MENU

20 жовтня – тест на міцність українського політикуму

12362 3

У ці дні мої російські колеги (а в цій країні досі збереглися інтелектуали, які вважають анексію Криму злочином і підтримують збройну боротьбу українців проти кремлівської нечисті, хоча таких і небагато) не втомлюються запитувати: «Що це у вас коїться? Вам що, до всіх проблем, потрібен іще й військовий переворот? І хоча він відбудеться під оплески значної частини громадян, але невже ж не зрозуміло, що він ускладнить зовнішньополітичне становище України?»

При цьому йдеться зовсім не про виступи солдатів Внутрішніх військ 13 жовтня, вочевидь інспіровані зовнішніми та внутрішніми силами певного ґатунку, а про фактичну відмову більшості депутатів Верховної Ради ухвалити 14 жовтня такі зміни до виборчого законодавства, які б дозволили проголосувати на парламентських виборах бійцям АТО. Нагадаю, що за словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, це – понад 50 тисяч загартованих у боях чоловіків зі зброєю в руках.

Чи зможе Рада ще раз зібратися на початку 20-х чисел жовтня та внести відповідні поправки до законодавства? Принаймні, згідно з розпорядженням голови парламенту (а він має право скликати депутатів на пленарні засідання у разі потреби) позачергове пленарне засідання Верховної Ради України має відбутися у понеділок, 20 жовтня. Засідання буде присвячено тим змінам до виборчого законодавства, які частина депутатів просаботувала (іншого слова не добереш) 14 жовтня, скориставшись провокаціями біля парламентських стін і розбігшись хто куди, так що у залі засідань не стало кворуму. Якщо більш конкретно, то на засідання виносяться проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України» та проект Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників антитерористичної операції на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року». Можливо, будуть розглянуті й інші питання, якщо буде зібрана необхідна для відкриття сесії кількість депутатів.

Ось тут ми й підходимо до головного. Не секрет, що і у чинній Раді, і поза нею вистачає впливових персонажів, зацікавлених у позбавленні бійців АТО, які зараз перебувають на фронті, поза межами постійної дислокації своїх частин, права голосу. Мотивація тут різна – «регіонали», нинішні й колишні, ненавидять усіх українських патріотів, а особливо бійців добровольчих батальйонів, намагаючись вчинити їм якомога більше капостей; «круті хлопці» зі Сходу, які виставили себе або своїх представників кандидатами в депутати на звільненій частині Донбасу, вмотивовано побоюються, що участь у голосуванні військовиків стане «точкою кристалізації» патріотичних сил цього регіону і перекриє шлях до Ради «конкретним пацанам»; російська агентура зацікавлена у тому, щоб збурювати незадоволення чинною владою у силових структурах і докладає до цього неабиякі зусилля… Так чи інакше, а зрив парламентського засідання у понеділок зі зрозумілими наслідками потрібен лише безвідповідальним політиканам та відвертим агентам Кремля.

Бо ж сьогодні точно ніхто не спрогнозує, у які форми виллється реакція не лише 50 тисяч обстріляних й озброєних фронтовиків, а і десятків тисяч їхніх товаришів по зброї, які зараз перебувають на переформуванні чи лікуванні в тилу, великого числа волонтерів та громадських активістів, які з весни невтомно працюють, щоб реанімувати та підтримати військо, радикально налаштованої студентської молоді та інших категорій виборців. Військовий переворот – це, звичайно, радше метафора, ніж близька перспектива. Але він може стати реальністю, якщо до Верховної Ради потрапить надто багато «колишніх» і якщо їхніми зусиллями будуть сфальсифіковані вибори чи куплені голоси у кількох десятках округів.

Принаймні, якщо і не переворот, то проведена озброєними чоловіками в одностроях вибіркова люстрація майбутнього складу Ради може стати фактом. А заодно «під роздачу» потраплять і ті, хто зірвав засідання парламенту 14 жовтня і націлився вже зірвати його й 20 жовтня. Дізнатися прізвища цих антигероїв фронтовики, які мали справу з російськими розвідувально-диверсійними групами і нищили їх, зможуть елементарно.

І тоді «сміттєва люстрація» видасться дитячою забавкою – набудуть чинності інші, більш жорсткі, норми українського звичаєвого права, успадковані ще з козацьких часів. Як там козаки чинили зі зрадниками і крадіями, панове депутати? Починайте Яворницького, ще є час.

Об’єктивно, ясна річ, Україна не зацікавлена у загостренні, причому різкому, внутрішньополітичної ситуації ані напередодні виборів, ані після них. Нам потрібна розважлива, ефективна й динамічна робота всіх органів влади, в тому числі й новообраної Верховної Ради. Тож ті, хто грає з вогнем, мають замислитися над наслідками своїх дій – Путін далеко, а українські патріоти поруч, і скільки би грошей не було вже виведено в офшорні зони, але ж ані маєтки, ані підприємства, ані банки при втечі з собою не забереш. Та й утекти може виявитися непросто…

Ну, а для президента Порошенка, спікера Турчинова і прем’єра Яценюка надання можливості проголосувати фронтовикам – це справа честі. Як і для всіх тих парламентаріїв, хто не втомлюється клястися у своєму патріотизмі. Відтак 20 жовтня стане своєрідним тестом на зрілість чинної влади та на лояльність нинішньої опозиції до Української держави, а не до Путіна.

Сергій ГРАБОВСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини