MENU

За крок до європейської мрії

475 3

Краще пізно, а ніж ніколи. Народні депутати проголосували за низку законів, які необхідні для лібералізації візового режиму з ЄС. І тепер з’явилася реальна можливість, що українці вже до кінця року зможуть відвідувати Європу без шенгенської візи.

Вважається, що першу навколосвітню подорож здійснили ще в ХVІ столітті португалець Фернан Магеллан та його команда. У ті часи не існувало жорстких правил перетину кордону. А щоб потрапити до іншої країни не потрібно було отримувати візу.

Наразі, щоб поїхати навіть у сусідню державу треба поставити штамп у паспорті. Але вже скоро для українців закордон, зокрема Європа, може стати трохи ближчим.

У 2013 році посольства європейських країн в Україні видали понад 1,5 мільйона шенгенських віз нашим співвітчизникам. Це на майже 270 тисяч більше, ніж в 2012. Також варто сказати, що зменшилася і кількість відмов – на 1,9%. А частка багаторазових віз досягла рекордних 39%!

І хоч яка ця статистка втішна, але невдовзі українці зможуть взагалі відмовитися від віз. 13 травня народні депутати, в тому числі і я, проголосували за 4 закони, які прорубають вікно у Європу. Окрім цього ми суттєво наблизилися до міжнародних стандартів, яких так потребувала наша країна.

По-перше, були ухвалені зміни до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні. Тепер у законах будуть прописані форми дискримінації, розширено перелік ознак, за якими забороняється дискримінація.

По-друге, Верховна Рада прийняла зміни до закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Це дозволило розширити коло іноземців та осіб без громадянства, які отримують підстави для захисту в Україні.

По-третє, парламентарі ухвалили зміни до деяких законів, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у сфері захисту персональних даних. Відтепер омбудсмен контролюватиме питання захисту персональних даних.

І по-четверте – прийняті зміни до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики. Нарешті пропозиція чи обіцянка хабара стануть кримінальними злочинами. А за неправдиві дані в декларації про доходи доведеться заплатити штраф у 8500 гривень. Хоча і цього мало!

Сергей КАПЛИН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини