MENU

Україна може і повинна протистояти Росії самостійно - західні експерти

12069 0

Kyiv Post заслуговує на комплімент. The Tiger Conference успішна і цікава. Мене, перш за все, цікавила думка зарубіжних експертів про нашу ситуацію. Їхню критику своїх урядів випускаю - її було багато, але нехай вони більше стараються у себе вдома. А ось критика України мене цікавила.

І тут випливають очевидні для Майдану і неочевидні для нашої влади речі.

- Росія напала на вас, бо не вірить, що ви можете їй протистояти самостійно. А ми - віримо. Ви можете і повинні протистояти їй самостійно (як вам теза?)

- Ми багато кому допомагаємо в світі, і в тому числі в питаннях безпеки. Але спочатку ми хочемо бачити, як Україна сама собі допомагає.

- Україна закликає Захід більш активно втрутитися в війну, тиснути на Росію санкціями: але ми хотіли б знати, а які ресурси (окрім життів військовослужбовців) Україна вкладає в цю кампанію (тобто чи збираємось ми протистояти Росії зі свого боку, чи ми хотіли б, щоб це за нас зробив Захід)?

- Тільки не розповідайте нам, що ви готові воювати: де мобілізація, де розгортання сил, де виловлені російські шпигуни і тд, і тп?

Тобто, як ми і писали, зокрема, передбачаючи, що зброю нам США та інші не продаватимуть - існує величезна недовіра з боку Заходу до дрежави Україна. Усі єдині в думці, що Україна на сьогодні має єдиний сильний ресурс - громадянське суспільство. Але все, що стосується влади викликає великий сумнів. Сумнів цей можна подолати лише енергійними, цілеспрямованими і ефективними зусиллями влади і суспільства спрямованими на: 1) спротив російській агресії через мобілізацію усіх наявних ресурсів, 2) боротьба з корупцією і російською агентурою (це багато в чому пов"язані речі), 3) реформування країни.

Під мирний план Порошенка військової допомоги нам не буде. Можна не сумніватися.

Також варто поділитися ще такою тезою: російська політика на розвал трансатлантичної єдності, розвал ЄС і НАТО зсередини реалізується через підтримку крайніх правих і крайніх лівих сил. Це і є основна аудиторія російської пропаганди. Увесь серединний спектр суспільства (політичні переконання) не вірить і не сприймає російську пропаганду. Отже, це і є наші союзники в ЄС та США. А значить, без чіткої поваги і дотримання європейських цінностей ми приречені на втрату союзників.

Ще раз кажу, що зібрані іноземні експерти ще більше критикували за нездалість свої уряди, говорили, що усі види підтримки мають бути збільшені в рази і тд, і тп. Не вірять вони і в різні переговорні формати, аж доки в їх рамках реалізується підхід Україна має пожертувати цим, Європа цим, а Росія нічим.

Богдан ЯРЕМЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини