MENU

ДонНУ йде від «ДНР». Ще один доказ неспроможності «Новоросії»

4059 0

Донецький національний університет переїжджає до Вінниці. Разом із ним, за словами міністра освіти Сергія Квіта, туди вирушить значна частина викладачів та студентів, які будуть там навчатися і працювати. Університетові найближчим часом повинні підібрати кампус і корпуси. Форма навчання буде очно-дистанційною.

«ІСТОРІЯ ПИТАННЯ»

10 вересня ректор ДонНУ Роман Гринюк заявив, що бойовики «ДНР» захопили навчальний заклад і «призначили» свого «ректора» - колишнього викладача кафедри політології Сергія Баришнікова, який завжди славився на Історичному факультеті своєю радикальної антиукраїнськістю і екстремальним путінофільством.

Трохи згодом Баришніков разом зі своїми соратниками - «міністром освіти» самозваної «республіки» Ігорем Костенюком і ще одним викладачем кафедри політології Кирилом Черкашиним навідалися на кафедру історії. Опечатавши її, «делегація» оголосила викладачам про необхідність присягнути на вірність «ДНР», але ті відмовилися. (У повідомленнях ЗМІ стверджувалося, що у Черкашина навіть був у руках автомат - ця картина може здатися абсолютно неймовірною для тих, хто особисто знає цю людину; втім, «о времена, о нравы»...).

Ініціативна група студентів та активістів ДонНУ, які планували на 24 вересня пікет під Кабміном з вимогою евакуювати навчальний заклад на територію, підконтрольну Києву, вирішили перенести свою акцію, сподіваючись на те, що підтримка міністра освіти залишиться не просто на словах.

У свою чергу, губернатор Донецької області Сергій Тарута закликав уряд погасити заборгованість перед викладачами, які змушені покинути Донецьк і організувати університет в іншому місті. Зі свого боку він пообіцяв взяти на себе зобов'язання сприяти становленню та розвитку ДонНУ у вигнанні.

Мабуть, університет надалі житиме все-таки подвійним життям: одна його частина залишиться в Донецьку і буде «нічим у ніде», а інша - переїде до Вінниці, щоб зберегти українську прописку. Тим часом на офіційному сайті вишу з'явилося спеціальне посилання, за яким потрібно зареєструватися викладачам, співробітникам, студентам, аспірантам та абітурієнтам ДонНУ, готовим працювати і вчитися «на виїзді».

САМОПРОГОЛОШЕНА САМОІЗОЛЯЦІЯ

Сфера вищої освіти в Донецьку представлена п’ятьма державними університетами, 11 інститутами, трьома академіями і п’ятьма приватними вишами. Два провідних виші в місті - це Донецький національний технічний університет та Донецький національний університет. Не дивно, що найбільші проблеми у «ДНР» в освітній сфері міста виникли з другим, який відрізняється своєю гуманітарною силою. Силою, яка допомагає судити про соціальні процеси не стихійними емоціями, а розумом на основі суспільно-історичного досвіду.

Очевидно, владні амбіції та політичні фантазії максимально замилили очі представникам «ДНР», які мають гуманітарну освіту, зокрема - історичну, політологічну та економічну. Адже вони повинні знати з теорії, на яку похмуру долю прирікають себе невизнані «держави». Вже вкотре за останні півроку доводиться повертатися до того, що подібні квазіреспублікі не здатні до активної економічної діяльності, не можуть укладати торговельні контракти і здійснювати багатосторонні інвестиційні проекти тощо. Ну а те, що економіка - це «базис», а ідеологія - «надбудова», історики з радянською освітою повинні знати краще за всіх.

Але варто це пам'ятати і нашому Кабміну: професійний колектив ДонНУ, який готовий (потенційно готовий) продовжувати працювати в межах українського простору, повинен отримати хоча б відносну впевненість у своєму соціально-економічному майбутньому. Передовсім, звичайно ж, повинні бути виплачені всі заборгованості.

НЕ МАЗАТИ ОДНІЄЮ ФАРБОЮ

Вищеописана «історія питання» з ДонНУ може скласти негативне враження про тамтешню кафедрі політології в цілому - мовляв, «кузня сепаратистських кадрів» тощо. Але це було б несправедливо і неправильно. На кафедрі продовжують працювати викладачі з відповідальною громадянською позицією - наприклад такі, як Тетяна Нагорняк, Валентин Кокорський, Володимир Кіпень.

«Політологи - різні дороги привели нас усіх сюди», - співається у гімні цієї кафедри. Тепер же для тієї частини ДонНУ, яка залишиться в Донецьку і функціонуватиме в незрозумілому правовому вимірі, більш актуальним може виявитися інший рядок: «Політологи - одна дорога поведе нас усіх звідси».

Євген СЕРЕДА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини