MENU

Деньги пропали, 300 больниц закрыли. Итоги медицинской реформы от «регионалов»

612 2

 

Минуврік відтоді, як в чотирьох областяхУкраїни стартував пілотний проектреформи охорони здоров'я.


Тодічиновники гучно оголосили старт цієїпрограми, проголосивши її єдиним можливимваріантом реанімації медицини.


Експериментпередбачав створення до кінця 2014 року4 рівнів надання медичної допомоги –первинної, вторинної (спеціалізованої),третинної (високоспеціалізованої) таекстреної. А вже з 2015 року,врахувавши отримані результати, реформуохорони здоров’я за таким самимпринципом чинна владапланує розпочати навсій території УкраїниТількиот щойно розпочавши реформу, під їїприкриттям розпочалися масові закриттямедзакладів. Тоді у Міністерстві охорониздоров’я пояснювали, що нібито завдякитаким заходам бюджетні коштинебудуть «розпорошуватися»а навпаки- направлятимуться на вирішенняконкретних проблем. Тількиот на ділі виявилося, що проблем за рік,що минув, не те, що не поменшало, а сталозначно більше. І, в першу чергу, саме зфінансуванням.


Так, в рамках експериментуВінницькій, Дніпропетровській, Донецькійобластям та Києву були виділені у виглядісубвенцій додаткові кошти на закупівлюмашин швидкої допомоги та обладнаннядля лікарень. Проте, згідно нещодавнооприлюдненого звіту Рахункової палатиУкраїни виявилося, що жодної копійкизі 138 мільйонів гривень регіони неосвоїли. І причина не в тому, що медичнізаклади зазначений областей не потребуютьоновлення обладнання, навпаки – нині80% медтехніки в державних лікарняхУкраїни фактично непридатні длявикористання. Справжня причина полягаєу тому, що додаткове фінансування існуєлише на папері і, скоріше за все, вжедавно «освоєне» високопосадовцями. Атому ніяка нова техніка лікарням «несвітить».  


Не краща ситуаціясклалася у лікарнях Харківщини. Там вжепівроку, як простоює без діла рентгенівськеобладнання вартістю 8,2 мільйони гривень,яке минулоріч було закуплене за коштисубвенції. Чому? Тому що постачальникобладнання не провів пусконалагоджувальнихробіт, а місцева влада цією проблемоюнавіть не переймається. Тільки от черезїї недбальство понад 10 тисяч хворих немали можливості пройти вкрай необхіднедля них рентген-обстеження.


Якщо жврахувати ще й те, що в першому півріччі2012 року Міністерство охорони здоров’янедоотримало з держбюджету 374 мільйонигривень, стає зрозумілим, що обіцяначинною владою «реанімація медицини»буде здійснена хіба що після її клінічноїсмерті. І саме над цим нині активнопрацюють урядовці. Прямим свідченнямтого, що в них це виходить, є статистикаіз найуразливішої сфери медицини –акушерства. Так, за останній рік малюковасмертність різко почала зростати.Зокрема, у «експериментальних» областях:у Вінницькій – на 10%, у Донецькій – на25%. Тому жодні експерименти не покращатьстан української медицини доти, докивлада не перестане її обкрадати.  


Павел ПЕТРЕНКО 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини