MENU

Кремлівська пропаганда винайшла нові страшилки

2437 2

Про те, що держава російська оточена ворогами, відомо давно, і ніхто цьому особливо не дивується. Навіть коли таких ворогів поблизу Росії немає, то вони обов'язково потрібні. Дійсні, частіше уявні. Адже без наявності супостатів в навколишньому просторі дуже багато доведеться пояснювати підвідомчому народу, чому йому так погано живеться. Країна видобуває нафти і газу стільки, що всім має вистачити на сите життя, а виходить, що таке доступне не багатьом.

Через якийсь час з'ясувалося, що постійний барабанний бій про страшних американців і європейців, які приєдналися до них, став втрачати первозданний жах, що вселяється російському обивателеві. Від постійного повторювання виробляється звичка. Так само, як про фашистів в Україні, які готуються розстріляти російськомовне населення Донбасу, але при цьому ретельно захищають таке ж російськомовне населення Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Херсона, Миколаєва та Одеси. І до цього виробляється звичка від занадто довгої експлуатації.

Ось чому терміново знадобилися нові пропагандистські страшилки. Довго не шукали, адже Україна поруч.

Звичайно, американська загроза і наближення НАТО до кордонів Росії нікуди не поділися, але тепер з'явилася інша - мілітаризація України як наслідок, з неї готують вкрай небезпечного ворога Росії.

Спочатку з української армії і її спецслужб відверто насміхалися і знущалися. Яка держава, така й армія. У нас броня міцна і танки наші швидкі, от і відхопили Крим легко. На Донбасі так не вийшло, але через те, що російської армії там немає. А була б, то всім показали б її силу і міць.

Увесь світ знає, що російські війська повною мірою задіяні в операціях на Донбасі, але значна частина населення Росії вірить у їхню відсутність на українській території. Відпускники є, зброя поставляється, навіть найбільш балакучі депутати Державної думи про це в запалі полеміки говорять, а так Москва ні в чому не винна.

Тепер же кремлівська пропаганда б'є тривогу. Озброюється Україна. Своєю і імпортною зброєю. Як пише московська «Независимая газета»: «Військове відомство отримає 2015 року близько 44 млрд грн. Президент України раніше озвучував, що це складе близько 5 % від валового внутрішнього продукту (ВВП). Але такі витрати зрозумілі, оскільки РНБО планує в майбутньому році... призвати із запасу в армійський стрій до 100 тис. резервістів. Це без урахування осіб, які будуть набрані в контрактники і призвані в армію за призовом, а це ще понад 50 тис. «багнетів» (40 тис. строковиків та 10,5 тис. контрактників)... Значні фінансові ресурси в указі глави України визначені на національну гвардію (в обсязі близько 8,4 млрд грн). Це складе майже половину від усіх витрат, запланованих на 2015 рік на фінансування МВС країни (16 млрд грн). Чисельність Нацгвардії становить близько 50 тис. військовослужбовців... Окремим рядком президент Порошенко пропонує профінансувати в обсязі 758,9 млн грн Головне управління розвідки Міноборони України. І ці витрати будуть більше того, що планується витратити на фінансування української Служби зовнішньої розвідки (644,4 млн грн)».

Висновок, на думку автора матеріалу, напрошується сам собою. «Значні кошти на військо і військову розвідку, як відомо, витрачаються при підготовці держави до війни, і зростання витрат на армію і Нацгвардію - ще одне тому підтвердження».

У наведених цитатах не випадково оперують гривнями. Адже якщо страшні мільярди українських видатків на оборону перевести в долари, то виглядають вони досить блідо у порівнянні з тим, що припускає витрачати на оборону Росія. Українські витрати на армію складуть тільки $ 2,7 млрд, а на військову розвідку, що так лякає автора московської газети, лише $ 46 млн. Можна стверджувати, що в порівнянні з тим, що витрачає на свою військову розвідку Росія, це сущі копійки. Особливе розчулення викликає турбота про нашу Службу зовнішньої розвідки, її обділили на 114, 5 млн грн. І це теж, треба думати, ознака підготовки до війни.

За московськими мірками «Независимая газета» не належить до жовтої преси. Тим не менш в редакційному коментарі повторюються пасажі кремлівської пропаганди з федеральних каналів. Хтось не вірить, що в Україні фашизм і ведеться підготовка до війни з Росією. Даремно. «Ситуація на Україні зараз повторює етапи створення Третього рейху: заборона Компартії, укладення антикомінтернівського (антиросійського) пакту, погром євреїв (в українському випадку - знищення російськомовного населення на південному сході). Як і в Німеччині, напередодні катастрофи, що насувається, українські олігархи фінансують вкрай праві націоналістичні сили, щоб утримати свою владу і зберегти свої багатства. США вибрали Україну на роль борця з Росією. З їхньої мовчазної згоди фашистська Україна (як колись Німеччина) починає відновлювати свої Збройні сили і переводити промисловість на рейки війни. Ця перебудова може закінчитися ще більшою економічною, соціальною і політичною кризою, якщо київська хунта не використає її «продукт» за прямим призначенням - для війни. А уряд Чемберлена провокував Радянський Союз вступити у війну з Німеччиною, як зараз Конгрес США провокує війну між Росією і Україною для попередження зростання міжнародного впливу Росії».

Ми привели цей уривок для фіксації чергового повороту російської політики і його пропагандистського оформлення. Зі звинуваченнями в мілітаризації повертається в кремлівський лексикон «хунта», «фашисти», на деякий час відставлені в бік, але, як виявилося, не забуті.

«Независимая газета» не одна, але якщо навіть у так званих серйозних газетах знову починають використовувати побиті штампи, то слід очікувати чергового загострення. Як військового, так і дипломатичного.

Передовсім істерія щодо так званої підготовки України до війни з Росією розрахована на внутрішнє споживання. Америка хоч і небезпечний ворог, за московськими уявленнями, але далеко, а Україна - поряд. Тому Hannibal ante portas - Ганнібал біля воріт. Київ озброюється, витрачає на мілітаризацію великі гроші, значить, готується до війни. Крім Росії, воювати Україна ні з ким.

Звідси випливає дуже простий висновок. Грошей у Росії через падіння цін на нафту і санкції Заходу стає менше, на всіх не вистачить. Доведеться затягнути паски, оскільки українська армія, озброєна до зубів, ось-ось нападе на Росію. Спочатку, як пише «Независимая газета», знищить російськомовних на південному сході, треба думати, без перерахованих вище міст. Потім піде походом на Москву. Питання: а навіщо це взагалі Україна треба, - залишається без відповіді як таке, що не відповідає моменту.

Ось уже й депутати Державної думи починають вимагати відкрито направляти зброю в ДНР і ЛНР, бо Вашингтон починає поставляти зброю в Україні. Без відмашки Кремля ніхто б і гадки не мав висловити таке.

Тут ми маємо зовнішній адресат цього пропагандистського галасу. Захід відверто шантажують небезпекою розширення російської агресії на Донбасі. Кремль надзвичайно роздратований складністю економічного становища. Психологічно там пояснюють падіння цін на нафту змовою Америки і країн Перської затоки. Світ переконався у слабкості російської економіки, її фінансів, тому треба вчинити щось таке, що змусить Захід рахуватися з російськими інтересами так, як їх розуміє Путін. Найпростіше - шантажувати розширенням конфлікту на Донбасі.

У СРСР вторгнення в Угорщину, Чехословаччину, Афганістан пояснювали небезпекою захоплення цих країн імперіалістами і західнонімецькими реваншистами. З Кримом не придумали нічого нового. Знову все та ж пісня, тільки тепер про міфічні бази НАТО. Далі - більше. Тепер мілітаризація України та її вступ до НАТО, чого ніяк Москва допустити не може. Країни Балтії змогла, Україна ні за які пряники.

Маленької переможної війни на Донбасі не вийшло. Конфлікт затягується, і час грає проти Кремля. Є ознаки деякого падіння рейтингу Путіна. Тому черговий вкрай небезпечний ворог дуже потрібен. На найближчу перспективу - це мілітаризація України, але вже з'являються розмови, що в Білорусі, виявляється, теж є фашисти. Наступний ворог поблизу Росії вже призначений.

Юрій РАЙХЕЛЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини