MENU

Україна очима National Geographic. ВІДЕО

1361 2

Генконсул Литви в Чикаго Гудинас, Міс Українська Діаспора 2013 Соломія Крунь, Генконсул України в Чикаго Праведник, Президент УНМ Ткачук

Фотовиставка “Україна очима Національного географічного товариства” відкрилася 27 червня в Українському національному музеї в Чикаго (УНМ). Тут представлено 40 світлин, відзнятих в Україні фотографами товариства “National Geographic”, починаючи від серпня 1918 року до жовтня 2013 року. Це спільний проект Посольства України у Вашингтоні, Генерального консульства України у Чикаго та Українського національного музею у Чикаго (УНМ).

“Україна сьогодні у центрі уваги світової спільноти. Прикметно, що день відкриття співпав з історичною подією – Україна стала асоційованим членом Євросоюзу”,- сказала президент музею Лідія Ткачук, відкриваючи виставку.

Серед гостей – генеральні консули України Андрій Праведник та Литви Маріус Гудинас. Присутні тепло вітали їх виступи. Пан Праведник розповів про інтерес до цієї виставки, адже її побачили у багатьох містах Америки – попереду Нью-Йорк та Філадельфія.

Представник литовської дежави М. Гудинас переконаний, що саме тепер реалізоване головне завдання Вільнюського саміту, яке на жаль, обійшлося Україні важкою ціною – життям тисячі людей. Він, як і всі литовці, вірить у європейське майбутнє України і тому визнав за необхідне бути у цей вечір з українською громадою.

Відповідно до підписів під світлинами, де правильно вказуються геогафічні широти та назви країни, якою довелося мандрувати фотографам, було обрано візитівку виставки. Це фото кримського замку “Ластівчине гніздо”, пам’ятник архітектури та історії, що розташований на 40-метровій Аврориній скелі мису Ай-Тодор у селищі Гаспра (Крим). Читачам ” National Geographiс” відомо про анексію Росією Автономної Республіки Крим, що у складі України.

Ластівчине гніздо. Одна з фотографій України на виставці National Geographic

Експозиція об’єднує чорно-білі миті етноісторії, довоєнну та післявоєнну Україну з переходом в кольоровий міський побут 70-80-их років, Чорнобильську трагедію, карпатські мотиви.

Куратор Марія Климчак та музейний співробітник Роксолана Козицька провели екскурс в історію України, використовуючи “український” фотозвіт, довжиною у століття. З привітанням виступив Володимир Тюн, директор відділу маркетингу кредитівки “Самопоміч”, яка є спонсором проведення виставки.

“Через видання “National Geographic” кілька поколінь українців в США відкривали для себе цікаву інформацію про Україну, про екологію довкілля після Чорнобильської катастрофи. Ці публікації примусили світ замислитися над проблемою небезпеки ядерної катастрофи”, – вважає В. Тюн. Музичний супровід на саксафоні та сопілці музиканта Андрія Чуйка додав цій події урочистої святковості.

Журнал “National Geographic”, заснований у 1888 році, є офіційним виданням Національного географічного товариства США. Нині журнал видають сорока мовами, щомісяця він охоплює аудиторію в більш, ніж 60 млн. людей. Навесні 2013 року вийшов перший номер україською мовою. Український національний музей (УНМ) закликає діаспору передплачувати українське видання “National Geographic”.

Виставка триватиме до 25 серпня. Адреса музею: 2249 W.Superior St.. Chicаgo, IL, 60612.

Автор статті: Марія Климчак
Відео: Наталія Фігель, VIDIA


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини