MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 травня 2017

913 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 травня

Що на порядку денному Верховної Ради цього тижня

Після місячної перерви та відпочинку народні депутати нарешті повертаються в сесійну залу, й перед ними стоїть чимало завдань та викликів. Поки депутати відпочивали, громадські активісти сформували їм план роботи, в якому законодавчі зміни термінові та дуже термінові. Серед останніх – призначення нового складу Центральної виборчої комісії. Тема ЦВК в Україні вже на грані абсурду, адже у 13 із 15 членів нинішньої Комісії строк повноважень закінчився, а громадськість уже більше двох років закликає Верховну Раду оновити цей орган недискредитованими фахівцями. 

Чому європейським політикам корисно відвідувати Донбас

Міністр закордонних справ Австрії Себастіян Курц починав кар'єру не лише як наймолождший міністр у ЄС, але й як поміркований москвофіл. Тоді він добряче полоскотав нерви нашим дипломатам пропозиціями зняти санкції з Московії чи вимагати більших поступок від України. Після візиту на Донбас у перший же тиждень виконання місії голови ОБСЄ поведінка й риторика міністра різко змінилася. А зараз Себастіян Курц поведе австрійських консерваторів на вибори й має всі шанси стати канцлером Австрійської республіки. Дружнім до України канцлером, який відчуває свою особисту причетність до долі України, адже "ходив під кулями на лінії фронту".

Українська армія наближається до стандартів американської

Є в мене знайомий, громадянин США, який служив в американській армії. Він був дуже здивований, почувши від мене, що українські солдати не носять постійно, за винятком того часу, коли сплять і миються в душі, увімкнені камери на шоломах. "А якщо вони зроблять якусь помилку чи порушення – наприклад, бронежилет знімуть чи нахамлять комусь – як же тоді їхній командир про це дізнається?"
Паралельна реальність, коротше. Але мушу сказати, що ми потроху наближаємось до стандартів американської армії :) Бо за допомогою подібної камери нас нещодавно упіймали на зальоті.

Гетьманці зі старої Гетьманщини: як українці боролися за свою державу

Перші Визвольні змагання (1917-1921) залишили нам у спадок історії дивовижних людей. Разом із цими історіями ми одержали і привід для гордощів, і модерну військову традицію, і величезне поле для пошуків – адже долі непересічних осіб часто залишаються малознаними. Натомість у селі ще живі носії усної пам'яті. Найчастіше ними є старші люди. Саме в пошуках таких людей я і вирушаю до села в серці старої Гетьманщини, яке щезає. Голінка. Тепер Бахмацький район Чернігівської області. Станове козацьке село, яке напередодні Голодомору нараховувало 5745 мешканців.

Вчіть історію, або Як я перехитрив македонського поліціянта

Пейзаж навколо був одноманітним і нудним, випалена балканським сонцем зелень припорошено жовтіла обабіч, подекуди між дерев виринали хатки й поодинокі сільські магазинчики; людей не було. Зрозуміти, село це чи поле, також було неможливо. Нічого дивного, що за котримсь із поворотів переді мною заметляла поліційна паличка. Я глянув на спідометр і все зрозумів. Радісний поліціянт не йшов, а в радісному підстрибі підбігав до мене. Попросив документи, проглянув їх, а потім скрушно захитав головою. Мовляв, перевищив я швидкість, штрафи високі, і йому навіть жаль мене.

Чому в Україні потрібно захищати українську мову

Українка в Україні просить виконання норми Конституції – основного закону України, де в ст.10 говориться "Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України". Так, у цій Конституції ще сказано, що російська мова має вільний розвиток, але статус державної (а це значить – використання у всіх сферах життя на всій території) має тільки одна мова – українська. Українка просить дотримуватися цієї норми, а також виконувати всі європейські закони: Хартію, Рамкову Конвенцію, Гаазькі рекомендації, Венеційські висновки.

Як я одержав біометричний паспорт

Щось схоже, хоча і в більш м'якій формі, я очікував побачити і тепер, з огляду на кількість охочиш отримати біометричний паспорт після того, як Євросоюз запалив перед Україною зелене світло в питанні безвізового режиму. На мій подив, все пройшло ідеально. Почалося з того, що я подзвонив на гарячу лінію в документ-сервіс Готово! Дівчина порадила мені не їхати в відділення в центрі на пл. Лесі Українки через наплив людей. І направила на Осокорки до відділення за адресою пр. Бажана 1Е. Ця будівля прямо біля метро з великою стелою KFC.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини