MENU

Телеканалы «Интер», «Украина» и «СТБ» подают информацию про выборы так, как выгодно власти

890 2

 


10 жовтня спостерігачіцентральноєвропейської та американськоїгруп політичного моніторингу дали вКиєві прес-конференцію, під час якоїподілилися своїми зауваженнями щодоходу виборчої кампанії. Ми дослідили,як цю подію висвітлили телеканали.


Сюжети про західз’явилися у вечірніх випусках новинна «Інтері», «Україні», СТБ та Новомуканалі. При цьому в матеріалах усіхтелеканалів було порушено стандартповноти інформації: не наведено належнихбекґраундів про місії, спостерігачівід яких брали участь у прес-конференції –не сказано, кого вони, зокрема,представляють, якою є історія їхньоїдіяльності з точки зору політичноїнезаангажованості (йдеться проЦентральноєвропейську групу політичногомоніторингу та Американський незалежнийцентр політичного моніторингу).


Експерти «Телекритики»отримали аудіозапис вказаноїпрес-конференції, за результатами якоїтелеканали й робили сюжети. Прослухавшизапис, ми з’ясували, яку важливуінформацію в матеріалах журналістипроґавили або замовчали.


По-перше, тільки Новийканал указав, що ці спостерігачіперебувають в Україні лише три дні і,як зазначила Лідія Лоусон, «за цейчас мали можливість погуляти по місту,подивитися ТБ та поспілкуватися злюдьми». Тобто всі висновки спостерігачівбазуються на їхніх особистих враженняхза ці три дні. Проте у глядачів «Інтера»,«України» та СТБ мало скластися враження,ніби спостерігачі працюють в Українівже достатньо тривалий час і, відповідно,можуть давати серйозні та ґрунтовніоцінки ситуації.


СТБ: «…Представникидвох з них сьогодні заявили: проінспектувалипередвиборний перебіг у столиці. Порушеньзаконодавства не помітили».


ТРК «Україна»: «Поих [спостерігачів –Ред.] мнению, украинская избирательнаякампания в целом проходит спокойно, игрубых нарушений они пока не заметили».


«Інтер»: «Международныенаблюдатели пока не видят грубыхнарушений в ходе избирательной кампаниив Украине. Такое предварительное мнениеозвучили сегодня американские эксперты.Они проводят свой мониторинг сконца сентября» (чомусьжурналіст зазначає, що спостерігачіперебувають в Україні вже більш ніжтиждень, тоді як насправді – лишетри дні).


По-друге, журналісти«забули» сказати, на дані якого самемоніторингу телеконтенту посилаласяпід час прес-конференції Лідія Лоусон,президент Американського незалежногоцентру політичного моніторингу. Азгадувала вона про моніторингДержкомтелерадіо, відповідно до якогоопозиція представлена в ефірах телеканаліву півтора рази більше, ніж провладнісили. Важливо те, що дані цього дослідження,здійсненого держустановою, прямосуперечать результатам моніторингівнезалежних організацій –Академіїукраїнської пресиасоціації«Спільний простір» і комітету «Рівністьможливостей», які проводилися як допочатку виборів, так і з часу їх офіційногостарту 30 липня. Втім, автори сюжетівпро цей «нюанс» не вважають за потрібнезгадати.


Ба більше: внаслідоксаме такої «забудькуватості» телеканаліву глядача складалося враження, що паніЛоусон спирається нібито на дослідженняАмериканського незалежного центруполітичного моніторингу, який вонапредставляє. Приміром, «Інтер» наводитьтакий її синхрон:


«С 25 по 30 сентябряоппозиция была представлена в средствахмассовой информации в 1,5 раза больше,чем провластные силы. Для нас этохарактеристика прозрачности процесса –это демонстрирует то, что СМИ хорошовыполняют свою работу».


Цікаво й те, що міжнародніспостерігачі посилаються саме нарезультати моніторингу Держкомтелерадіо.Як уже писала«Телекритика», є підстави припускати,що Міністерство закордонних справУкраїни поширило по всіх посольствахта зарубіжних моніторингових місіяхрезультати саме цього моніторингу (дометодології та результатів якогомедіаексперти мають чималозауважень). Тож тепер бачимо результатицієї спланованої владою кампанії в дії.


Ключовою тезою сюжетівусіх телеканалів стала інформація проте, що порушень не зафіксовано, а виборчакампанія проходить демократично. Прицьому ніхто, бодай побіжно, не повідомляєпро ті численні порушення, які, приміром,фіксують українські громадськіорганізації чи ініціативи («Опора»,«Відсіч», «Майдан») або моніторинговімісій канадцівОБСЄ,НДІ. Щоправда, учасників прес-конференціїтаки запитували, чому їхні висновки незбігаються з висновками інших організаційта чи знають вони про випадки порушеннявиборчого законодавства, приміром,підкуп виборців. Проте глядачі телеканалівне почули ані цих запитань, ані відповідіАрчила Ебралидзе, голови представництваЦентральноєвропейської групи політичногомоніторингу, який сказав, що з результатамиінших місій він просто не ознайомлений,а «люди всі різні і кожен може матисвою думку».


Таким чином, телеканали,вустами спостерігачів, які перебуваютьв Україні лише три дні й іще не встиглидетально вивчити ситуацію, змальовуютьпередвиборчу картину цілком безпроблемною.


Нагадуємо, що натижні 1-6 жовтня "Телекритика” тежзафіксувала маніпуляції з оцінкамиміжнародних спостерігачів за виборами.Читайте про це тут.

Наводимо повнірозшифровки текстів сюжетів телеканалів.


«Інтер», 20:00,10.10.2012


«СТУДИЯ: Международныенаблюдатели пока не видят грубыхнарушений в ходе избирательной кампаниив Украине. Такое предварительное мнениеозвучили сегодня американские эксперты.Они проводят свой мониторинг с концасентября. Нет у наблюдателей и особыхпретензий к работе Центризбиркома.Надеются, что выборы будут прозрачнымии демократичными. Эксперты из СоединённыхШтатов также следят за тем, как украинскиемассмедиа подают сообщения об участникахизбирательного процесса.


СИНХРОН: ЛидияЛоусон, президент Американскогонезависимого центра политическогомониторинга: "С 25 по 30 сентябряоппозиция была представлена в средствахмассовой информации в 1,5 раза больше,чем провластные силы. Для нас этохарактеристика прозрачности процесса –это демонстрирует то, что СМИ хорошовыполняют свою работу”».


СТБ, 22:00, 10.10.2012


«СТУДІЯ: На Українусуне навала. Вибори пильнуватимутьмайже тисяча міжнародних спостерігачіввід 9 іноземних держав і 20 міжнароднихорганізацій. Представники двох з нихсьогодні заявили: проінспектувалипередвиборний перебіг у столиці. Порушеньзаконодавства не помітили. Однією згарантій прозорих виборів експертиназвали якраз реєстрацію великоїкількості міжнародних спостерігачів.


СИНХРОН: АрчилЕбралідзе, голова представництваЦентральноєвропейської групи політичногомоніторингу в Англії: "Миділимось з вами першими враженнями.Люди в Україні спокійні, вони незаполітизовані. Ми не спостерігаємоякогось неспокою чи якоїсь агресивноїагітації. Я сподіваюсь, що вибори будутьдемократичними та спокійними».


Новий канал, 19:00,10.10.2012


«СТУДІЯ: Українськівибори схожі на демократичні. Такевраження склалось у спостерігачів двохміжнародних організацій – англійськоїта американської. Спостерігають вониза виборчими перегонами три дні. Кажуть,опозицію можна побачити на телебаченніі білбордах. ЦВК працює справно, камерина дільницях установлять.Закликали всі політичні сили визнатирезультати виборів, якими б вони небули.


СИНХРОН: АрчилЕбралидзе, центральноєвропейська групаполітичного моніторингу: "Нинішнюситуацію ми можемо назвати, я маю наувазі все загалом, медіа і все решта, миможемо назвати найбільш демократичноюз того, що ми бачили. У вас набагатовільніші вибори, ніж там, де ми працювалидо цього – у Грузії, Росії, я вже некажу про Зімбабве”».


ТРК «Україна»,19:00, 10.10.2012


«СТУДИЯ: Довольныпоявлением видеоконтроля на участкахи международные наблюдатели изцентрально-европейской и американскойгрупп политического мониторинга. По ихмнению, украинская избирательнаякампания в целом проходит спокойно, игрубых нарушений они пока не заметили.


СИНХРОН: АрчилЭбралидзе, глава представительствацентральноевропейской группы политическогомониторинга: "На Центризбиркомосуществляется определенное давлениекак провластными, так и оппозиционнымисилами. Но он с обязанностями справляется.Что касается СМИ и наружной рекламы, тони одному из политических лагерей здесьне отдается предпочтение”».

 

vybory


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини