MENU

Проведення виборів під питанням

1064 1

На сьогоднішній день залишається чинним закон про вибори на пропорційно-мажоритарній основі – так званій паралельній виборчій системі. Цей закон передбачає, що вибори мають відбутися через 60 днів з дня опублікування рішення президента про розпуск Верховної Ради та перевибори. Цією законодавчою базою ми і будемо керуватися при підготовці до парламентських виборів.

Без проблем обійтися не вдасться. Сам строк, виділений Центральній виборчій комісії на підготовку виборчого процесу – 60 днів – це дуже мало. Нам доведеться докласти усі зусилля, щоб встигнути завершити усі необхідні процедури вчасно.

І перше питання на порядку денному – виготовлення виборчих бюлетенів. Проблема в тому, що нам доведеться виготовляти одразу дві форми бюлетенів. По-перше, це бюлетені для пропорційної системи, за списками політичних партій, як це мало місце у 2007 році на позачергових виборах. По-друге, необхідні також бюлетені для виборів у 225 одномандатних округах, які розкидані по території усієї України.

Тому ЦВК виступатиме проти будь-яких спроб скоротити цей 60-денний термін підготовки. Це заперечення не політичного характеру, а виключно організаційного, оскільки саме на ЦВК лежить відповідальність за успішне та чесне проведення цих виборів.

Ще одне проблемне питання – організація виборів у містах Донецької та Луганської областей. Річ у тому, що з точки зору чинного законодавства вона нічим не має відрізнятися від виборів на решті території України.

Як з ситуації на Донбасі виходити в реальності? Я не виключаю, що буде окреме рішення ЦВК для того, щоб створити умови для голосування мешканців Донецької та Луганської областей. Для них можуть бути створені окремі місця для голосування в виділених населених пунктах. 

А от в Автономній республіці Крим та місті Севастополь, згідно з законом про тимчасово окуповані території (якщо я не помиляюсь, стаття восьма), вибори під час окупації відбуватися не будуть. Отже, виборчі дільниці там не відкриються.

Зараз багато хто забуває про один важливий момент: ми ще не можемо говорити про дострокові вибори до парламенту, як про доконаний факт. Для цього не вистачає двох ключових речей: поки що немає законних підстав для оголошення виборі, ще не сплив місячний строк з дня розпаду коаліції в Раді.

Також, навіть після завершення цього строку, перед будь-якими заявами має з’явитися указ президента України про оголошення позачергових виборів. А видання такого указу, згідно українському законодавству, не обов’язок президента, а його право: він може як скористатися ним, так і не скористатися. 

Андрій МАГЕРА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини