найменше. Якщо ж до цьогопереліку додати й очікувану в 2013 роцігіперінфляцію, яку нині чомусь«дипломатично» замовчує уряд, то взагалістає незрозумілим, чи зможе принаймніпрогодувати себе в наступному роцізвичайний українець. Доказом тому, щоінфляція таки буде - наказ, який видавМінфін ще на початку цього року - «Прозатвердження Національного положення(стандарту) бухгалтерського обліку вдержавному секторі 105 «Фінансовазвітність в умовах гіперінфляції».Згідно документу приріст інфляціїстановитиме понад 90%. Жахаючі дані,зважаючи на те, що таких показниківінфляції в Україні не було з 1995 року.


Тим часомвідверте «жирування» чинної влади,враховуючи всі вище викладені факти,виглядає, м’яко кажучи, непристойно.Вертолітні майданчики, ремонти дач табудівництво басейну для масажистачинного прем’єра – тільки на ці«ініціативи» за останні два дні здержбюджету було виділено понад 63мільйони гривень. І це ще не кінець.

 

Павел ПЕТРЕНКО



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини