MENU

Интервью Юлии Тимошенко для «Newsweek Polska». ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ

3895 6

  

Полный текст лидераоппозиции Юлии Тимошенко для «NewsweekPolska».


Як Ви оцінюєтеситуацію із в’язницею?


Сьогодні треба оцінюватине мою ситуацію у в’язниці. Якщо я вамскажу, що мені тут не подобається, янавряд чи когось здивую. В тюрмі немаєблагородства, немає щастя, немає життя,немає героїзму…


Оцінювати потрібноінше: як так сталося, як ми всі змоглидопустити, що у в’язницю перетворилимою країну, що заґратували навіть тіпаростки свободи, які пробивалисяостанні роки крізь бетон пострадянськоїментальності та неоолігократії.


Сьогодні за колючимдротом несвободи вся країна. Сьогодніу своєму безправ’ї та страху за ґратамикожен українець, Сьогодні в колонії, нанарах — свобода, демократія, майбутнєУкраїни. Це головні зміни, які відбулисяз часу мого ув’язнення, а скоріше, зчасу зміни влади.


10 травня 2012 року вБундестазі мужній та чесний політикфедеральний канцлер Німеччини АнгелаМеркель чітко та публічно сказала, щов Україні встановлено диктатуру і їїнарод потерпає від репресій. Якщо таксамо відверто та адекватно, без подвійнихстандартів діяли б всі ключові лідерисвіту та не шукали шляхів, як домовитисяз диктаторами заради якихось тимчасовихполітичних кон’юктур, думаю, світ ставби світлішим, а політика на порядокморальнішою.


Тому моя відповідь наваше запитання дуже чітка та співзвучнапозиції всіх лідерів світу, які стоятьна позиції справжніх цінностей. З моментумого ув’язнення в країні встановленадиктатура Януковича та його родини. Іякщо не діяти всім гуртом — українцямта країнам світової демократії, — насхідному кордоні ЄС та НАТО виникнеконгломерат диктатур та авторитарнихрежимів, який докорінно змінитьгеополітичну карту не тільки Європи таЄвразії, він змінить геополітичну картусвіту.


Як Ви почуваєтеся?Як до Вас ставиться адміністраціяв’язниці?


Ви дійсно думаєте, щоя зараз почну скаржитися на свої проблеми?Я не звикла цього робити. Я тількивисловлюю велику подяку німецькимлікарям, професору Айнгойнплю, професоруХаасу Хармсу та професору Анет Райсхаузен,які за дорученням та допомогою німецькогоуряду, німецького посла та в цілому ЄСпрактично силою увірвались до колонії,де мене планово фізично добивали, та впрямому сенсі врятували мені життя.Вони мужньо прийняли пропозицію статимоїми лікуючими лікарями в українськійлікарні та взяли на себе весь тягаркомунікацій з режимом Януковича. Хочаїх гуманітарна та самовіддана роботапостійно супроводжувалася провокаціямив дусі часів Сталіна. Наприклад, колективнілисти специфічних українських лікаріввід адміністрації президента з вимогою,щоб німецькі лікарі мене не лікували.Але в той же час захищені від політичноготерору лікарі та медичний персоналукраїнської клініки, де я перебуваю,віддають мені всю свою душу та професійніможливості.


Поки я не можу пересуватисята багато чого робити самостійно, алевід цього я не відчуваю себе слабкішою.Прийде час, і я зможу повернути собіздоров’я. Але сьогодні єдине питання,яке стоїть на порядку денному: як Українузвільнити від диктатури? Але це надскладнезавдання, і мені здається, що демократичнийсвіт ще не має рецепту, як зупинити цейполітичний регрес.


Як до мене ставитьсяадміністрація в’язниці? По різному.Раджу вам подивитися фільм «Експеримент»Пола Шойрінга та прочитати мою статтю,яка на цю тему розміщена в Інтернеті, і ви зрозумієте ще раз, щодля того, аби розібратися, ким насправдіє людина, їй потрібно хоча б на тижденьдати мінімальну владу, а ще більш вражаючеправо на насилля, і ви побачите, з кимви маєте справу. Так і серед тюремнихпрацівників є люди, які готові багаточого зробити, щоб допомогти мені прожитицей важкий час, а є тварини, які знущаютьсянад кожним ув’язненим, отримують відцього задоволення, відчувають своювласну значимість, насолоджуютьсястрахом, який бачать в очах своїх Саметакі екземпляри били мене 20 квітня вколонії. Кажуть, за це Янукович нагородивїх новими званнями та грамотами і їхтваринний інстинкт був схвалений.


Ці експерименти на менене справляють враження, коли треба йтив бій за країну, я, як воїн, який іде ватаку, не відчуваю фізичного болю, алеінший біль, навіть страх за майбутнєУкраїни болісно тисне на груди та гонитьвперед, не дає права на «тайм-аут».


Куди прямує влада,починаючи чергову судову справу протиВас?


До власного самогубства.Дивно, що вони цього не розуміють. Іпитання не в черговій кримінальнійсправі проти чергового опозиціонера,або в особливій значущості мене, як«VIP-в’язня». Проблема Януковича в тому,що він не розуміє, що його гасла повністюне співпадають з тим, що він робить усвоєму політичному житті. І весь освіченийінтелектуальний світ це розуміє. Це всеодно, що вдягнути красивий урочистийфрак з усіма регаліями попереду, вийтина міжнародну арену і не помітити, щозадню частину цього фрака просто забулипришити. Демократичний світ, Українасприймають Януковича абсолютно інакше,ніж йому здається. І йому, як політику,зокрема завдяки політичним репресіям,світ вже визначив ціну та в усіханалітичних записках накреслив«Політичний неліквід». Тепер тількипитання часу, скільки він зможе прожитияк політик в такому режимі його сприйняття.


А стосовно так званихкримінальних справ проти мене, то немені їх оцінювати. Я хочу подякуватилідерам ЄС, які звернулись до ДанськоїГельсінської спілки з проханнямпроаналізувати юридичну складову всіхобвинувачень проти мене та дати повнийзвіт. З цим звітом керівник ДанськоїГельсінської спілки М. Лінгбо вжевиступив в Брюсселі, де чітко сказав,що з мого боку не було ніяких порушеньзакону і що ці справи є політичнимпереслідуванням опонента.


В чому тепер Васзбираються звинуватити?


Чесно кажучи, я вжезбилась з рахунку, яке обвинуваченнянове, яке передостаннє, і взагалі, вжеточно не можу порахувати, скільки цихсправ Янукович вигадав. Я думаю, єдине,в чому мене ще не обвинувачували, це вканібалізмі.


Насправді немає значення,яка суть нового чи старого обвинувачення.Важливо, що є Європейський суд з правлюдини, який розпочав розгляд моєїсправи. Важливо, що я цьому суду довіряюі я перед ним повністю відкрита в усіхнюансах всіх нафантазованих справ. Явпевнена, що не порушувала закон, ізмістом, сутністю мого життя є Україна.Різні люди можуть про мене думати абописати різні речі, критикувати абопідтримувати, любити або навітьненавидіти, це не змінить для менеголовного: скільки б’ється моє серце,я буду служити своїй країні так, як зможу— з помилками та перемогами, на свободіабо за ґратами, на посадах або взагаліза межами політики. І це у мене не здатенвідібрати ніхто, бо цю свою мету я ні нащо не зміню, бо немає такого страху, якийпримусить мене відступити.


Як Ви оцінюєтеситуацію на українській політичнійсцені зараз?


Для цього треба побачитиостанній звіт неурядової міжнародноїорганізації Freedom House в якому вонизазначили, що хочуть бачити Українудемократичною, європейською, справедливою,правовою, конкурентоспроможною державою,яка буде частиною ЄС, партнером США таЄвропи. Але зараз констатують, що країнарухається в зворотному напрямку. Всвоєму звіті вони чітко визначили, щокраїною вперше керують не збалансованіта розподілені гілки влади, а «сім’я»,іншими словами мафія. Всі чесні таадекватні лідери світу солідарні з висновками Freedom House. Але головне, щоавтори назвали свій звіт «Б’ючи насполох! Демократія в Україні в небезпеці».Що може бути ще більш красномовним, ніжтака назва, звіт виважених та толерантнихекспертів?


Колись мій улюбленийОлександр Довженко написав повість«Україна в огні». Горить демократія,горить свобода, горить європейськийвибір, горить українська мова, права тасвободи людей. Палії прийшли в моюкраїну. Але кожне полум’я можливозагасити, треба тільки підібратиправильний вогнегасник. Тут, за ґратами,я продумала, яким може бути вихід, і внайближчі тижні зроблю два звернення— одне до світової демократичноїспільноти, друге до народу України.


Дуже прошу ваше поважневидання допомогти мені оприлюднити цідокументи.


Очевидно те, що європейськаспільнота, її лідери зробили величезенікроки, прийняли дуже сильні резолюції,прийняли екстраординарні дії (особливо,що стосується самміту східноєвропейськогопартнерства, Євро-2012, позиції щодо Угодипро асоціацію, які мали на меті зупинитистрімке підсилення диктатури в Україні.Але вони не були почуті Януковичем. Цевикликає щире здивування в світі. Що цеза людина? Чому він має такий поганийполітичний слух та смак? Це не загадка,відповідь очевидна. Його стратегія —утримання влади у власній країнібудь-якою ціною — ціною власногоміжнародного авторитету, ціноюєвроінтеграції і навіть ціною можливогоблокування рахунків своєї родини закордоном. Знаючи психологію Януковича,він не дозволить забрати у себе хоч одневладне повноваження шляхом інтеграціїв будь-яке об’єднання країн, якіпередбачають делегування частинивладних можливостей в наддержавніструктури. Він готовий не виїжджати звкраденої у держави резиденції«Межигір’я», готовий, щоб до нього неприїжджав ніхто з поважних лідерівсвіту. Всю цю ціну він готовий заплатитиза абсолютну владу в країні, яку вінвважає приватизованою в 2010 році, коливін став президентом. Саме так простопояснюється така дивна та нелогічнаповедінка лідера країни.


Потрібно повернутидовіру до влади, відновити міжнароднийавторитет країни та відправити в минуледиктаторський режим.


Чого Ви очікуєтевід жовтневої виборчої парламентськоїкампанії?


Потрібно чесно та мужньосказати: ця виборча кампанія вжесфальшована. І не треба вводити себе таінші держави в оману, що це не так. Суди,Центральна виборча комісія, територіальнівиборчі комісії, центральні ЗМІ, якітотально керуються правлячим режимом,силові адмінресурс та структури, які,не приховуючи, розправляються знепокірними громадянами та політиками— це маркер цих виборів. Родзинкавиборчої кампанії, на яку розраховує Янукович, — це мегакорупція на мажоритарнихокругах, де під владних кандидатівспрямували тіньові кошти, кошти державногота місцевих бюджетів. Публічно кандидативід влади розносять людям безкоштовніліки, одяг, різні подарунки та простогроші. Все це зараз детально фіксується.Але теза про те, що «побачимо, як пройдутьвибори», зараз виглядає вже простодивно. Такої фальсифікації в Українініколи ще не було! Так що? Переможців несудять!?


Саме тому, я вважаю,треба докорінно змінити тактику тастратегію ліквідації диктатури вУкраїні. І в нашій країні, і в демократичномусвіті потрібно почати активно діяти непісля виборів, а до! Після виборів будезапізно!!!


Неодиктаторам, судячиз останніх виборів в пострадянськихкраїнах, наплювати — будуть визнаватиїх виборчі «художества» чесними чивзагалі виборами, чи ні. Головне для них— утримати владу. Тому ми в серединіУкраїни, як опозиція, як активна частинагромадянського суспільства, об’єдналисяі намагаємось організувати боротьбуза принципом: «Україна проти мафії».


Ми зробимо все, щозможемо, відкриємо в собі друге дихання,зробимо неможливе. Але без підтримкиєвропейської спільноти, шанси у насдуже невеликі. Ми просимо світ непідтримувати диктатора, не робитивигляд, що він проводить реформи, адопомогти нам відкрити публічніміжнародні антикорупційні транснаціональнірозслідування відвертої тіньовоїфінансової діяльності родини Януковича та його оточення, зупинити його всімгуртом та повернути Україну в Європейськуродину та до європейських цінностей.


Потрібно повернутидовіру до влади, відновити міжнароднийавторитет країни і відправити в минуледиктаторський режим.


Чи справитьсяопозиція без Вас?


Ви запитуєте, чого можедосягти опозиція без мене? Це невірнапостановка питання. Я дію в унісон зісвоїми соратниками. Просто процесспілкування з ними став складнішим. Ячудово обізнана, рішення опозиціяприймає колегіально, і моя думкавраховується завжди. Ми налагодиликомунікацію.


Опозиція вже досяглабагато чого. Вона об’єдналася. Впершеза довгі роки. І для цього об’єднанняя багато зробила. Опозиційні політикийдуть на вибори під прапором партії «Батьківщина». Я вірю, що цей фактордопоможе людям відрізнити справжнюопозицію від фальшивої, і ми зможемоотримати більшість голосів у новомупарламенті.


Чи думаєте Ви інодіпро те, що б зараз, під час виборів, робилиперебуваючи на волі?


Звичайно ж думаю.Практично цілодобово відновлювала бруїни демократії, які навернув Янукович зі своїм оточенням. Намагалася б в душахукраїнців розчарування та песимізмзамінити на віру в себе та свою країну.


Однак, поки щоскладається враження, що Євро-2012 булотріумфом Януковича. Під час чемпіонатусвіт нібито трошки забув про Вас та прополітичні репресії.


Можливо, Євро-2012 —тріумф. Тільки не Януковича, а українськогонароду. Тріумф Януковича також мавмісце, тільки з точки зору перерахуванняблизько 60% ресурсів від об’єктів Єврона свої офшорні рахунки.


Не згодна в Вашою думкоюпро те, що світ трохи забув про політичнірепресії. У розпал Євро-2012 єврокомісарВівьен Редінг заявив, що «жодна людинане може дивитися матчі без думок прополітичних ув’язнених в Україні».


Хто був на стадіонах,той бачив банери в секторах іноземнихвболівальників із закликами про моюсвободу, члени уряду Великобританії,Франції, Німеччини та інших європейськихкраїн не відвідали матчі в Україні ізробили відповідні заяви з цього приводу.


Я змогла поспілкуватисяз євродепутатами, що відвідали в ті дніХарків. Тоді Янукович, в надії змінитинегативне ставлення європейськихполітиків до його режиму, дозволивєвропейським політикам мене відвідати.Я зустрілася тоді з багатьма європейськимилідерами.


Відразу ж після Євро-2012ОБСЄ прийняла резолюцію із закликом дорежиму Януковича відновити законність,звільнити політичних в’'язнів і датиїм можливість брати участь у виборах.(Так звана Монакська декларація).


Отже, уваги до Україниі проблем з демократією в країні, світовагромадськість не втрачала ні до, ніпісля Євро-2012.


Я вдячна світовійспільноті за те, що вона бореться задемократичну Україну і засуджує владу Януковича, яка нехтує правиламицивілізованого суспільства.


Європейські політики,проігнорувавши в травні Януковича ійого саміт у Ялті, дали зрозуміти режиму,що міжнародна ізоляція — це цілкомреальний сценарій, як і введенняконкретних санкцій проти представниківрежиму Януковича, причетних до політичнихпереслідувань та встановленнядиктаторського режиму.


Що порадите зробитизараз європейським політикам?


Мені здається, щоєвропейські політики повинні перестативмовляти Януковича стати демократомта чітко усвідомити, що диктатораповчаннями перевиховати неможливо. Цевсе одно, що вмовляти канібала бутивегетаріанцем.


На що ще може пітивлада?


Я дуже не хочу, щоб вУкраїні була реалізована модельабсолютного тоталітарного режиму,описаного Джорджем Оруелом у романі«1984». Пам’ятаєте «аксіоми» книжковогоВеликого брата? («Свобода — це рабство»,«Війна — це мир», «Незнання — це сила»).Думаю, що європейським країнам буденекомфортно поруч з таким сусідом.


А ще я боюся розколукраїни та втрати Україною незалежності.Тому вектор розвитку України прямозалежить від результатів парламентськихвиборів. Тому і в опозиції, і у світовоїспільноти зараз місія одна — зробитивсе для збереження незалежної країниу центрі Європи — України.

 

 Юлия ТИМОШЕНКО



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини