MENU

Як протеже Януковича Яценко будував свої шахрайські схеми на оцінці нерухомості

1261 4

Журналістам-розслідувачам добре відомий автор, ініціатор та споживач корупційних схем – народний депутат Антон Яценко, на прізвисько "батько тендерної мафії". Мало, хто правда знає, що в 2013 році Янукович йому запропонував очолювати його штаб в центральній Україні на виборах 2015 року.

Такої честі Яценко удостоївся, тому, що продемонстрував талант "схемщика" на власних виборах у Верховну Раду. Голоси на Черкащині він купив, проте його кампанія була досить економною, бо він не витрачав коштів на благодійність чи піар. Натомість він підписував з виборцями контракт (який називався контрактом з агітаторами). Згідно цього документу він платив "агітаторам" 200 грн. перед виборами, і ще 200 грн. було обіцяно у випадку його перемоги. Тобто підкуп виборців він зміг легалізувати. Однак від цього "підкуп виборців" не перестав бути "підкупом". Сумно і соромно, але виборці -агітатори проголосували за кандидата- "схемщика", їх не зупинило навіть те, що під час виборчої кампанії автомобіль Яценка влаштував ДТП, загинула людина.

Такі таланти звичайно потрібні були Сім'ї, тому Яценко в останній рік президентства Януковича без зусиль пропихав через Верховну Раду легалізацію корупційних схем для власного збагачення. І найбільша біда в тому, що вони діють до сих пір.

Зокрема нижче мова піде про схему, що 20 днів працювала за минулої влади, а вже 3 три місяці працює при нинішній. Хоча, щоб зупинити цю схему достатньо лише відмінити постанову уряду Азарова. Щоб пришвидшити цей процес я вирішила оприлюднити проблематику.

До речі, прем'єр Арсеній Яценюк вже давно зобов'язав профільні міністерства "терміново відреагувати". Проте процес десь загальмувався, тому я прийняла рішення взяти його під опіку.

А тепер про суть проблеми. Ця схема належить до того виду корупції, коли кошти забираються з кишень українців. В даному випадку тих громадян, та юридичних осіб, що хочуть продати нерухомість, земельну ділянку, промисловий об'єкт. Держава в цих випадках вимагає сплати податку, а, щоб вирахувати розмір податку, потрібно провести оцінку, яку нині монопольно проводять структури Антона Яценка.

В 2013 році завдяки Постанові кабміну N231 була запущена корупційна схема монополії на ринку оцінки для цілей оподаткування. З тих пір по сьогодні на всій території України оцінку для цілей оподаткування виконує єдина приватна структура "Український інститут управління якістю в оціночній діяльності".

Сотні регіональних фірмочок, які проводять оцінку, отримали сертифікати на свою діяльність в Фонді Держмайна. Однак їх список у ФДМ був поданий "Інститутом" Яценка. Зайнятися оціночною діяльністю без "благословення" приватної фірми Яценка нікому не було дозволено через створені штучні умови, коли ФДМ прийняв за єдиний еталон в сфері оцінки програмні продукти запатентовані приватним "Українським інститутом управління якістю в оціночній діяльності".

При чому приватна фірма Яценка "благословляла" лише тих оцінщиків, що погоджувалися сплачувати 80% доходу на користь "Інституту".

При чому сплата "відкату" відбувається цілком легально у вигляді роялті за патент.

Однак справа навіть не в тому, що Яценко наживається, а в тому, що створена ним монополія грабує споживачів послуг оцінки.

Адже з моменту остаточного впровадження схеми (невдовзі після розстрілу Майдану) ціни на послуги зросли в 5-10 раз. Споживачі в регіонах України стикнулися з тим, що подекуди послуга оцінки земельної ділянки стала їм коштувати дорожче ніж ціна її продажу. І люди змушені платити. Адже, якщо треба продати хату, потрібно оцінити і землю.

Наприклад, у мене є копія рахунку договору оцінки земельної ділянки наприкінці квітня. Згідно цього документу послуга з оцінки земельної ділянки в 30 соток в місті Дубно Рівненської області коштувала Дудко Любові Іванівні – 14 тисяч 500 грн. Більше 10 тисяч грн. з цих коштів пішло в кишеню Антона Яценка, депутата з Черкащини. Хоча ця Любов Іванівна не продавала свій голос на виборах і не проводила Яценка у Верховну Раду, щоб він там отримав можливість легалізувати свої грабунку українців...

Також треба зауважити, що корупційна оцінка Яценка грабує і держбюджет, адже мова йде про оцінку для цілей оподаткування. Так от не має жодної довіри до оцінки від структур Антона Яценка. Адже суб'єкти оцінки визначають так звану "оціночну вартість". Що таке оціночна вартість? Цього не знає ніхто в світі. Відомо, що таке ринкова вартість. Проте оціночна до ринкової у корисній моделі оцінки від Антона Яценка ніяким чином не прив'язана. Таким чином оцінщики не несуть жодної відповідальності за об'єктивність оцінки, а отже за справедливе оподаткування. Окрім того, Антон Яценко хитро придумав, як перекласти відповідальність на отримувача послуги оцінки. Під час оформлення рахунку договору у замовника питають: "Чи бажаєте ви щоб оцінювач зробив виїзд на об'єкт оцінки". Споживач послуги в основному пише "ні", адже це додаткові кошти, однак тим самим він бере на себе відповідальність.

Взагалі ламати схеми Яценка не так просто – він щедро роздає хабарі. До речі, не одноразово дзвонив і мені. В темі оцінки виявити тих, хто домовився з Яценком не важко – вони стверджують, що монополізацію ринку оцінки, можна буде зруйнувати лише у випадку внесення змін до законодавства. Насправді це не так. Достатньо рішення Кабміну. Адже проблема не в законі, а способі його виконання,встановленому всупереч закону підзаконним актом.

Тобто потрібно скасувати постанову Кабміну N231 "Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства". Та прийняття на час перехідного періоду (до прийняття Верховною Радою законопроекту Постанови Кабміну, щодо оціночної діяльності в якій будуть враховані інтереси держави, користувачів послуг оцінки та оцінювачів.

Адже навіть довгий час при Януковичі (в 2011-2013 році) порядок оцінки для цілей оподаткування встановлювала постанова Кабміну N1103, за цією постановою "оціночна вартість" визначалася, як ринкова і не було такого "бєзрєделу" на ринку оцінки.

Тетяна ЧОРНОВОЛ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини