MENU

Режим Януковича будет бороться с бесплатными мобильными разговорами

388 0

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРСІ), підготувала законопроект «Про визначення та аналізі ринків послуг галузі електронних комунікацій».

У документі описуються основні механізми регулювання діяльності операторів з істотною ринковою часткою (SMP), право визначати яких комісія отримала від Антимонопольного комітету (АМКУ) влітку цього року.

Як пише видання, найбільш значущі зміни, запропоновані в законопроекті, стосуються роздрібних ринків – мобільного зв’язку, дротяної телефонії та інтернет-доступу. Працюючі на них SMP-оператори будуть зобов’язані попереджати НКРСІ про всі зміни тарифів. А в разі якщо регулятор визнає нові тарифи необгрунтованими, він може заборонити їх введення.

У НКРСІ не називають операторів, до яких можуть бути застосовані нові правила.

«Спочатку необхідно провести аналіз ринків», – говорить член комісії Людмила Єжова.

Але, згідно закону «Про телекомунікації», SMP-оператором може бути визнана компанія, чия частка в доходах ринку перевищує 25%.

До таких відносяться Київстар – його виручка від послуг мобільного зв’язку в 2011 році склала близько 12 млрд гривень, або близько 40% ринку, МТС-Україна – з виручкою в 9,1 млрд гривень (близько 30% ринку) і Укртелеком (частка доходів від послуг місцевої телефонії складала в 2011 році 73%). Втім, тарифи на послуги місцевої телефонії зараз і так регулюються державою.

Мета законопроекту – боротьба не з завищеними, а із заниженими тарифами, стверджує джерело в НКРСІ. Мова йде про безкоштовні внутрішньомережеві розмови (безкоштовні дзвінки між абонентами одного оператора), які регулятор давно називає «шкідливою ​​для розвитку конкуренції практикою».

Як відомо, 27 вересня в АМКУ повідомили про початок розслідування щодо компаній, звинувативши операторів у завищенні тарифів та невиконанні висунутих в червні рекомендацій щодо зниження цін.

Відзначимо, що це вже друге розслідування відносно компаній – в кінці січня було відкрито справу щодо обгрунтованості тарифів на послуги роумінгу в країнах СНД.

За словами Кузьміна, Київстар та МТС-Україна можуть бути оштрафованіна суму до 10% виручки, тобто більш ніж на 2,1 млрд гривень.

У свою чергу оператори вважають, що виконали рекомендації АМКУ.

Так, на початку липня Київстар знизив ціни на різні послуги в тарифному плані «Класичний», яким, як стверджує компанія, користується близько 1 млн абонентів, на 17-30%.

МТС-Україна з 1 серпня також зменшила ціни у низці тарифних планів на 17-20%.

«АМКУ зможе ввести держрегулювання тарифів, визнавши МТС і Київстар монополістами на ринку мобільного зв’язку», – пояснює пан Кузьмін.

За його словами, ринок має всі ознаки монопольного – компанії спільно обслуговують 80% абонентів і отримують 70% доходів.

 

Олександр ДАНИЛЮК

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини