MENU

Активисты придумали оригинальный способ популяризировать украинский язык

395 0

Мояхороша подруга - водночас волонтеркаініціативи «Дріжджі»(займається українізацією сфериобслуговування, маркування товарів таоформлення веб-ресурсів) - Іванка Голуб'юкпостійно шукає шляхи популяризаціїукраїнської мови та україномовногопродукту. Сидіти на кухні і скиглити натяжкі часи - не в її характері.


Крім участі у безлічіпроектів, ініціатив, акцій протесту/захисту,вона розпочала наступ зі свого будинку.Тиждень тому разом із чоловіком вивісилиоголошення: «Куточок українськоїпреси. Прочитав - передай сусіду :)» Щодняподружжя кладе на столик у своємупід'їзді часописи: «Український тиждень»,«Країну», «Газету по-українськи»,«Дзеркало тижня» тощо, щоб сусіди бралипочитати. З одного боку вони виконуютьпатріотичну місію, а з іншого — даютьдруге життя вже прочитаній пресі. Бовалятися у пильному куті або на смітнику— найгірша доля українського слова.


Спершу Іванка думала,що пресу заберуть з кінцями. Але щодняпроходячи повз, вона бачила як мешканціїї будинку брали газети і журнали, апотім приносили назад. Звісно, окремівипуски мешканцям подобалися більше,тому деякі одиниці «зникали безвісти».


Щоправда, днями вонажалілася: оголошення про «куточокукраїнської преси» зірвано, газет немає,на столі стоїть стопка «Комсомольскойправды». Вперта українка пішла друкуватинове оголошення і відновлювати статускво для україномовної преси.


За декілька днів у своїйстрічці новин на Facebook я випадковонатрапив на допис киянки Анни Карашівськоїпро те, як у соціальній мережі вонанаштовхнулася на ідею зробити для любихсусідів у під'їзді скриньку з українськоюпресою. Хороша думка матеріалізуваласяза п'ять хвилин: мешканці стали щасливимиволодарями україномовної преси з 2010року до минулого тижня.


Активна українізаторканаписала, що люди розбирають пресувельми активно, відгуки позитивні.Скринька з пресою віднині мігруватимебудинками.


Тепер і я задумався наддаруванням другого життя україномовнійпресі, яку я донині відправляв досмітника: і людям приємно зроблю, і собіпоставлю маленький плюс в популяризаціїукраїномовного продукту.

Микола МАЛУХА  jesfor



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини