MENU

Как сохранить анонимность в Интернете

1247 0

  

Сьогодніхочу вам розповісти про анонімізаціюв мережі. Зараз це досить актуальнатема, коли у світлі політичних репресійта переслідувань українські, російськіабо будь-які інші спецслужби однимпростим запитом від керівництвасоціальних мереж отримають ІР-адресупотрібної їм людини. ІР-адреса, для тих,хто не знає - це унікальний ідентифікатор,котрий має абсолютно кожний комп'ютер,телефон або інший пристрій, підключенийдо мережі. І саме по цьому номеру можназнайти комп'ютер, з якого постятьсяантиурядові матеріали, аж до номерадома чи квартири. То як бути? Як не датисебе знайти?

Вихід є - це користуватисяанонімайзерами, або проксі серверами.Давно мій вибір пав на локальнийпроксі-сервер tor. Чому саме він? Віндуже захищений, так як має шарову природушифрування: початкові дані шифруютьсята розшифровуються барато разів, потімпередаються через наступні вузли Tor врізних країнах, кожен з яких розшифровуює"шар" шифру перед передачею данихнаступному вузлу і, зрештою, до місцяпризначення. Це майже унеможливлюєвирахування початкової адреси користувача.Цікаво? Тоді подходимо до встановлення.


1. Встановлення наLinux. Так як я 98% часу працюю саме зацею операційною системою, розповімспочатку про неї. Користуюсь різновидомлінукса, котрий має назву ArchLinux, алепокажу як ставити і на іншихсистемах. Перший спосіб, самийтривіальний - зібрати програму звихідних кодів, котрі можна скачати зоригінального сайта - https://www.torproject.org/.Про те, як компілвати, читайте у файліREADME або INSTALL, що всередині архіву. Другийспосіб - встановлення з репозиторію.Для різних дистрибутивів це робитьсяпо різному, але суть одна. В терміналінабирайте одну із команди, в залежностівід різновиду вашого лінуксу:


                 sudo pacman -S tor             # Archlinux
                 sudo apt-get installtor        # Debian, Ubuntu, Linux Mint,Росинка...
                 sudo yum install tor            # SuSE, Fedora, CentOS, ASPLinux...


Налаштування зазвичайнепотрібні, основні конфігураційніфайли — це:

    • /etc/tor/tor-tsocks.conf - налаштування ІР-адреси (зазвичай 127.0.0.1 або localhost) та порт (звичайно 9050);

    • /etc/tor/torrc - основний конфіг;

    • /etc/conf.d/tor - також налаштування, там задають ліміти файлових дескрипторів.

    Після встановлення запускаємо сервер (не робимо цього, якщо використовуєте Vidalia!!!):


                      sudo /etc/rc.d/tor                 # Archlinux
                      sudo /etc/init.d/tor               # більшість інших дистрибутивів


    та ставимо його в його автозавантаження.

     

    Встановлення на Windows. Тут нема нічого складного. Просто качаємо звідси інсталятор та ставимо. В комплект входить також програма Vidalia.


  1. Встановлюємо Vidalia. Vidalia - це графічний інтерфейс для TOR, котрий дозволяє керувати сервером, зупиняти його або запускати. Значно  спрощує керування недосвідченим користувачам. Має зручний графічний інтерфейс, котрий з дня на день забалакає українською з моєю допомогою:

  

Програма доступна длявсіх операційних систем. Щоб отримативерсію для Windows, треба просто поставитигалочку при встановленні ТОR'а:

  

Для лінукса - зрепозиторія, так само, як ставили ТОRв першому пункті, тільки заміняємослово tor на vidalia. Запускаємопрограму, в головному вікні стартуємосервер. Сама програма працюватиме втреї, біля годинника (обведено колом): 

 

Якщо цибулина сірогокольору та перекреслена, то тор абовимкнутий, або аварійно зупинився, щобуває рідко. Все. Тепер можете відвідуватисайти анонімно, кожен раз із новогогеографічного місця :)

  1. Конфігуруємо браузери. Якщо ви з певних причин не хочете використовувати vidalia, то сконфігуруйте браузер для використання tor. Причина для відмови від vidalia - наприклад, це непотрібність глобальної анонімізації, для всіх браузерів, а лише для одного. Я, наприклад, через Chromium звичайно користуюсь інтернетом, а через Firefox - анонімно. В такому випадку має сенс просто налаштувати браузер на проксі. Отже, для початку видаляємо vidalia. Далі запускаємо сервер, і перевіряємо його працездатність, шляхом переходу по локальній адресі 127.0.0.1:9050. Якщо все гаразд, побачимо наступне повідомлення: 

  

Це добре. Тепер налаштовуємоchromium. Просто встановлюємо додаток ProxySwitchy! та налаштовуємо його такимчином:

  

Потім клацаємо на значкуземлі зверху справа, і вибираємо потрібнийпрофіль. Firefox налаштовують в два етапи.Спочатку дозволяємо браузерупрацювати з проксі - вбиваємо в адреснустроку about:config, знаходимопункт network.proxy.socks_remote_dns та присвоюємойому значення true:

  

Потім йдемо в Налаштування=> Додатково => Мережа => Налаштувати.Там вводимо потрібні нам данні:

  

Я навіть цифрамипозначив, що за чим тиснути :)


В оpera всеробиться аналогічним чином в налаштуваннях:

  

Ось наче і все. Якимспособом анонімізуватись, це вже вашерішення. Звичайно, у використанні проксіє свої недоліки. Наприклад інтернетпрацює повільніше. Або при кожному входівконтакт або фейсбук  будуть панікувати,що ти зайшов з незвичного місця, і щобувійти, ти маєш увести код, котрий прийдена мобільний телефон. У якості ідеальногорішення робіть як я - стартуйте сервісtor при старті системи або використовуйте vidalia,один браузер, firefox, наприклад, налаштуйтена анонімність і з нього займайтесьпостінгом провокаційних матеріалів, ачерез інший просто сидіть нормально вінтернеті. А ось і результат нашої праці:

  

keedhost 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини