MENU

Артемівськ може стати для бойовиків справжнім клондайком танків та БТРів

3718 2

У зоні бойових дій АТО, які в останні дні набрали нової сили, знаходиться склад довготривалого зберігання військової техніки частини А-2730, на якому є танки, БТРи та БМП у кількості, якої вистачить на озброєння невеликої армії.

Одразу слід зазначити, що ця інформація вже давно шириться по Мережі, а всі данні доступні з таких ресурсів, як Wikimapia, а враховуючи спроби атаки терористів на цей об'єкт, ватажки банформувань прекрасно знають, що саме там знаходиться і, звісно, не за допомогою інтернету.    

Судячи з супутникових карт Google Maps, самих лише танків там - за приблизними підрахунками - більше ста. І це лише тих, що стоять під відкритим небом. Не кажучи вже про БТР та БМП. Такої кількості техніки вистачить на цілу танкову бригаду.

 Google Maps Знімок з супутника

У Мережі доступні данні, що цей склад раніше був при 254-мотострілковій дивізії, яка у 2001 році була розформована. У її складі був 221 танк, 183 БМП, 288 БТР, 126 САУ, 12 мінометів та 18 РСЗО. Точні моделі техніки не відомі, але, швидше за все, мова йде про: танки Т-62, Т-64, Т-72, БМП-1 та БМП-2, БТР-60 та БТР-70, САУ 2С1 "Гвоздика" та 2С3 "Акація", артсистеми БМ-21 "Град" та міномети "Нона". 

2С3 «Акація»

У надрах інтернету можна знайти фото техніки, яка знаходиться на території складу. Одразу скажу, що техніку могли вивезти - але не вивезли. Якби техніку переміщували, це б не лишилось непоміченим - у Мережі б обов'язково з'явились фото і відео очевидців. Бо загальна кількість техніки сягає близько тисячі одиниць, тому на її вивезення мала піти не одна доба.

  Танки Т-72 на складі

У відповідності до норм зберігання, на складі техніка знаходиться у законсервованому вигляді - тобто без прицілів, казенних частин гармат та інших важливих частин. Все це тримають у критих ангарах також на території складу. Таким чином, на підготовку бронетехніки потрібен час та спеціалісти, які вміють привести її у бойовий стан. Снарядів на цьому складі в Артемівську немає.

Адже вони мають зберігатись на іншому спеціалізованому складі, максимально віддаленому від житлових пунктів, і ні в місті, ні поруч із ним такого складу немає. Тож якщо вона потрапить до рук бойовиків, їм ще треба буде знайти склад зі снарядами. Найближчий знаходиться за сотні кілометрів. Але у Донецьку та Луганьску є підприємства з утилізаціїї боєприпасів, де можуть бути боєприпаси.

Але необхідні приціли та снаряди бойовики цілком можуть отримати через кордон з РФ. Принаймні, це набагато легше, ніж переправляти звідти готові бойові одиниці.   Сама бронетхніка зберігається під відкритим небом, тож її стан може бути далеким від бойового. Однак навіть якщо з десяти одиниць терористи зберуть одну, це може докорінно змінити баланс сил АТО, бо перетворить окремі бандформування з піхотним озброєнням бойовиків на справжню армію.

  Танки Т-72 на складі

Вірною ознакою появи у бойовиків техніки з Артемівська буде, скоріш за все, її незвичний колір. Вітчизняна бойова техніка пофарбована у темно-зелений колір, чи має камуфляж, на неї також мають бути нанесені білі ідентифікаційні смуги. Техніка з РФ, судячи з усього, теж має такий самий "радянській" зелений колір або камуфляж. А от техніка зі складу довготривалого зберігання буде світло-зеленого та зелено-пісочного кольору - через тривале перебування на сонці та іржу.  

При цьому інформація про бойові дії в Артемівську майже відсутня. Останні новини з цього міста про бойові події датуються 9 червня, коли силовики відбили спробу штурму військової частини групою бойовиків. Тоді бойовики приїхали до частини вночі на КамАЗі та двох легкових авто. Вони обстрілювали частину з гранатометів та стрілецької зброї. У результаті вправних дій військових атака була відбита, терористи повтікали, а в КамАЗі військові знайшли тіло одного з нападників, при ньому була снайперська гвинтівка.

Цілком ймовірно, що це була розвідка боєм, але після цього Артемівськ зникає з інформаційних повідомлень сил АТО. Зважаючи на те, що сам склад був створений ще за СРСР, він повинен мати розгалужену систему оборони, на якій навіть не могло позначилося те, що він знаходиться у самому Артемівську, поруч із житловими будинками, що стоять впритул до його території, та брак коштів на армію.

Є питання і щодо кількості військовослужбовців, які охороняють цей, мабуть, один із найбільш стратегічно важливих об'єктів. За неперевіреною інформацією, за оборону складу відповідає окремий загін спецпризначенців, який має лише одну задачу – тримати цей склад та не реагувати на жодні події у місті, окрім спроб штурму об'єкта.

Тож, враховуючи таку оборону, скоріш за все, цей об'єкт може бути лише приманкою для терористів.

 Т-64БВ на складі

Але відсутність хоч якоїсь інформації, не кажучи вже про офіційні повідомлення, робить аналіз обороноздатності артемівського складу військової техніки схожим на ворожіння. Тож лишається сподіватись, що цей склад дійсно охороняється належним чином. 

Олег КАТКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини