MENU

Новий уряд має скоротити бюрократичний апарат - політолог

406 0

Новий Кабмін реально існуватиме до 4-5 місяців. Приблизно стільки ж люди зможуть миритися з непопулярними рішеннями – просто на ейфорії перемоги Майдану. Нарешті на фоні масованої політичної агітації, яка ось-ось почнеться, можна буде не займатися власним політичним іміджем, а зосередитися на реальних реформах.

Тотально неправильно формувати сьогодні Кабмін виключно з політиків та публічних діячів. Це має бути уряд технократів, менеджерів з командами, які здатні реалізувати надважливі для нашої економіки кроки. На ключові посади мають прийти фахівці (банкіри, економісти, керівники підприємств), які зможуть за короткий термін запустити державний апарат.

Адже без системних змін, тільки помінявши обличчя, ми нічого не досягнемо. Країна потребує кардинальної шокової терапії, необхідно розпочати: адміністративно-територіальну реформу, податкову реформу, запуск інвестицій в село, ЖКХ та легку промисловість, реприватизацію, реформу силових структур. Це все має супроводжуватися масовими скороченнями бюрократичного апарату (щоб вивільнити кошти на оплату роботи професіоналів), зміною сталих зв'язків, зменшенням соціальних зобов'язань держави.

Взятися за ці непопулярні рішення можуть тільки не-політики, люди, які готові до важкої роботи, ефективної роботи, до відсутності рейтингів. Мають прийти українські Ергарди та Бальцеровичі, ми маємо залучити не кошти МФВ, а насамперед знання та методологію.

Політики, які думають про майбутні вибори, які мають амбіції до парламентських виборів, президентських виборів – не будуть міняти правила гри. Нехай вони прийдуть в червні-липні, після президентських виборів, і підхоплять хід реформ. Але зараз ми гостро потребуємо технократів, готових до радикальних змін.

Щодо активістів Майдану – то логічніше створити Громадські ради при міністерствах, які вони очолять. Ці ради можна наділити широкими контролюючими повноваженнями, дозволити наглядати за ходом реформ. Однак буде великою помилкою віддати всі велетенські бюрократичні машини громадським лідерам – це може відбутися потім, коли будуть зламані корупційні перепони. Інакше ми ризикуємо, що державний апарат непомітно перемеле всі наші сподівання.

Шукайте нових міністрів, хоча б ключових, в реальних управлінських умовах. Нам треба систему міняти, а не політикою займатися!

Артем БІДЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини