MENU

Музей Шевченко отсканирует документы про поэта и выложит их в Интернет

415 0

Національниймузей Тараса Шевченка презентувавпроект "Віртуальний архів Шевченка".Навесні цього року оцифрований архівдокументів про життя і творчістьукраїнського поета і художника будепредставлено широкому загалу.

Вмузеї Шевченка зосереджено архівнідокументи Т.Г. Шевченка, що стосуютьсянайбільш вагомих віх його життя.

Мовайде про унікальні документи, які ранішене були представлені так широко - скажімо,метрична книга 1795 року із записом пронародження майбутнього поета, прижиттєвівидання з автографами автора, листуваннядержавних службовців в період заслання,постові відомості про караульну службуТ. Г. Шевченка в Новопетровськомуукріпленні (1852 р.), особиста справа Т. Г.Шевченка Канцелярії ІмператорськоїАкадемії Художеств.

Оцифровуютьтакож справу Військового департамента"По отношению командующего Императорскойглавной квартирой, об определении наслужбу, за возмутительные соченения,художника Санкт-Петербургской АкадемииХудожеств Шевченку рядовым с правомвислуги", справу канцеляріїЧернігівського цивільного губернатора"По отношении Санкт-Петербургскогооберполицермейстера об учрежденииполицейского надзора за назначенім вАкадемики Тарасом Шевченком" тощо.

Засловами головного зберігача Музею ЮліїШиленко, в музеї зосереджена великаколекція документів, лише невеликачастина з яких представлена векспозиції.

"У нас є багатоматеріалів, які доступні лише вузькомуколу людей, а між ними є й унікальні:прижиттєві твори з автографами("Гайдамаки"), метрична книга, рапортв Академію мистецтв 22 березня 1845 р.,тощо, - зазначила Шиленко. - Всі цідокументи мають обмежений термінзберігання, вони зшиті у справи і нерозшиваються. Саме тому наше завдання– зберегти їх та забезпечити доступ доних за допомогою оцифрування".

Ідеяпроекту "Віртуальний архів" виникланапередодні святкування 200-ої річницівід дня народження Шевченка, щовідзначатиметься в 2014 році, і спрямованана "активізацію інтересу широкоїгромадськості, у т.ч. й міжнародної, увивченні життя та творчості поета".

Якзазначив генеральний директорНаціонального музею Тараса ШевченкаДмитро Стус, на сьогодні перед музеємстоїть завдання поступової йоготрансформації в науково-дослідний тапопуляризаторський центр.

"Зпоявою сайту у нас з’явилася ідеявіртуального музею, що дасть можливістьпопуляризувати особистість Шевченкау всьому світі, - зазначив Стус. - А дляцього вся шевченкіана має бути доступнадля кожного в інтернеті".

Ознайомитисяіз новоствореним архівом можна буде заадресою www.museumshevchenko.org.ua. Що ж стосуєтьсяоригіналів документів, вони будутьдоступні відвідувачам музею на тимчасовійекспозиції, яка також запланована врамках проекту.

Для дотриманняправильних умов оцифрування архівнихдокументів, музейники використовуватимутьвисокоякісні професійні сканери, що незавдають шкоди оригіналам, пройдутьнавчання у фахівців компанії-партнера"Електронні архіви України" зтехнологій розробки та інтеграціїінтерактивних електронних ресурсів.

switluy-spogad



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини