MENU

П'ять комітетів парламенту відмовляються зробити свою роботу прозорою для активістів

1929 2

Парламентські комітети так і не відкрились повністю для учасників Моніторингу Відкрито. Такі висновки Моніторингу за наслідками роботи Верховної Ради 9-15 лютого.

5 комітетів: ЗАЧИНЕНО

5 комітетів з різних причин відмовили в участі нашим спостерігачам. Ось ці комітети:

• будівництва, містобудування і ЖКГ;

• соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення;

• екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

• податкової та митної політики;

• фінансової політики і банківської діяльності.

Причини відмові різні.

Найдивніша – у перших двох. У секретаріатах комітетів з питань будівництва (голова – Сергій Скуратовський, Радикальна партія) та соцполітики (голова – Людмила Денісова, Народний фронт) координаторам груп спостерігачів повідомили, що не користуються електронною поштою. І для рішення, чи дозволити спостерігачам участь у засіданнях комітетів, їм потрібен офіційний лист. Тобто "бамажка".

Складається враження, що ці люди застрягли десь у совковому минулому. А електронний документообіг для них – це щось із розділу фантастики.

Тут варто нагадати, що засідання комітетів є відкритими відповідно до закону про комітети верховної Ради.

Що це означає?

От уявіть, що ви бачите на дверях у магазин табличку "ВІДКРИТО". Це означає, що ви вільно можете увійти без будь якого дозволу.

Комітети мають табличку "ВІДКРИТО" за нормою закону. Тобто вам так само не потрібно додаткового дозволу, аби брати участь у засіданні комітету.

Але парадокс у тому, що засідання комітетів відкриті, а вхід до будівель комітетів – закритий.

Ось для "відкриття" будівель комітетів для спостерігачів нашого Моніторингу, а відповідно і до потрапляння на відкриті засідання комітетів, ми відправляємо і-мейли на ім'я голови комітету та копію на ім'я завідувача секретаріату комітету.

Попереднього тижня для 19 комітетів цього було достатньо, щоб дозволити спостерігачам Моніторингу потрапити на засідання. І лише 5-м – ні.

Окрім ситуацій з двома згаданими ми отримали відповідь від комітету фінансової політики та банківської діяльності (голова – Сергій Рибалка, Радикальна партія), що комітет вирішив провести закрите засідання.

Від комітету з питань екологічної політики взагалі ніякої відповіді координатор групи спостерігачів не отримав. Попереднього тижня довелося особисто підходити до Миколи Томенка. Але на засідання 11 лютого хотіли потрапити без додаткового втручання. Не вийшло.

А от на засідання комітету з питань податкової та митної політики спостерігачам вдалося потрапити лише після допомоги Оксани Продан. Комітет втретє за два тижні відмовив нам у нашому проханні допустити спостерігачів на засідання.

За час нашої діяльності цей комітет виявився найзакритішим з усіх 27-ми. Привіт Роману Насірову з БПП...

Ще 3 комітети не анонсували свої засідання на другому тижні другої сесії. Ось вони:

• культури і духовності (голова – Микола Княжицький, Народний фронт);

• національної безпеки і оборони (голова – Сергій Пашинський, Народний фронт);

• транспорту (голова – Ярослав Дубневич, БПП).

Це дивує на фоні інших анонсів.

Свої брифінги на парламентському прес-поінті, який розташований у кулуарах Ради, депутати анонсують на 2 тижні вперед. Такої відкритості щодо роботи комітетів ми не бачимо. І це показник, що для парламентарів є важливішим у їхній роботі. Вони хочуть більше уваги ЗМІ до своїх заяв, аніж до своєї законотворчої роботи.

Парламентський мак-драйв

Коли людина хоче якнайшвидше набити пуза, вона користується фаст-фудом. Якщо не хочеться стояти у черзі – вам у мак-драйв.

Щось подібне ми побачили і у роботі Ради.

Коли дуже потрібно, то комітети використовують як мак-драйв: приїхав і по швидше отримав своє замовлення.

Протягом 9-15 лютого роботу у форматі мак-драйв продемонстрували 2 комітети. Вони збиралися у терміновому порядку аби винести потрібні рішення.

У вівторок зранку так зібрався комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (голова – Андрій Кожем'якін, "Батьківщина"). Комітету потрібно було у терміновому порядку схвалити кандидатуру нового Генпрокурора.

З 20 членів комітету Віктора Шокіна підтримали 11, проти – 1, утримались – 2. Про участь інших членів комітету у засіданні – невідомо. Комітет рекомендував "Верховній Раді України прийняти проект Постанови про надання згоди на призначення Президентом України Шокіна Віктора Миколайовича на посаду Генерального прокурора України".

У четвер 12 лютого вранці зібрався на засідання Комітет з питань правової політики та правосуддя (голова – Руслан Князевич, БПП). Комітет мав винести рішення щодо законопроекту N1656 про забезпечення права на справедливий суд.

Тут варто зауважити, що комітет мав розглянути цей законопроект на своєму плановому засіданні – у середу 11 лютого. Але в якусь мить зник кворум, депутати розійшлись. Але відкладати це питання ще на тиждень-два не могли. Бо у четвер законопроект мали розглядати у сесійній залі. У другому читанні.

Тож комітет зібрався зранку, і швиденько ухвали рішення.

Уже у залі це призвело до непорозуміння у стані коаліції. Представники Радикальної партії та Самопомочі заявили, що не готові голосувати, бо не встигли ознайомитись, що ж підтримав комітет, які поправки до другого читання підтримані, які ні. Аби розібратися у цьому потрібно було б вивчити півтори тисячі сторінок друкованого тексту.

Ось цитата з виступу Олега Березюка з Самопомочі:

Ці папери ще "теплі", їх щойно приніс комітет, ми проголосуємо за цей закон, бо він по-філософськи правильний і потрібний, але проголосуємо завтра, коли юридична група нашої фракції принаймні почитає, чи ті правки, які ми внесли, знаходяться в письмовій формі. Завтра голосуємо спокійно.

Але до завтра більшість депутатів чекати не захотіла. Хто ж завтра їсть їжу з фаст-фуду?

Висновок того ж таки Березюка був невтішний: Щойно прийнятий закон про судочинство і справедливий суд з порушенням всіх правових норм парламенту України.

Враження спостерігачів

На останок наведу враження координаторів груп спостерігачів Моніторингу Відкрито.

Слідкувати за діяльність Моніторингу можна у ФБ: Моніторинг ВІдкрито.

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини