MENU

Религиозный пост увеличивает длительность и качество жизни

591 0

  

«Піст – наймиліша,найугодніша Богу річ!» Г. Сковорода


В українськійтрадиції Великий піст вважаєтьсянайголовнішим та найсуворішим.Розпочинається він після закінченняМасляної і триває сім тижнів, доВеликодня.

Пістяк релігійна традиція.


Їжа, яку ми їмо, визначаєстан нашого тіла, здоров’я, настрій,зовнішність, і, зрештою, стан нашої душі.Ми нерідко зустрічаємо по віддаленихселах старих людей, які, незважаючи насвій вік зберегли ясність розуму, блискочей, свіжий вигляд та добродушнийнастрій.


І ми, не задумуючись, знаходимопричину у свіжому гірському повітрі, укриничній воді та відсутністі впливускаженого ритму життя, соціальних мереж,бранцями яких ми є. Звичайно, ми будемоправі. Але є одне «але»: в більшостівипадків ці люди слідкують за своїмхарчуванням, керуючись традиціями тацерковними обрядовими правилами.


В українській традиціїВеликий піст вважається найголовнішимта найсуворішим.


Ще філософ ГригорійСковорода казав, що «Піст– наймиліша, найугодніша Богу річ!»,а народні прислів’я «пояснювали»значення Посту дохідливими словами:«Постись духом,а не тілько брюхом».


Пістз точки зору сучасної науки.


З точки зору сучасноїнауки вже підтверджено, що Піст маєпозитивний вплив на здоров’я людини:дослідники медичного центру Інститутусерця (Intermountain Medical Center Heart Institute)підтверджують, що регулярні періодичніпости є корисними для здоров’я і серця,оскільки знижують ризик хвороб коронарнихартерій та діабету та рівень «поганого»холестерину в крові людини.


А вчені американськогоНаціонального інституту проблем старіннядовели, що 24-х годинне утримання організмубез їжі є м’яким стресом для клітиннашого тіла, відповіддю на який єзбільшення здатності організму впоратисяіз сильнішим стресом. «Це свого родуаналог фізичних вправ для клітин», –йдеться у результаті дослідження.


Дослідники вважають,що цей стрес відбувається у всьому тілі,і може бути причиною збільшення тривалостіжиття та стійкості до хвороб, викликанихстарінням.


Є багато причин, щобдивитися на піст як користь для здоров’я.Тіло позбавляється від токсинів, зцілюєсебе, відновлює пошкоджені органи.


Пістдля здоров’я


Потрібно взяти доуваги, що Великий піст, який триває 48днів, припадає на найважчий для організмучас – час переходу від зими до весни,коли відбувається перебудова всіхжиттєвих процесів. Тому, щоб не завдатишкоди організму і використовувати пістмаксимально для покращення свогоздоров’я, необхідно до харчування вцей період поставитися відповідально.

  

  

Основніправила оптимізації харчування під часВеликого посту

Оскільки існує заборонана м’ясо, птицю, рибу, молочні продуктиі яйця, то для профілактики дефіцитубілка в раціон харчування варто включатибілок рослинного походження – це всісоєві продукти (їх асортимент дужеширокий – від м’яса до йогуртів), бобові,горіхи, насіння, різні злакові та каші,вироби з борошна грубого помолу.Дужекорисно урізноманітнити свій раціонрізними кашами, макаронними виробамиіз борошна грубого помолу або твердихсортів пшениці, картоплею, оскількивони є ідеальними джерелами тривалоїенергії.


Крім білкової ікрохмалистої їжі необхідно щодня вживатив їжу рослинні олії, близько 1 – 2 столовихложок на день. Найкориснішими оліями єнерафінована оливкова першого холодноговіджиму та лляна, які найкраще додаватиу салати. Для смаження та тушкуваннявикористовуйте оливкову рафіновану.


Важлива частка в денномураціоні відводиться овочам та фруктам,яких потрібно вживати в кількості неменше 500 грамів щодня.


Найкраще керуватисьпри виборі правилом «веселки», тобтожовті-оранжеві-червоні-фіолетові-зелені(лимон, морква, буряк, помідори, фіолетовакапуста, селера, авокадо, петрушка, кріпі тд.).


Для профілактикизагострення весняної депресії необхідновключати до раціону страви з бурого(неочищеного) рису, пшона, гречки, сої,сочевиці, а також фініки, банани і арахіс.


Важливо щодняприймати вітамінно-мінеральнийкомплекс.


…І не забувати проважливість вживання достатньої кількостічистої питної води – не менше 1,5 літрівв день.


Для любителів солодкогозалишаються мед та сухофрукти, які єджерелом важливих вітамінів імікроелементів. А напій із урюка, багатийкалієм, оздоровить роботу серцевогом’яза.


Організуйте собі режимхарчування не рідше 4-5-ти разів на добу.Адже рослинна їжа менш калорійна, ніжтваринного походження. При не достаткукалорій може розвинутися банальна втомата слабкість.


Докладіть зусиль,щоб приймати їжу в стабільні години –травна система вже через 2-3 дні будеготова до роботи і процес травленняпіде оптимальніше. І навіть різка змінаскладу страв менше позначиться на Вашомусамопочутті.


Намагайтеся не вживатиті страви, до яких відчуваєте неприязнь,бо все одно повноцінно не перетравляться,а лише викличуть бродіння і гниттяпродуктів та перевантаження організмутоксинами. Їжте тільки при наявностіапетиту.


Ретельно пережовуйтеїжу – це дуже дієвий спосіб знешкодженняпатогенних бактерій, що потрапляють зїжею за допомогою ферменту лізоциму,який знаходиться у слині і маєантибактеріальні властивості.


При виході з посту –будьте помірними при вживанні м’ясноїі жирної їжі. Поступово і акуратноповертайте її в свій щоденний раціон.Пам’ятайте, що в організмі до кінцяпосту рівень ферментів, що розщеплюютьбілок, стає мінімальним, а продуктигниття білків у кишечнику можуть на 2дні вивести вас з нормального робочогографіка.


Не випадково культовийпродукт – відварене яйце – збалансованийпродукт, який стимулює активністьтравної системи після багатоденногостриманості, і йому потрібно надатиперевагу.


Що важливо дотримуватисьяк під час, так і після посту – так цевід брехні, негативних емоцій, зла,гніву, ненависті, шанобливо ставитисядо оточуючих, генерувати гарні думки,здійснювати корисні вчинки. І ставитисядо інших так, як ми хотіли б щоб ставилисядо нас. Любити ближнього свого (і далекоготеж), як самого себе.


Якщо ми будемодотримуватися посту в думках, словах івчинках – рівень здоров’я лишепідвищиться, а дотримання інших релігійнихрекомендацій принесе ще більше здоров’яі благополуччя.

  

100rokiv 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини