MENU

За боротьбу з корупцією взялися серйозно?

4617 1

25 березня, під час засідання Уряду, були затримані Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій та його перший заступник. Безумовно, час та місце були обрані не випадково, і вся ситуація нагадувала театральну постановку.

Тільки дана "постановка" уже не схожа на випадок, коли спочатку тихо хапають, а потім так само тихо відпускають. Демонстративне затримання вимагає такого самого показового строку ув'язнення. Інакше – керівник Уряду опиниться в незручному становищі, якщо згодом виявиться, що "всі обвинувачення знято" або засуджено до "Х років умовно". Тому дане публічне затримання є потенційним свідченням серйозності намірів не тільки по відношенню до ДСНС, але й до інших державних службовців.

Очевидно, що це публічний "месседж", на який, в першу чергу, відреагують чиновники. Їм дають зрозуміти, що правила змінилися. Демонстрація політичної волі є часто достатньою для закриття значної частини корупційних схем.

До того ж, це лише одне із публічних антикорупційних розслідувань, ініційованих Урядом протягом останнього місяця:

1. Службове розслідування щодо діяльності керівництва Державної фіскальної служби України, за результатами якого звільнені заступники Голови ДФС та прийнята відставка її керівника.

2. Службове розслідування проти голови Державної фінансової інспекції.

3. Службові розслідування щодо керівництва окремих підприємств "Укрзалізниці" та відсторонення їх від виконуваних обов'язків.

4. Міністерство внутрішніх справ розпочало розслідування стосовно діяльності керівників низки державних компаній, у тому числі Аграрного фонду, Укрспирту, Державної продовольчо-зернової компанії.

Власне, останні обіцяють бути найбільш цікавими та гучними. Адже на аграрну сферу припадає близько чверті всіх дозвільних документів, чверті державних підприємств, державна монополія на виробництво спирту та половина простроченого боргу перед бюджетом за державними гарантіями. Знаю, що останнім часом представники МВС безпосередньо зверталися до аграріїв з проханням надати інформацію про корупційні дії аграрних чиновників.

Для аграріїв зовсім не сюрприз те, що зараз "випливають" прізвища колишніх міністрів, причому не із так званої "злочинної влади". Але, сюрпризом є те, що за цих окремих персонажів таки взялись.

В нашій країні, навіть у хороших починаннях представників влади, завжди підозрюєш якийсь прихований інтерес, можливо у даних розслідуваннях принаймні частково це є правдою. У будь-якому випадку, наразі ми спостерігаємо найбільш серйозний натиск на корупцію за багато останніх років.

При бажанні правоохоронних органів та відповідній політичній волі вищого керівництва країни можна звести до мінімуму корупцію в державних органах. Все-таки, у нас лише чисельність міліції складає близько 350 тис. осіб, що приблизно дорівнює кількості державних службовців.

Будемо сподіватись, що на цей раз за боротьбу з корупцією взялись серйозно.

Мар’ян ЗАБЛОЦЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини