MENU

Судді не готові до самоочищення і будуть боротися з люстраційними ініціативами

6849 0

Судді хочуть повернути довіру до своєї системи шляхом покарання тих, хто звинувачує суд у протиправних діях. Вони хочуть заборонити журналістам писати погане про суддів і моніторити ЗМІ, щоб виявляти звинувачення на адресу суддів.

Петро Порошенко під час ХІІ з'їзду суддів заявив, що згідно з останніми опитуваннями, довіра українців до судової системи становить всього 7%. І це не дивно, про корупцію в судах усім відомо, а під час Євромайдану суди стали одним з найважливіших інструментів переслідувань протестувальників. Лише по справах про позбавлення учасників Автомайдану прав були залучені понад 100 суддів, які на раз-два приймали неправосудні рішення.

З метою хоча б часткового виправлення ситуації у квітні було прийнято Закон "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". На підставі цього закону створена Тимчасова спеціальна комісія, яка уповноважена здійснювати перевірку суддів. 24 вересня 2014 року комісія винесла перші рішення, якими визнала 6 суддів такими, що порушили присягу. А що ж самі судді? Чи відчувають вони свою вину у такому низькому рівні довіри до судової влади? Чи готові вони до самоочищення? Як вони збираються відновлювати довіру?

Для себе я знайшов відповіді на ці питання, ознайомившись з результатами ХІІ позачергового з'їзду суддів. Зокрема, роботу Тимчасової спеціальної комісії було названо "втручанням в діяльність судових органів, що відповідно до ст.376 ККУ є злочином". При цьому зазначалось, що "вдарити суддю, погрожувати йому чи залізти йому в кишеню" можна і шляхом прийняття закону, яким зменшується гарантії незалежності суддів (див. газета "Юридична практика", номер 40 від 7 жовтня 2014 р.).

Виявляється, на переконання суддів, їхня перевірка вказаною комісією відповідно до вимог закону є злочином. Показово, що про фактори, які змусили понад 100 суддів приймати однозначно незаконні рішення стосовно євромайданівців, судді нічого не сказали. А все тому, що насправді єдиним фактором, який забезпечує справжню незалежність суддів є їхня правосвідомість, чесність та моральна стійкість. На жаль, з цим у діючого суддівського корпусу величезні проблеми.

Для прикладу, під час подій Євромайдану, лише одиниці суддів м.Києва відмовлялися виконувати злочинні накази (наприклад, Святошинський суд м.Києва справді практично не виносив рішень про позбавлення учасників Автомайдану прав, тоді як інші суди поголовно робили це). При цьому ризикували вони не життями чи свободою, як активісти Майдану, а тільки тим, що будуть жити лише на зарплату.

Далі більше – з'їзд суддів приймає рішення з красивою назвою "Про забезпечення незалежності суддів та підвищення авторитету судової влади в Україні". Як ви думаєте, що вони там написали? Може про готовність до самоочищення та засудження прийняття суддями очевидно неправосудних рішень і допомогу у переслідуванні активістів? Ні. Про це жодної згадки.

Високоповажні судді постановили: "Визнати неприпустимим прийняття законодавчих актів та/або внесення до них змін, які обмежують гарантії незалежності судів та суддів". Тут все чітко і зрозуміло - на переконання суддів, люстраційні закони є прямим порушенням гарантій їхньої незалежності.

Далі ще краще: "Випадки втручання окремих громадян, громадських організацій, політичних партій, органів державної влади та їхніх посадових осіб у діяльність судів і суддів (фізичний вплив, залякування, незаконні кримінальні та дисциплінарні переслідування за начебто завідомо неправосудні рішення тощо) вважати такими, що призводять до порушення гарантій незалежності судової влади, становлять загрозу утвердженню в Україні верховенства права та підривають основи правопорядку в державі".

А тепер УВАГА - судді вирішили: "Рекомендувати суддям звертатися з заявами до правоохоронних органів щодо притягнення винних осіб до відповідальності за вчинені злочини за статтею 376 Кримінального кодексу України та іншими статтями, що кваліфікують злочини проти правосуддя." Тобто тепер за пікет під судом, залучення до процесу громадських активістів або, не дай Боже, порушення стосовно судді дисциплінарної чи кримінальної справи, судді будуть подавати на Вас заяви про вчинення злочину, передбаченого ст. 376 ККУ.

А знаєте, як судді вирішили боротися з низьким рівнем довіри до них та негативною інформацією про роботу суддів? Може шляхом рекомендації суддям, які скомпрометували себе і приймали очевидно неправосудні рішення, піти у відставку? Або може шляхом нещадної боротьби з корупцією і притягнення до відповідальності тих, хто виконував злочинні вказівки чи продавав рішення? Знову не вгадали.

З'їзд постановив: "Здійснювати моніторинг публікацій, повідомлень, репортажів засобів масової інформації на предмет виявлення інформаційних матеріалів, що загрожують незалежності та авторитету судової влади, та негайно реагувати на них; ініціювати внесення змін до стандартів журналістики, зокрема, Кодексу етики українського журналіста (2013р.), в частині заборони звинувачень суддів та судів у протиправних діях, рішеннях чи бездіяльності без наведення конкретних фактів та осіб"

Отже рецепт відновлення довіри від суддів зрозумілий – треба заборонити журналістам писати погане про суддів, моніторити ЗМІ, виявляти звинувачення на адресу суддів, визнавати це посяганням на незалежність і подавати заяви про вчинення злочину, передбаченого ст. 376 ККУ. Все просто. Якщо відверто - жодних слів, одні емоції.

Висновки:

1) судді не бачать своєї провини у критично низькому рівні довіри до суду, категорично не готові до самоочищення і будуть боротися до кінця з люстраційними законами.

2) з такими суддями у нас ще довго не буде справжнього правосуддя, тому потрібне радикальне оновлення суддівського корпусу.

3) там, де є факти неправосудних рішень, ми повинні не просто застосувати закон "Про очищення влади" (звільнити і не допустити їх до посад у майбутньому), але притягнути таких суддів до реальної кримінальної відповідальності.

До речі, Генеральний прокурор пообіцяв 22 жовтня доповісти громадськості про результати розслідування кримінальних справ за фактами переслідувань протестувальників під час Євромайдану. Сподіваємось, пан Ярема виконає обіцянку та в країні розпочнеться справжнє очищення судової влади.

Незалежний Активіст


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини