MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 серпня 2016

3199 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 19 серпня

Кит, на якому тримається вся російська агресія

Ось вона ключова фраза: "Язык общения – русский". Це той кит, на якому й тримається уся російська агресія. Бо за уявленням пересічного росіянина, кожен українець, який розмовляє російською мовою, теж "русскій". А отже – свій. Yе має значення, чи зміниться щось після Путіна. Переважна більшість росіян ще довго не позбудеться імперського мислення. А отже, високий рейтинг довіри забезпечений буде лише для політиків саме з імперським мисленням. Єдиний вихід – повернутися до того стану, який був запроваджений у 1920-тих роках за періоду українізації. Життєво необхідний закон про українську мову. Такий самий, який діє в інших країнах. Нічого не треба вигадувати.

Нотатки зі споду шахової дошки

Микола Рябчук

Цей підхід є класично колоніальним і сутнісно расистським¹, оскільки апріорі ділить народи на кращі й гірші – на тих, хто має право на суверенітет, і тих, чий суверенітет залежить від доброї волі їхніх самопроголошених "суверенів" та свавільно окреслених ними "сфер впливу". Всі балачки про розширення Євросоюзу чи "експансію" НАТО як буцімто "загрозу" для російських інтересів імпліцитно визнають, що тільки Росія може мати "національні інтереси", з якими слід рахуватися, але аж ніяк не Естонія, Польща, Грузія чи Україна. А відтак усі заклики "зрозуміти Росію" і визнати її "стратегічні інтереси" на практиці зводяться до визнання за Росією жандармської ролі у її леґітимній (начебто) сфері впливу.

У Києві презентували "Народження України". Неймовірний проект російського фотографа. ФОТО

Ідея проекту – метафоричне тлумачення образу народження нової національної спільноти, яка складається у вашій країні після Майдану. Муки людей через війну на сході країни, страждання через анексію Криму й, одночасно, рідкісний підйом та ентузіазм українців із різних верств суспільства, пов'язані з надіями на самостійне майбутнє вільної України, символічно виражені в фотографіях породіль і дітей, які щойно з'явилися на світ. Івлева називає зйомку до проекту одною з найщасливішою в її житті: "Вона наповнила мене світлом, радістю і надією".

Чим мешканці відрізняються від жителів, а кицька – від кішки

Професор Олександр Данилович Пономарів

В українській мові, як і в багатьох мовах світу, є дієслова жити – існувати (протилежне до вмирати) і мешкати – перебувати в певному приміщенні, проживати в певній місцевості. Порівняймо: гр. ζω, μένω; нім. leben, wohnen; фр. vivre, habiter. З огляду на це, мешканець – це не лише особа, що займає якесь приміщення, а й людина, що має осідок у якійсь місцевості. Наприклад: "Хоч Київ і нараховував тоді лише шість-сім тисяч мешканців, він був великим торговельним центром" (Зінаїда Тулуб). Тож жодної неповаги до мови в називанні містян чи селян мешканцями немає.

У справі переслідування автомайданівців з'явилися справжні результати

Ця велика справа з 24 фігурантами найближчим часом має бути завершена та передана до суду. Лише так є шанс довести, що усі ці дії даїшників дійсно були організованими та спрямовані на переслідування активістів. Наразі ж більшість справ, які були передані в суди у справах Автомайдану, розвалювались, і вже є до 10 виправдальних вироків. Це перший серйозний крок до встановлення організаторів переслідувань учасників протестів. І ми не дамо слідству зупинитись лише на цьому. Наступний крок – керівництво колишнього Департаменту ДАІ.

Промовистий приклад влучної і розумної реклами із тролінґом російських окупантів. ФОТО

Ось таку рекламу я називаю "розумною", з використанням локації, суспільно-політичної ситуації й із доречним тролінґом. Чернівецьке видавництво "Книги ХХІ" випустило книжку "Російська окупація Чернівців". І рекламний банер повісили в самому центрі міста – між ратушею й початком Кобилянської. Пікантність у тому, що над "Сбербанком Росії":-). Змушує задуматися й провести певні очевидні паралелі. До речі, презентація книжки відбудеться у залі якраз за тим балконом, на якому висить банер.

Славське – яке воно і як там відпочивається

Місцеві жителі весь час щось будують, пиляють, різьблять, садять квіти, але не садять городів. А ще щиро вірять, що назва селища пов'язана з київським князем Святославом Володимировичем, якого 1015 року вбив його брат Святополком. І ніби могила Святослава знаходиться поруч зі Славським, над річкою Опір. Достеменно відомо лише, що житуха тут вирувала ще в добу неоліту, а вперше Славське згадується в джерелах 1483 року як вже існуюче поселення. Десь поруч, на горі в селі Тухлі, ніби є могила Захара Беркута, а ще тут найнахабніші водії в Карпатах.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини