MENU

Между гаишниками и водителями идет война

494 0

 


«Страшилка» з 15-добовимарештом громадян, які знімають навідеокамеру  роботу інспекторівДАІ, розповсюдилася по країні з подачітимчасово виконуючого обов'язкиначальника Департаменту ДАІ МВС УкраїниВолодимира Рєзнікова. Зрозуміло, щовідомство піклується не стільки проінтереси держави і суспільства, скількипро свої власні -  в  такихумовах працювати простіше і комфортніше.


Супротив громадськомуконтролю в даному випадку цілкомзрозумілий. Упродовж багатьох роківДАІ була щось на зразок держави в державі.Про порядки і звичаї, які  є увідомстві, розповідвють  анекдоти.Ось один з них: «Якщо інспектор ДАІ небере у вас купюру, спробуйте розгладитиїї і дати іншою стороною».


Наша влада не знає, щоробити з цим монстром. З усіх пострадянськихкраїн наразі тільки в Грузії зрозуміли,що той «чиряк» на тілі нації, в якийперетворилося ДАІшне відомство, непіддається терапевтичному лікуванню- тільки хірургічним шляхом. Грузинськийдосвід стовідсоткового реформаціїстарої державтоінспекції і набору нової- молодої і досвідченої  - командиправоохоронців на дорогах можна іпотрібно повторити в Україні.


Беззаперечним доказомцього є матеріли «Дорожнього контролю»,активісти якого першими в нашій країністали знімати на відео дії автоінспекторівпід час несення служби. Так країна навласні очі побачила справжнє обличчявідомства - свавільне, грубе …


Але є й більш серйознаобставина, яка підштовхує до радикальноїреформи ДАІ - висока аварійність тасмертність на дорогах. За даними МНС,тільки за сім місяців поточного року вУкраїні сталося 15429 ДТП, які забралижиття 2442 людей. Всього ж за рокинезалежності на українських дорогахзагинули близько 140000 громадян (стількиж, скільки  населення Ужгороду).Фактично на автошляхах країни йденеоголошена війна!


Можна стверджувати, щоперш за все це  набезвідповідальністі  водіїв, щосідають за кермо напідпитку, не витримуютьшвидкісний режим. Але це буде далеко неповне пояснення. Українська ДАІнеефективно  займається профілактикоюправопорушень на дорогах, здебільшогоформально здійснює  нагляд заякістю дорожнього полотна. МВС непропонує законодавчих ініціатив, якідозволили б докорінно змінити ситуаціюз травматизмом на дорогах. Як правило,наші правоохоронці дбають тільки прозакони та правила, які ставлять водіїву такі умови, що збирати з них данину неможе тільки зовсім вже ледачий.


Замість корінногопереформування  ДАІ її чини всімасилами прагнуть убезпечити себе відконтролю і критики з боку суспільства.І що характерно, того ж пана Резніковаанітрохи не збентежив той факт, що зовсімнещодавно керівництво ДАІ давалоофіційні відповіді на запити громадянта журналістів, згідно з якими жодензакон України не забороняє зніматипрацівників ДАІ на відеокамеру. Точнотаку ж позицію, до речі, займає іМіністерство юстиції - в ці дні вітчизняніЗМІ опублікували його лист, в якомузазначено, що за Законом України «Продоступ до публічної інформації»громадянин має право фіксувати діїспівробітників міліції на власнувідеокамеру.


Андрей БЕРЕЗЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини