MENU

До «судного» дня остался месяц

573 0


Залишивсямісяць до того дня, колинам в черговий раз прийдеться робитинепростий вибір. Державно незалежнимукраїнцям виповнилося 21 рік і це єпідставою надіятися, що ми зможемозробити свідомий і правильний вибір нетільки на сьогодні і завтра, а й напіслязавтра для наших дітей, онуків іправнуків.


Ми мали різні парламенти:комуністичної групи 239, директоратуКучми, національно-державницькийЮщенка-Тимошенко, кланово-донецькийАхметова-Фірташа-Януковича. Звичайно,такого ганебного і безправного парламенту,як нинішній, не знала не тільки Україна,а й жодна країна. Навіть  в Росіїі Білорусі проблеми парламенту вирішуютьсяна виборах, а не примусом чи перепродажеюреальних депутатів. «Тушки» - це унікальнеукраїнське явище, як і те, що«найталановитішими» менеджерами,суддями, прокурорами та іншими посадовцямивиявилися донецькі «проффесори».


За місяць до виборівхочу нагадати шановним співвітчизникампро здобутки і нанесену Україні шкодудвома останніми владними системами, боі сьогодні вони реально претендують намісця в українському парламенті:Ющенка-Тимошенко і Ахметова-Фірташа-Януковича.Це необхідно тому, що саме для адекватноговибору сьогодні необхідне порівнянняминулого. Що можна віднести до активувлади Ющенка-Тимошенко?


В сфері суспільногожиття - спроба втілення в повсякденнежиття принципів особистої свободигромадян і демократичності суспільнихпроцесів, реальна свобода засобівмасової інформації, невикористаннясиливих структур проти протестних акційгромадян, дотримання незалежностісудової гілки влади, зроблено крок нашляху усвідомлення українцями своєївласної історії та дещо інше.


В сфері економіки –забезпечення свободи малого і середньогобізнесу, повернення в державну власністьі конкурсна продажа Криворіжсталі,припинення паразитування Фірташа надержавній ГТС і газових сховищах таповернення Україні значних коштів,початок повернення громадянам їхрадянських заощаджень і таке інше.


В сфері міжнароднихвідносин – активні практичні дії внапрямі європейської та євроатлантичноїінтеграції, як стратегії забезпеченнязовнішніх умов економічної модернізаціїта економічного розвитку і воєнноїбезпеки України.


Все це відбулося тому,що помаранчева революція об’єктивностворила сприятливі умови як длявнутрішнього розвитку України, так ідля зовнішнього сприйняття її як сучасноїцивілізованої країни. Проте, очікуваннясуспільства виявилися до кінця нездійсненими внаслідок суб’єктивного,людського фактору, який виявивсянедостатньо державницьким. Тому найбільшсуттєві недоліки помаранчевоївлади, що нанесли шкоду Україні, є:


По-перше, надзвичайназалежність Президента Ющенка від грошейФірташа і Ахметова, які фінансувалийого виборчу компані. На моє переконаннясаме ущемлення Юлією Тимошенко інтересівФірташа призвело до непримиренноконфлікту між нею та Ющенком, який неміг не вплинути на всю систему державногоуправління. Крім цього, у Ющенка, напевне,були відповідні, не зовсім публічнідомовленості з Кучмою і Януковичем впроцесі підготовки до третього туруголосування.


По-друге, договірний(чи квотний), а не професійно-конкурснийвідбір кандидатів на вищі державніпосади, особливо голів обласних державнихадміністрацій.


По-третє, самеостанні Укази Президента Ющенка іподальша його поведінка сприяли перемозіна президентських виборах ВіктораЯнуковича, який не може відрізнитистратегію від тактики. Відповідно і втому, що відбувалося і відбувається вУкраїні сьогодні, є безпоседня винаЮщенка.


По-четверте, всфері зовнішньої політики, здійснюючиоднозначно правильний курс на європейськуі євроатлантичну інтеграцію, помаранчевавлада не зуміла зберігти дружні відносиниз Росією і переконати її, що співробітництвоз Європою ведеться в інтересах України,а не проти Росії.


Що стосується нинішньоївлади, то мені важко знайти те, що можнабуло б віднести до позитивних здобутків,хіба що, чесне відпрацювання боргівАхметову, Фірташу та іншим олігархам,які і привели її на київські пагорби.Що стосується шкоди, яку нинішня владазробила Україні, то газова угода ЮліїТимощенко, в якій ні один прокурор чисуддя не побачив особистої вигоди і заяку вона відбуває термін кримінальногопокарання, може розглядатися як дитячіпустощі.


Ось тільки деякіантидержавні і антиукраїнські «пустощі»нинішньої української влади, які усімвідомі, але про які перед виборами требанагадати.


¦ Брутальне нехтуванняКонституції України і перетворенняукраїнського парламенту не тільки вукраїнське, а й світове посміховисько;


¦   Продовженняна 25 років терміну перебування натериторії України російськогоЧорноморського флоту. Думаю, що нікогоне треба переконувати в тому, що кожнакраїна і кожен народ добиваютьсязвільнення власної території відіноземних війська, а нинішня владаУкраїни почала з притолежних дій.


¦  Проголошенняпозаблоковості в умовах блоковогооточення – це не тільки тупість взовнішній політиці, а й підлість повідношенню до власного народу, бо занею реально існує підготовка до втягуванняУкраїни в ординське ОДКБ.


¦  Практичнасамоізоляція, бо уже ні Європа, ні Росіяне хочуть мати справу з Україною, якрівноправним партнером. Росія вичікуєі через зону вільної торгівлі СНД таМитний союз намагається «додавити»Україну, втягнувши її в ЄаразійськийСоюз, як нове російське імперськеутворення.


¦ Розпродаж вищихдержавних посад непрофесіоналам, алеособисто відданим людям. Тільки дваприклади: Міністр оборони, який маввідношення до оборони тільки в межахторгівлі зброєю і Міністр освіти, якийдо освіти має відношення тільки в тому,що колись сам вяився і не більше. Самепро цих міністрів я говорю тому, що самвіддав військовій службі і освіті всесвоє досить не коротке життя.


¦ Наявною є тенденціядо обмеження права народу на вираженнясвого протесту проти обмеження йогоправ і свобод та  використаннясудів і силових структур проти мирнихакцій.


¦  Нарешті, щонинішня влада витворяє зі стражденноюукраїнською мовою!!! Не думаю, що хтосьназове прем’єр-міністра якоїсь іншоїкраїни, який свожю мовою так ганьбив бисвою країну. Ну, а часті ляпи Президентатому, що він мислить російською чибілоруською, а читає українською. Такзваний новий «мовний закон» - це черговийпіар партії регіонів і не більше, бо вінабсолютно нічого не дав російськомовнимукраїнця Донбасу і всього ПівденногоСходу.


Думаю, що достатньо длятого, щоб переконатися в помилковостінашого попереднього вибру влади.Найганебнішим виразом помилковостінашого вибору є здатність наших обранцівдо «тушкування». Їх практичні діїговорять самі за себе. Але чому ж «тушкам»не продаватися за великі гроші, якщо мисамі здатні продати себе, своїх дітейі онуків не за великі гроші, а за кілограмигречки, цукру чи ще чогось.


Я не збираюсь нікогоза когось агітувати. Що стосується менеособисто, то читач, напевне зрозумів,що я буду голосувати за Батьківщину. Яклюдина з достатньою фаховою освітою івеликим життєвим досвідом хочу шановнимспіввітчизникам дати деякі передвиборчіпоради загального характеру.


Першапорада. Постарайтесь впродовж цьогомісяця бути сумлінними учнями і вивчітьне парадні біографії претендентів наВаш голос, а їх реальну сутність і зробітьчесний перед собою і дітьми свій вибір.Особливу увагу зверніть на самовисуванців,які будуть наряжатися в одежі найчесніхихпатріотів України. Такі серед них можутьбути, але лише як виняток, бо у більшостічесних  українських патріотів навибори нема грошей. А якщо їх хтосьфінансує, то цей хтось заставить депутатавідробляти передвиборчий кредит. Винятокз великої групи самовисуванців можутьбути такі люди як ПетроПорошенко.


Другапорада. Серед партійнихсписків оберіть Батьківщину або Партіюрегіонів у залежності від Ваших особистихпереконань. Така необхідність зумовленатим, що саме ці дві партії будутьконкурувати за формування парламентськоїбільшості і зможуть робити реальнуполітику. Інші політсили, що внесені добюлетеня, які навіть подолають прохіднийбар’єр, самостійно нічого вирішуватине зможуть і будуть  приєднуватисядо тих чи їнших: Батьківщини або Партіїрегіонів. Голоси за явно непрохідніпартії – це найкращий подарунрк дляфальсифікаторів, бо частину цих бюлетенівможно легко вкинути на користь одногоз лідерів.


Третяпорада. Не полінуйтесьі прийдіть на вибори, бо не використанимбюлетенем може проголосувати хтозавгодно і за кого завгодно. А це зновуфальсифікація і нехтування нашимволевиявленням.


Ми не політики. Ми,металурги і шахтарі, лікарі і вчителі,будівельники і землероби, усі громадяниУкраїни чесно робимо свою справу. Нашоюсправою є і формування вищох органівукраїнської влади.  Тож давайте іцю справу зробимо чесно і принципово,щоб за нас це не зробили люди, для якихУкраїни і ми з вами лише середовище ізнаряддя задоволення власних егоїстичниїінтересів.

 

Павло Демчук 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини