MENU

Хто плює на рейтинг?

3773 0

1

Політики дбають про свою популярність потай, леліючи думки про те, що народ снить і бачить їх президентами, «вождями нації» і таке інше. Водночас, виходячи на публіку, щоб вчергове виправдатися за прикрі помилки, вони без тіні сумніву заявляють, що те, як їх оцінюватимуть люди, якою буде опінія їхньої діяльності – справа десята. Найодіозніша в Україні жінка колись висловилася доволі примітивно, що також, гадаю, призначено для окремого слухача: «Та мені плювати на рейтинг».

Тим не менш, дуже конкретні речі, про які кажуть вже на вулицях, свідчать про те, що політичний успіх, зазвичай, не є наслідком «тихої сумлінної праці». Радше навпаки, – чим менше державний діяч вправляється над виконанням доручених йому повноважень, чим вправніші, вигадливіші і креативніші його технологи, тим вищим є позірний результат патрона.

Матвєй Ганапольскій якось застерігав від звички «натирання» провідників: 

«Лідери часто виростають тому, що ми їх собою натираємо. З’являється певний політичний нуль. І ми його починаємо обговорювати, починаємо повторювати його прізвище.відтак журналісти копирсаються у його біографії, політологи осмислюють вчинки, надаючи їм сенсу, який самі придумали. Згодом на кухні ми обговорюємо їхні дурні слова, починаємо називати їх «знаками», шукаючи у них зміст, якого там не було й близько. А потому читаємо, що його рейтинг вище 70 відсотків, не розуміючи, що це не його рейтинг, а рейтинг наших фантазій».

Та фантазії, як правило, розбиваються об глуху стіну реалій. Що гірше, – ці реалії часто могли б бути іншими, якби не прагнення державців бути білішими за сніг і святішими за Папу Римського. Проблема у тому, що доволі часто вони не бачать межі між раціональним і геть несусвітнім, вони грішать недозволеним для осіб такого рівня «екстрімом», забуваючи, що мають справу з долями мільйонів. Досі наївні приходять під філії Ощадбанку з надією отримати «Юліну» чи «Вітіну» тисячі. Але інфляція від першого траншу повернень вже давно з'їла вартість тієї тисячі, а війна дожовує її рештки. Досі політики чубляться довкола популістських законів про заборону комунізму і «регіоналізму», намагаючись на свій штиб переписати категорії «добра» і «зла», замість того, аби взяти до рук Кримінальний кодекс. Бо, як зауважує Вадим Скуратівський, "не можна весь час годуватися патріотизмом... Як казали прості солдатики, ми повернемося в Київ і таке влаштуємо цим тварюкам. Ну вони ж бачать, що там відбувається на Сході і розуміють, скільки проблем у столиці і як вони вирішуються". 

Однак, скажу, що ті, хто «плює на рейтинг», чудово вивчили специфічну рису вітчизняного обивателя – він, як правило, не пам'ятає історії. Навіть вчорашньої, навіть тієї, яка, у принципі, стала причиною його негараздів. Варто тільки розтулити вуста, щоб виголосити чергову дурість, і політик одразу може зауважити тисячі спраглих до обіцянок очей, які зазирають йому до рота. Ясна річ, чи варто серед легковірних перейматися рейтингами? Треба лише подбати про вправних казкарів…

Ігор ГУЛИК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини