MENU

«Ми покінчили з УРСР і сьогодні потребуємо нового дому», - Луценко

1083 2

Я вийшов з Майдану без жодної посади, але найщасливішою людиною. Я отримав те, чого ні в кого немає, бо, напевне, є єдиним політиком, котрий за рік зумів досягнути мети, поставленої перед собою.

Ми живемо в Третій Українській Республіці. Це справді великий шанс для зміни країни, зміни майбутнього, про яке думалося два з половиною роки в ув'язненні, і про бачення якого я рік тому задекларував, виходячи з тюрми.

Завдяки великому моральному зрушенню в суспільстві ми цього досягнули.

Зараз Україна перебуває у зрозумілому постреволюційно-анархічному стані, посиленому брутальною зовнішньою агресією Кремля. Тому вибори Президента України – це не тільки початок перезавантаження країни, а життєво важлива необхідність легітимізації української влади і в очах українського суспільства, і в очах міжнародної спільноти.

Тому питанням номер один є не дати Кремлю зірвати ці президентські вибори, які відбудуться 25 травня, а другий тур яких, імовірно, відбудеться вже в червні.

Метою Революції Гідності 2014 року була не зміна прізвищ при владі, а зміна системи влади. Ця теза "Третьої Української Республіки" стала абсолютним переконанням усіх учасників Майдану. Тому для нас це також будуть не звичайні вибори в звичному сенсі. Це буде укладення контракту на будівництво нового європейського дому.

Фактично усі ми на Майдані вирвалися з прогнилого радянського бараку Української Радянської Соціалістичної Республіки. На Майдані стала жити вся країна. Загибель тієї країни візуально було помітно в той момент, коли упав пам'ятник Леніну в Києві.

Ми покінчили з УРСР і сьогодні потребуємо нового дому.

Його будівництво має початися з архітектурного плану. Тому ці президентські вибори мають стати підписанням контракту між суспільством і майбутнім Главою Держави на план побудови нашого майбутнього дому.

Питання, як має збудовано новий день, має бути головним для цієї передвиборчої кампанії.

Як буде досягнуто чесної поліції, прокуратури, об'єктивний суд?

Як буде забезпечено міцне і фінансово прогарантоване самоврядування?

Як гарантуватиметься нова якість освіти і медицини?

Як буде створена об'єднуюча й модерна українська культура?

Як буде забезпечено конкурентну економіку з антикорупційним акцентом?

Новий діалог

На усі ці "як?" ми на сьогоднішній день ще не отримали жодної відповіді від усіх кандидатів у президенти. Відповіді на запитання не "що?", а "як?", "з ким?" та, що не менш важливо, "коли?".

Як і багато громадян, я також хотів би почути і від Порошенка, і від Тимошенко, і від інших достойних кандидатів у президенти саме відповіді на такі запитання.

Тому категорично відкидаю президентські перегони як дискусію про те, який вигляд у Юлі, у що вдягнутий Петро, і, приміром, звідки приїхав Віталій. Це вже не формат виборів для країни, яка хоче здобути нову якість.

Саме після відповіді на ці запитання, після конкуренції планів та команд я робитиму свій вибір Президента, і закликатиму вчинити так само тих, хто мені довіряє.

Це не означає, що я буду "проти" Тимошенко або проти Порошенка. Це не означає, що я "за" Тимошенко чи Порошенка. Моя участь у виборчій кампанії зводиться до двох завдань, які я сам собі поставив.

Перше: добитися і підтримати конкретні плани від однієї з команд. Не важливо, з якого табору вони будуть. Важливо, щоб ці плани відповідали завданням Майдану щодо будівництва Третьої Української Республіки як нашого нового європейського дому для всіх українців.

Друге: я змушуватиму команди і Тимошенко, і Порошенка до політичного діалогу, до співпраці. Потреба об'єднання Президента, Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради є не лише популярною в народі, а й була б важливою відповіддю на плани Путіна щодо дезорганізації Української Держави. Тому я готовий виступати тією людиною, яка зводитиме команди для спільної діяльності, аби кожен з лідерів демократичних сил отримав своє функціональне призначення і своє особисте місце в розбудові нової держави.

Новий парламент – нова Конституція

Нова Україна не постане лише з виборів Президента. Нова Україна – це й парламентські вибори, адже ми житимемо в парламентсько-президентській республіці. Тому переформатування Верховної Ради є надзвичайно важливим. Я не вірю в нормальну, ефективну, реформаторську діяльність нинішнього парламенту, більшість якого зліплена на основі страху та користі.

Партійні квоти, ганебний дерибан посад, який відбувається зараз по всій країні, є остаточним діагнозом для цієї Верховної Ради. Її має бути розпущено, а перевибори парламенту мають відбутися якомога скоріше, не пізніше осені.

Та найважливішим документом перезаснування України має бути нова Конституція як новий суспільний договір між суспільством і владою. Закликаю всіх політиків облишити сподівання на переписування старого та пошматованого Основного Закону. Ми маємо зорганізувати роботу професіоналів, підкреслю – професіоналів, а не політиків і в жодному разі не партійців, – над текстом нової Конституції, яка має бути винесена на всенародний референдум одночасно в з виборами нового складу Верховної Ради України.

Нова партія

Я відчуваю надзвичайну необхідність формування нової політичної сили в Україні. При всій повазі до нинішніх партій – і зі мною навряд чи хтось сперечатиметься – Україна не має жодної ідеологічної партії, яка б відповідала завданням нової країни.

Наш Майдан навіть візуально складався з трьох частин. Спочатку це був "Євромайдан", який ставив за мету підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Другим етапом стало антикримінальне повстання, яке почалося з моменту побиття студентів і тривало аж до кінця революції. Його вимоги – боротьба з криміналом, корупцією, олігархатом та диктатурою. Третій етап, свідками якого ми зараз є, – це антиколоніальна революція. Ці три базові завдання сьогодні комплексно не представлені жодною з існуючих політичних партій при всій до них повазі.

Тому реформа однієї з існуючих партій, або створення нової політичної сили є визначальним і життєво необхідним завданням. І це процес, у якому я братиму участь.

Київ – місто героїв, яке потребує нової влади

Щодо Києва. Київ – Місто-Герой. Київ – місто героїв. Це зобов'язує.

Знаю, що об'єднання демократів завжди бажане, але дуже рідко досяжне завдання. Тому дуже ціную рішення про об'єднання команд Порошенка і Кличка. Я підтримую таке рішення. Це – хід у правильному напрямку. Але й у цьому випадку я хочу почути про план дій щодо перезавантаженння столиці як прикладу для дій по всій Україні.

І від шанованих мною кандидатів Віталія Кличка і Лесі Оробець (саме з цієї пари визначиться майбутня влада і майбутня опозиція у Києві) хотів би почути про те, як буде забезпечена безпека столиці, досягнуто добробут і комфорт киян, припинено корупцію, вичищено олігархічну складову в управлінні містом. Хочу також почути від них про нову модель самоврядування та урядування в Києві, про план його генерального розвитку. Словом, про багато речей, які турбують мене як киянина, виборця і політика.

І на президентських виборах, і на виборах Київського міського голови свій вибір кандидата я робитиму лише на основі конкуренції кандидатів щодо планів, команд і графіків досягнення поставленої мети.

Це буде контракт з чітко прописаними діями. В останньому пункті має бути також прописано відповідальність підрядника з відповідальністю за невиконання робіт аж до відставки за невиконання узятих зобов'язань.

Слава Україні!

Юрій ЛУЦЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини