MENU

Про інформаційну зброю України

1718 1

Склалася абсурдна ситуація. Україна має найпотужнішу інформаційну зброю в Європі. Але її використовує Росія. Мова – про потенціал україномовних європейських ЗМІ, з одного боку, і діаспору, яка користується цим ресурсом, з іншого. 

Кожного українця, латвійця, поляка, естонця, молдованина або литовця, що мешкають за кордонами своїх держав, треба залучити до «Русского мира», - такі амбіційні плани виношують в Кремлі. Це можна зробити дешево, але результативно. Вистачить заповнити вільну інформаційну нішу, запропонувавши закордонним діаспорам цих країн привабливі інформаційні послуги.

З 2014 року одним з головних пріоритетів Міністерства Закордонних Справ Російської Федерації стає робота з співвітчизниками за кордоном. Для цього створено спеціальний департамент МЗС. В цьому напрямі особливу увагу приділяється інформаційній роботі, включаючи підтримку існуючих інформаційних ресурсів і створення нових, а також залучення до аудиторії представників діаспор країн, які перебували в складі СССР або соціалістичному таборі. Це інформація від першоджерела, а саме – від директора департаменту Анатолія Макарова.

Згідно пана Макарова в 2013 році в Україні проживало близько 6 мільйонів росіян, але він зауважив, що сюди зараховуються і жителі Криму, тобто 2 мільйони етнічних росіян або тих, хто вважає себе причетними до «російського світу». Він припускає, що з 4 мільйонів тих росіян, що мешкають в материковій Україні, від 2 до 2,5 мільйонів є тими, хто потребує захисту.

В країнах Балтії етнічних росіян нарахували понад 1,5 мільйона. В цих двох регіонах Європи мешкає найбільша російська діаспора. І саме вона, на думку МЗС Росії, спроможна стати найпотужнішим інформаційним партнером Москви за межами Росії.

Що мається на увазі? Макаров надає приклад співпраці департаменту з євродепутатом від Латвії Тетяною Жданок (Татьяна Жданок). Цій депутатці вдалося зорганізувати по всій Європі небачену акцію в пам’ять про загиблих в Одеському палаці профспілок. МЗС Росії радіє, що пані Жданок вдалося залучити до акції не тільки російські громади закордоння, але й чимало українців. В акціях брали участь і представники місцевого населення – німців, голландців, французів, бельгійців, австрійців, італійців, греків, латишів, словаків, угорців. 

«Світ побачив, що Росія робитиме все, щоби захистити своїх співвітчизників, де б вони не жили, - розповів Макаров, - в свою чергу, ми працюємо таким чином, щоб російська діаспора стала корисною для Росії».

Макаров акцентував на тому, що всі, хто вважає Радянський Союз своєю історичною батьківщиною, також підпадає під захист Росії. Тобто «Русский мир» є набагато ширшим аніж Росія плюс етнічні росіяни за кордоном. Тому МЗС РФ активно підтримує російськомовні ЗМІ, створюючи все нові й нові канали, фінансуючи вже існуючи видання, радіо і телепрограми, приділяючи особливу увагу інтернет ресурсам. 

Такі інформаційні ресурси, які найбільш активно зараз діють в країнах Балтії, Швеції, Британії, Німеччині, Франції, Австрії, Греції, Нідерландах та Італії, стають не лише партнерами Росії, але збільшують свою аудиторію за рахунок тих самих українців, молдаван, російськомовних балтійців, не кажучи вже про білорусів. Завдання, яке стоїть перед закордонними російськомовними ЗМІ, створити так, щоб представники інших національностей, які користуються російською мовою, відчули, що ці ЗМІ – їхні

Працюючи в країнах ЄС вони мають не лише конкурувати з ЗМІ, які виходять українською та іншими мовами, але в найближчій перспективі замінити їх. Для цього їх слід робити більш привабливими і залучати до співпраці професіоналів - представників інших національностей, які живуть і працюють за кордоном. Така співпраця є найбільш дешевою, але водночас найбільш ефективною, бо довіра до місцевої преси, радіо, ТБ завжди буде більшою.

Україна, нажаль, не використовує те, що лежить на поверхні і є величезною перевагою в порівнянні з Росією. Патріотично налаштована українська діаспора має отримати сигнал щодо інформаційної співпраці з боку України. Вона має стати найголовнішим інформаційним партнером України за кордоном. Це інформаційна зброя України, подібну якої немає жодна країна Європи. Але якщо Україна не перегляне свої закордонні пріоритети, і не зверне увагу на український інформаційний потенціал в країнах ЄС, а також в Молдові, Грузії, Білорусі, Казахстані і Росії, його почне використати Росія. Те, що Кремль підготувався до цієї інформаційної окупації, вже ні в кого сумнівів нема. 

Поки що ініціатива в руках Москви. Щойно Росія прийняла рішення більш активно співпрацювати з діаспорами колишніх радянських республік. В першу чергу це торкається інформаційної галузі і розширення російськомовної преси і ТБ в Естонії, Латвії, Литві, Німеччині, Франції, Британії, Чехії, запровадження російськомовних сайтів в 22 країнах ЄС, вивчити попит на впровадження інформаційних служб іншими мовами (українська значиться першою), яка буде працювати в рамках російськомовних агенцій, видань і каналів. На це спрямовані і видання типу Шире Круг і Балтийский мир, нові модернові ресурси, які почали працювати начебто для потреб діаспор. Їхні адреси у Фінляндії, Швеції, Британії, Голландії, Німеччині, Чехії країнах Балтії ні для кого не є таємницею. 

Україні вистачить зорганізувати вже існуючий інформаційний ресурс закордоння, в першу чергу в таких країнах, як Польща, Хорватія, Німеччина, Литва, Угорщина, Британія, Чехія, Італія, Іспанія, Португалія, Бельгія в одну інформаційну мережу. Ця зброя має бути задіяна. Інакше її або знищить або вкраде Кремль. 

Віктор ЧЕРНИШУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини