MENU

«Київавтодор» скидає брудний сніг і сміття у заборонених місцях - Бригинець

1308 1

Попри минулорічну заборону, «Київавтодор» продовжує скидати брудний сніг і сміття, зібрані в урядовому кварталі Києва, на берегах та у русло річки Либідь.

Як повідомлялося, 7 березня 2014 (після буремних подій на Майдані Незалежності та вул. Грушевського) активісти виявили, що комунальні служби столиці вивозять залишки барикад, зокрема канцерогенну сажу та покришки, на береги річки Либідь, на перехресті вул. Саперно-Слобідської та вул. Кіквідзе.

У відповідь на торішнє моє звернення до КМДА, стало відомо, що звозити туди сніг комунальникам було доручено тодішнім якнуковичським очільником КМДА О. Поповим розпорядженням КМДА №1660 від 23.09.2013 «Про утримання доріг та тротуарів у місті Києві у зимовий період 2013-2014».

Разом із тим, місце незаконного складування снігу (а торік – сажі) – це заповідна територія - пам’ятка природи місцевого значення «Історичне гирло річки Либідь». Територія пам’ятки також входить до складу історико-архітектурного комплексу «Київська фортеця.

Як наслідок, постмайданівський голова київської адміністрації Володимир Бондаренко доручив КП «Київавтодор» терміново вивезти залишки сміття з даної ділянки, привести територію до вихідного стану, а Голосіївській РДА - провести тепер на колишньому звалищі, озеленення та відновити благоустрій. У наступні роки, пообіцяв В.Бондаренко, КМДА не плануватиме на даній ділянці тимчасове складування снігу.

Проте у 2015 році це сталося знову - активісти Національного екологічного центру України зафіксували масове скидання у Либідь брудного снігу (сніг перемішаний із сіллю, якою посипають тротуари і дороги, на якому є залишки вихлопних газів та автомобільного масла тощо). Забруднення території природно-заповідного фонду в таких масштабах є прямим порушенням ст. 252 Кримінального кодексу України.

Звернувся до голови КМДА та мера Києва В. Кличка, до Державної екологічної інспекції, та до тимчасової контрольної комісії Київради з контролю за охороною водоймищ, джерел, систем питного водопостачання та прилеглих до них територій у м. Києві з проханням розглянути відповідну проблему та вжити заходів реагування щодо недопущення забруднення території пам’ятки природи та вод річки Либідь.

Після звернень та скарг, в травні 2014 року комунальні служби вивезли більшість сміття і відходів з незаконного полігону. Після зміни керівництва, Державна екологічна інспекція нарахувала збитки, нанесені державі цим забрудненням, які склали 2 982 305 грн.

Наскільки мені відомо, відповідний штраф ні з кого не був стягнутий, винні не були покарані. У підсумку, злочин повторюється знову.

Як на мене, початок очищення гирла річки Либідь, може стати початком справжньої реконструкції цієї ще живої річки, яка по всій своїй довжині від площі Перемоги до Дніпра мала би перетворитися зі стічної канави в рекреаційну зону. Приклад такого «річкового воскресіння» я бачив кілька років тому в Сеулі. До речі, мер Сеула, який реанімував сховану у бетон ріку і перетворив її у відпочинкову зону, невдовзі після цього став Президентом Пд. Кореї. Так високо корейці оцінили екологічну діяльність чиновника.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини