MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 вересня 2016

2516 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 26 вересня

Порошенко підписав демобілізацію шостої хвилі

Президент Петро Порошенко підписав указ про демобілізацію шостої хвилі військовослужбовців, призваних на службу в АТО. Порошенко уточнив, що демобілізація завершиться до кінця жовтня. "До кінця жовтня до своїх домівок та родин повернуться захисники Вітчизни, яких було мобілізовано минулого року протягом так званої "шостої хвилі". Підписав відповідний указ", – повідомив він. Порошенко додав, що після цього на фронті залишаться лише контрактники, а призовників, як і зараз, не направлятимуться в зону АТО. За його словами, це стане ще одним кроком для створення професійної армії в Україні.

Знищити Київ. Перша в Другій світовій спроба стерти історичне місто з лиця землі

Ріг Хрещатика й Прорізної, судячи зі стану згарища (дим розвіявся, прохід розчищено), це вже жовтень 1941 р. Отже, в Бабиному Яру все вже відбулося...

В усьому первісному розмаху цей задум втілити все ж не вдалося (останки історичного Хрещатика добивав іще Щербицький, уже на моїй пам'яті), – але й "недоконаним", "переполовиненим" – він усе ще вражає уяву: як-не-як, це була перша в тій війні спроба стерти ціле історичне місто з лиця землі (Варшава і Дрезден були вже потім). Якби при словах "Какую страну потеряли!" кожному школяреві автоматично виринав перед очима спершу проект Ланґбарда на місці "городу Ярослава" (теж, Богу дяка, "недореалізований"!), а відтак кадри палаючого вересневого Хрещатика-1941, – ми були б нині куди ліпше захищені од кремлівських "ресентиментів".

Як бути з російською мовою в Україні

В Україні мовне питання буде вирішене виключно по-українськи. Це не та ситуація, коли два рівних народи спільно корчували ліси та боролися з триметровими ведмедями і не та ситуація коли три національні групи об'єдналися навколо світових фінансових запасів. Росіяни вчинили проти українців дуже багато поганих дій протягом століть, дуже багато брехні і підлості між двома народами. Тому тут не буде ніякої Канади і Швейцарії. Не вдасться також вибудувати аналогію Німеччина-Австрія, коли дві різних країни розмовляють однією мовою. Навряд чи в Росії погодяться на українську, а в Україні на російську.

Нік Вуйчич привіз до України надію. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Вуйчича просто неперевершене почуття гумору. На початку, коли регулювали гучність мікрофона, пожартував, щоб звільнили звукорежисера. Або розповів про випадок, коли його переодягнули в форму пілота літака і поставили зустрічати на вході пасажирів зі словами: "Вітаю вас, я капітан цього літака і ми будемо випробовувати нову технологію польоту". Чи, коли діти бачать його вперше, то дивуються і запитують, що з ним сталося. На що Нік відповідає: "Курив багато. Тож знай, що куріння – небезпечне!" Тобто цього вечора присутнім було не тільки пізнавально його слухати, але й смішно.

Замальовки із Запоріжжя: козацька слава, індустріальна могутність і суспільна довіра

Цього літа я вперше у житті потрапив у Запоріжжя. Мене запросили провести презентацію моєї найновішої книжки "Чарунки долі". Запросив не університет чи якась інша академічна інституція, а молоді люди, які переймаються культурним життям власного міста. Перша зустріч із містом і його мешканцями справила на мене дуже приємне враження. Був теплий серпневий день. Організатори зустріли мене на вокзалі й відвезли у затишний готель "Театральний" поблизу міського драматичного театру, красивої кам'яниці у псевдоантичному стилі. Реальні переживання не відповідали очікуванням індустріального міста з потворними будинками пізньосовєтського штибу.

10 неймовірних наснажливих відеороликів українською

Я добровільно перекладаю і озвучую відео вже більше трьох років. Але робота над сьогоднішньою серією стала для мене особливою. Саме з її озвучування почався наш невеликий проект, у рамках якого ми сьогодні коментуємо запуски космічних апаратів у прямому ефірі, випускаємо українською серію відеороликів НАСА для дітей і запускаємо власний ресурс для колективних перекладів текстів та відео рідною мовою. Саме Карл Саган, один із найсильніших популяризаторів науки сучасності, став для мене людиною, яка надихнула цікавитися наукою та космосом.

Ще один крок до того, щоб СБУ ніколи не стала КДБ. ФОТО, ВІДЕО

У Києві вшанували пам'ять жертв тоталітарних режимів – більшовицького і нацистського. Саме їм присвячено меморіальну дошку, яку відкрили сьогодні, 26 вересня. Її встановили біля воріт колишньої внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР, що "були останньою надією для десятків тисяч репресованих". Більшості з них випало пройти через ті ворота лише одного разу й не повернутися. Меморіальну дошку відкрили голова Служби безпеки України Василь Грицак і директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини