MENU

За проблемами з економікою ми забули про екологію — Данилишин

215 0

Дивлюся, що за буденністю і повсякденними проблемами, наші ЗМІ зовсім не приділили уваги сьогоднішньому дню - Міжнародному дню охорони навколишнього середовища. Для України – це одна з самих болючих проблем. Разом з тим, статистика свідчить про сповільнення екологічної реконструкції національного господарства країни, що підтверджується зростанням питомого навантаження на природно-ресурсний потенціал.

Знизився показник технічного оновлення виробництва і економії первинної сировини – впровадження енерго - і ресурсозберігаючих технологій: за останні роки частка впровадження ресурсозберігаючих технологій в структурі нових технологій становить близько 5%. Це проходить на фоні сповільнення темпів вибуття фізично зношених і морально застарілих основних фондів, погіршення використання вторинних ресурсів і відходів виробництва, збільшення обсягів їх нагромадження. Однією з основних проблем відтворення в українській економіці є критичний стан основних засобів, ступінь зношеності яких невпинно зростає, досягши 74,9 % у 2010 р.

У загальному обсязі капіталовкладень в економіку частка природоохоронних становить до 5%. 

У загальній вартості національного багатства держави природний капітал становить біля 54%, а фактична рента з них в складі доходної частини державного бюджету коливається до 15%. Суттєве збільшення ренти створить можливості формування нової рентної системи оподаткування, зменшення інших видів податків, в першу чергу – ПДВ, що може стати поштовхом розвитку реального сектора економіки.

Привласнення ренти стало основою різкого збагачення всіх сьогоднішніх олігархів і породження фактично олігархополії в Україні. Не знання і технології, а рента стала причиною появи сьогоднішніх олігархів.

Як і весь світ, сьогодні Україна переживає потрійну кризу: економічну, екологічну і все більш зростаючу соціальну. Тому національна політика модернізації має відповідати цілям «сталого розвитку» - ідеї, яка сповідує одночасне економічне зростання, збереження довкілля та соціальний прогрес. 

Однак, за тезами про модернізацію в країні зовсім випала з поля зору екологічна складова, яка втратила своє значення як домінанта в системі національної безпеки держави. Разом з тим, в даний час екологічна ситуація в Україні багато в чому буде залежати від стратегії економічного розвитку, яку будуть реалізовувати держава і суспільство. Орієнтація на усунення кризових явищ, перехід до економічного зростання і входження України до світового економічного простору, в першу чергу реалізація політики євроінтеграції, передбачає розробку і здійснення адекватної національної екологічної політики, що забезпечує екологічну безпеку держави.

Богдан ДАНИЛИШИН 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини