MENU

Нормандський формат себе дискредитував, маємо перейти до женевського – Гриценко

6327 3

Переговори у форматі "нормандської четвірки" себе вичерпали, їх треба згортати і збирати за переговорний стіл більш переконливих учасників, женевський формат – Сполучені Штати і Євросоюз плюс Україна і Росія.

Думаю, після вчорашньої п’ятигодинної безплідної дискусії чотирьох міністрів це вже очевидно навіть тим, хто покладав на Німеччину-Францію певні сподівання.

За весь свій багатомісячний марафон нормандський формат приніс лише один результат – так звані Мінські угоди. Написані в Кремлі й невигідні Україні ні тактично, ні стратегічно, навіть ці угоди – з самого початку не дотримуються і не виконуються Путіним і його маріонетками-терористами. Не восьмий день – восьмий місяць (!) поспіль не виконуються.

Вогонь припинено? Ні.

Обмін полонених завершено? Ні.

Важку зброю відведено? Ні.

Зафіксовані Мінськими угодами населені пункти, які, як Дебальцеве, були захоплені ворогом вже після узгодження лінії зіткнення, звільнено й передано під контроль українській владі? Ні.

Але...

Попри зрив виконання угод ворогом, Україну все одно змусили прийняти закон про "особливий статус"; Україну позбавили європейської перспективи, давши Росії право в рамках утвореної після Мінських угод Тристоронньої групи диктувати нам умови виконання (невиконання) угоди про асоціацію з ЄС.

Учора на нормандській зустрічі міністрів нас ще й примусили утворити робочі групи, аби перейти до виконання путінських хотєлок щодо зміни української Конституції, щодо гарантованого фінансування Києвом Донбасу, щодо відновлення енергозабезпечення і економічних стосунків з окупованими Путіним територіями...

А в цей час, прикриваючись Мінськими угодами і "перемир'ям", Путін тягає через наш державний кордон один за одним свої "гумконвої" й залізничні ешелони з боєприпасами...

У підсумку, нормандський формат веде нас не до миру, справедливого і стійкого, він веде до капітуляції України Путіну, повзучої і незворотної. Тож ці "нормандські" ігрища треба припиняти. Завдання № 1 для Президента і команди його дипломатів – домогтися проведення переговорів саме у женевському форматі, ні в якому іншому!

Анатолій ГРИЦЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини