MENU

Продаючи «Містралі», Франція заохочує Росію до нової агресії

577 1

У контексті запровадження нового етапу секторальних санкцій щодо ключових галузей економіки Росії, одним з чутливих питань залишається намір офіційного Парижу передати ВМФ РФ два стратегічні вертольотоносці типу «Містраль».

Наша позиція з цього питання є однозначною.

Україна виступає категорично проти передачі «Містралів» до Російської Федерації.

Російська сторона, і це визнають наші міжнародні партнери, поводить себе як агресор:

- в брутальний спосіб під надуманими приводами окупувала частину суверенної території України – Автономну Республіку Крим та місто Севастополь;

- російські найманці продовжують воювати на Донбасі проти територіальної цілісності та єдності України та українського народу;

- Росія підтримує терористів у Луганській та Донецькій областях зброєю, військовою технікою, яка несе смерть і страждання у тому числі мирним жителям Донбасу;

- Росія ігнорує заклики України та міжнародного співтовариства закрити кордон для потоку терористів і зброї в нашу державу, припинити заохочувати бойовиків до дальшої ескалації насильства на сході України, чим показує себе як безвідповідальний міжнародний партнер.

Ми переконані, що в цих умовах віддавати в руки Росії «Містралі» - це наражати Чорноморський регіон та всю євроатлантичну спільноту на нові загрози і небезпеки.

Командувач російським флотом адмірал Володимир Висоцький якось сказав, що якщо б в серпні 2008 року в Росії були вертольотоносці типу «Містраль», Росія розмістила б свої війська в Грузії за 40 хвилин, а не за 26 годин.

Ось реальне ілюстрація справжніх намірів Росії щодо «Містраля» - використовувати їх у своїй агресивній окупаційній політиці.

Продаж Росії «Містралів» - це небажаний сигнал щодо безкарності РФ за порушення нею міжнародного права та агресію, жертвами якої стала, наприклад, Грузія у 2008 році і сьогодні - Україна. Якщо за все це, Росія отримає ще й «Містраль», то відповідь на запитання, хто наступний, на жаль, може надійти з Москви дуже швидко.

Ми розуміємо, що для Франції, яка є відповідальним міжнародним партнером, не просто прийняти рішення відмовитися від реалізації контракту.

Проте ми вважаємо, що ціна міжнародної безпеки та демократичних цінностей, ціна свободи, життя мирних людей є не до порівняння вищою, аніж 1 млрд. євро.

Ми настійливо звертаємося до Франції із закликом призупинити реалізацію контракту по «Містралях». Для цього є всі юридично-правові підстави, відповідно до критеріїв, визначених статтею 2 Спільної позиції Ради ЄС щодо експорту озброєння від 8.12.2008 року.

Закликаємо наших союзників та партнерів, у тому числі країни-члени ЄС та НАТО, зайняти принципову позицію з цього питання, і це буде нашим спільним колективним внеском у зміцнення міжнародного миру і безпеки.

Міністерство закордонних справ України


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини