MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 серпня 2017

1301 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 серпня

Нові обшуки: до редакції та журналістів "Страни" прийшла СБУ

Слідчі Служби безпеки України проводять у Києві санкціоновані судом обшуки в редакції інтернет-видання "Страна" та в місцях проживання деяких журналістів. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомляє речниця СБУ Олена Гітлянська. "Слідчі дії відбуваються в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом злочину, передбаченого ч. 1 ст. 328 Кримінального кодексу України (розголошення державної таємниці)", – зазначила очільниця прес-центру спецслужби. Нагадаємо, що раніше правоохоронці вже обшукували офіс "Страни", а на флешці її головного редактора Ігоря Гужви СБУ виявила секретну інформацію Міноборони. Перед цим одіозний журналіст, підозрюваний у вимаганні, вийшов зі слідчого ізолятора по внесенню за нього 544 тисяч гривень застави. 

Росія визнала фіаско своїх "хитрих планів"

Медведєв офіційно визнав, що "епопея" із захоплення Криму й наступні спроби легалізувати вкрадене зазнали нещадного фіаско. Йдеться про найбільшу зовнішньополітичну поразку Москви від часу розвалу СРСР. На ідеях "обміняти" Крим на "мирний план" щодо ОРДЛО, "боротьбу з тероризмом" у Сирії иа інші сумнівні кремлівські послуги поставлено ​​жирну крапку. Поділ території СНД на сфери впливу, повернення в Ялтинсько-потсдамський світ, "федералізація" України, поступовий демонтаж НАТО й інші путінські "захтінки" тепер стали історією. Три роки тому анексований Крим був головним геополітичним трофеєм Путіна. Потім півострів став валізою без ручки й предметом торгу. Нині "Кримнаш" – ракова пухлина, що пустила метастази в російському державному організмі.

Летальна зброя збільшить шанси України на звільнення окупованих територій силовим способом – експерт

Рекомендації Пентагону про надання Україні летальної зброї – це один із етапів плану США з допомоги ЗСУ, вважає військовий експерт Олег Жданов. Раніше американська інформаційна мережа NBC повідомляла, що Пентагон рекомендував Білому дому надати Україні пакет допомоги з високотехнологічної оборонної зброї. У Міністерстві оборони США цю інформацію відмовилися офіційно підтверджувати. "У 2016 році США допомогли нам сформувати, укомплектувати і підготувати Сили спеціальних операцій. Також Штати допомагають нам готувати батальйони. Вони беруть один батальйон і готують його за стандартами НАТО. А тепер Пентагон заговорив про надання летальної зброї. Це один із етапів плану допомоги українським збройним силам. Тобто вони сформували, підготували батальйон і готові озброювати його, зокрема високотехнологічною зброєю", – розповів експерт.

Іще один струмінь у холодному душі польсько-українських відносин

У Польщі хочуть створити Музей східних земель колишньої Речі Посполитої. Як у співаній Тарасом Чубаєм колисковій Олега Лишеги: "Крига над тобою, крига під тобою". Музеї в польській політиці відіграють роль, подібну до телеканалів в українській – маніфестують певний політичний дискурс, чи, як кажуть поляки, нарацію. Запуск музею стає одним із видів легітимації політиків, які активно патронують музеї, така собі заявка на лідерство. Польська музейна сфера має доступ до багатомільйонних політичних вливань, що на порядки більше, ніж бюджети музеїв сусідніх країн. Тому така дія – не маргінальна ініціатива групи "кресов'яків," це ще один струмінь у холодному душі відносин теперішньої польської адміністрації з Україною.

Страх і ненависть російської армії

Участь військ НАТО у параді до Дня української незалежності – це прояв дружби. Набагато краще бачити на параді представників Литви, Німеччини або США, ніж Північну Корею і Нікарагуа, як це було в Росії. Будь-який парад – це політична подія й послання. Коли Росія виводить свою зброю на парад, то наче показує її всьому світові. Так само й ми – коли в нас на параді будуть військові НАТО, то теж даємо послання всьому світові: наші прагнення – вступ до НАТО. Тому для наших військових, особливо тих, хто взаємодіє з НАТО в різних проектах, – це тільки позитив. Кілька разів мені доводилось висвітлювати спільні навчання наших українських вояків із натівськими інструкторами або різними родами військ. І вони завжди прекрасно взаємодіяли. Я не бачив відрази або якихось негативних проявів. Тим паче чимало українських військовослужбовців пройшли миротворчу службу в різних натівських місіях. Косово, наприклад.

Мовна крива Кривого Рогу: повільний рух угору

За суб’єктивними враженнями, українська мова після Революції гідності на вулицях міста звучить дедалі частіше. Проте російська, точніше її гібридний варіант, лишається основним засобом комунікації. І це має кілька пояснень. Головне – місто фактично перебуває в руках сім’ї Вілкулів та Лакшмі Міттала. Не потрібно нагадувати, що ідеологію, яку сповідують Вілкули, можна описати словосполученнями "надьожная работа – дастойная зарплата" й "зачєм ворошить староє". А індійському магнатові абсолютно байдуже, якою мовою розмовляють робітники на його підприємствах. Попри те, що клан Вілкулів довгий час керує в Кривому Розі, згуртувавшись, місцеві активісти кинули йому достойний виклик, мало не позбавивши влади.

Міський голова Конотопа, який розігнав зібрання медвечуківців у місті, йде пішки до Києва. ФОТО, ВІДЕО

Артем Семеніхін, який власноруч розігнав акцію медведчуківців у своєму місті, має намір особисто зустрітися із гарантом і передати йому вимогу конотопської громади.  Шість місяців він намагався достукатися до депутатів і провести сесію для прийняття життєво необхідних для міста рішень, але група депутатів відмовилися виконувати свої депутатські повноваження, вони не з`являлися на сесії, або ж відмовлялися голосувати за важливі бюджетні питання. Тепер місто в повній економічній кризі, медикам і працівникам дошкільних закладів немає чим виплачувати заробітну плату, дороги не ремонтують, бюджет утратив мільйони грантових коштів від Євросоюзу, місто не отримало сотні нових робочих місць. Цей список далеко не повний, і можна було б зробити для міста набагато більше.

 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини