MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 травня 2016

2573 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 4 травня

Настав час дорослого переосмислення наших героїв – Макаров

Поза всяким сумнівом, місце уламків радянського дискурсу мають замістити постаті й події власне української історії, які давали б звичайному українцеві відчуття спадковості, безперервності, вкоріненості. Починаючи від Київської Русі, продов­жуючи Великим князівством Литовським, Гетьманщиною і закінчуючи Визвольними змаганнями, УПА та російсько-українською війною. Причому не обов'язково обурюватися, що цей процес відбувається в "їстівних", попсових формах. Для великих спільнот історична пам'ять існує у вигляді легко вживаних міфів, і в цьому немає нічого трагічного, бо саме так і ніяк інакше існує суспільна свідомість.

В Україні вже декомунізовано 327 населених пунктів – В'ятрович

"Уже змінено 327 назв населених пунктів, до 21 лютого мали змінити всі інш – разом 987, усі назви опрацьовані з місцевими громадами, Комітетом із питань місцевого самоврядування, лише чекаємо – коли це питання буде внесено на порядок денний. Спочатку воно не вносилося через перипетії довкола формування нових коаліції й уряду, зараз я сподіваюся, що найближчим часом воно таки буде внесене, я мав розмову з Парубієм – він є нашим союзником із декомунізації", – наголосив В'ятрович.

Час формувати українську націю. Чому не варто при першій нагоді переходити на російську мову

Аналізую свої закордонні поїздки за останні півтора року. Стамбул, Будапешт, Таллінн, Стокгольм, Берлін, Амстердам, Шарм-ель-Шейх, Краків. Знаєте, що спільного в цих різних містах? 1. Усі вивіски і реклама рідною мовою. 2. Мешканців цих міст не цікавить, чи зрозуміють ті надписи туристи і гості міст. 3. Мешканці не будуть з вами спілкуватися не рідною мовою, хіба торгаші Стамбула чи Шарм-ель-Шейха. Максимум, можуть перейти на англійську.

Де наші дороги? Усе доведеться робити власноруч

Усе в цій країні нам доведеться робити власними руками. Бо "делегувати" нікому. Й наостанок. Ті, кого це лякає, може сміливо пакувати валізи і їхати до тих країн, громадяни яких свого часу "встали з дивану" та доклали значних зусиль, щоб створити той рівень життя і розвитку суспільства, який ми спостерігаємо. Ті, хто залишається, повинні "встати з дивану" та братися до роботи зі створення нової України майбутнього. Закладемо фундамент сьогодні – добре житимуть наші діти. Не закладемо – будемо жебракувати на пенсії, яку нам ніхто не забезпечить.

За кілька днів до 8-9 травня... Що саме дітям розповідають про Другу світову

Якщо у Вашої дитини в школі заплановані заходи до 8 травня, прийдіть і подивіться – а що саме дітям розповідають про Другу світову. Ви впевнені, що школярам не вшивають липовий образ? Той самий образ, котрий десятиріччями плекала Москва для маніпуляцій... Два роки тому мені довелось робити зауваження школі, де вчиться мій син, щоб зняли плакати із колорадською стрічкою. Тоді вже йшла війна, але в школі не одразу зрозуміли, в чому їхня помилка – була обклеєна типово радянською військовою агітацією. Зауваження почули і ніби виправилися. Побачимо.

Суцільні незаконні вирубки: міністра екології вразило побачене в Карпатах. ФОТО

Відвідав Національний природний парк "Гуцульщина" в Івано-Франківській області. Поспілкувався із працівниками парку та природознавцями області, ознайомився зі станом природних екосистем найбільшого природнього парку українських Карпат. За власною ініціативою оглянув проблемні території незаконних вирубів лісів. Масштаби побаченого мене вразили. Це – суцільні незаконні вирубки, здійснених без відповідних лімітів. Це – зламані кілометрові смуги дерев, пеньки, лисі схили парку, незаконно встановлені мисливські лісові земельні ділянки, захоплені лісові земельні ділянки, здані у приватне користування з порушенням норм законодавства.

Складні випадки ідентичності: історія Рафаеля Сабатіні

Англійський критик і романіст Малколм Бредбері в монографії "Британський роман нового часу" підрахував, чого коштувало британцям залучення до своїх лав одного Сабатіні. Хочете, щоб ваша мова завоювала світ, – потрібно 100 років і 267 авторів, які впродовж ХХ століття написали б кілька тисяч романів. Тому не дивно, що цікаві книжки траплялися Рафаелю Сабатіні переважно англійською. Втім, в оті тисячі тепер доводиться зарахувати і його 31 роман. Отож, працювати слід над тим, щоб українською траплялося більше цікавих книжок. Іншого рецепта нема.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини