MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 грудня 2017

1002 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 грудня

Обман за патріотичним гаслом: купуй в олігархів, плати втридорога

У тій редакції законопроекту, за яку проголосували в четвер міститься норма, що передбачає можливість позбавлення права брати участь у закупівлях через помилки в документації на 90 днів. Про процедуру такого позбавлення законотворці підозріло мовчать. Окрім цього, узаконюється кіт у мішку – компанії зможуть вимагати від держави обов`язковий аванс за ще не надані послуги чи ще не придбаний товар. Документ справді допоможе вітчизняним виробникам, от тільки не всім. Вимоги виписані так, аби виконати їх змогли лише великі гравці, що дуже скоро призведе до монополізації держзакупівель. Не залишиться обділеним і чиновництво. Для участі в конкурсах запроваджуються 23 довідки – це ідеальні умови для корупції.

Культурна дипломатія – критично важлива для України

За чверть століття незалежності культурна дипломатія у нас досі повноцінно не народилася. Однак саме зараз вона критично важлива. Бо тиждень української культури в закордонному місті розкаже більше, ніж десятки офіційних візитів. Показ українського кіно дасть зрозуміти більше, ніж години розмов. Десять українських книжок, перекладених іншими мовами щороку, знайдуть Україні більше однодумців, ніж сотні електронних листів. Хто це зробить за нас, українців? Ніхто. Культура не є розкішшю. Вона є щоденною гігієною суспільства. Читати книжки й дивитися хороше кіно так само важливо, як чистити зуби. Але культура також є мовою країни. Без неї ми німі. Вона знімає з нас шапку-невидимку і дає ім'я. Позбавляє нас статусу anonymous і допомагає іншим знайти нас на картах.

Криза як шанс: що робити з Донбасом по звільненню

Дехто справді її має: "Донбас – відрізана скиба, там живуть совкові люмпени, отруєні "Останкино", які обрали собі спершу Януковича, а потім Путіна, хай і далі залишаються по той бік "поребрика", а ми тут будуватимемо справжню Україну; колись, може повернуться, а до того рів із крокодилами". Це одна позиція, її представляє чимало поважних інтелектуалів, і не рахуватися з нею неможливо. Друга позиція не менш радикальна: після звільнення влаштувати хімічне чищення, організувати ретельну люстрацію, що полягатиме не лише в покаранні колаборантів, а й у вибірковому позбавленні прав, зокрема права на вибори, тобто своєрідну модифікацію статусу "негромадян" за прикладом країн Балтії.

Вакарчук: Час дійсно ще є, але його залишається все менше. І годинник цокає...

 

Після Революції Гідності я твердо пообіцяв сам собі, що більше ніколи, ні за яких обставин не буду стояти осторонь тих процесів, які відбуваються в нашій країні. Це – моя справа, як і справа кожного з вас. Це справа всіх громадян України. Я був би щасливий, якби моє життя було пов'язане з творчістю, з тою річчю, яку дійсно дуже люблю. Дуже хотів би, щоби рівень політичної культури, розвиненість інституцій, державного апарату в Україні дозволяли мені взагалі ні про що інше, окрім творчості, не думати і на цьому концентруватись. Та, на жаль, політичні та державні інституції слабкі. Політикам, які роками перебувають при владі та в опозиції, часто, до речі, міняючись між собою місцями, люди не вірять абсолютно.

Промовиста різниця між героями та зрадниками України

Один із користувачів соціальних мереж – звичайно ж, близький до Москви український журналіст – пояснив, що не буде дивитись фільм "Кіборги", який героїзує "непотрібну війну", у якій "українці вбивають українців". Поки що це несміливий, маргінальний тренд у нашому медіапросторі, він притаманний швидше російській пропаганді. Але з часом, після виведення російських військ він посилиться. До цього треба бути готовими. Не можна зводити війну до боротьби українців із російськими окупантами, не можна заплющувати очі на те, що в окупантів є найманці, є прихильники – по всій країні. Але найголовніше – не найманці почали війну. Росіяни її почали. Агресія завжди запускає механізм колабораціонізму і зради.

У Києві з'явилася "золота" маршрутка. ФОТО

"Золота" маршрутка здивувала жителів Києва. На дорогах столиці з'явилося маршрутне таксі золотого кольору. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Максим Турава, виклавши відповідне фото. У коментарях під фотографією користувачі почали жартувати над написом "Богдан", виправляючи його на "Бог дав". Також деякі згадують і золотий батон втікача Віктора Януковича. 

Куди поїхати на вихідні взимку: ТОП-6 місць

Хотілося потрапити в модерний Відень, але немає можливості поїхати? То не менш прекрасний український аналог – Чернівці. Не обов’язково слідувати точному маршрутові, тут можна блукати колоритними вуличками. Але є у цього міста родзинка, яка магічно притягує до міста, й це – Чернівецький університет. Цей заклад має надзвичайно багату історію і є одним із найстаріших університетів України. Подейкують, що в університетському парку до залізничного вокзалу веде підземний хід. Такі загадки варті уваги.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини