MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 грудня 2017

1165 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 грудня

Глібовицький: Компроміси вже з'їли інтереси й добралися до цінностей

Скажімо чесно. Зміщення Єгора Соболєва з голови комітету не має нічого спільного з підвищенням ефективності боротьби з корупцією. Звичайна політична помста, символічний акт тих, хто хотів хоча б моральну сатисфакцію за всі роки страждань корупційної абстиненції. Дякую Євгенові Жеребецькому, помітив цікавий список тих, хто проти, й окремі списки тих, хто утримався, хто не голосував, і тих, хто не прийшов, – як розмаїття політичних суб'єктностей. Це дуже важливе, лакмусове голосування. А на загал, здається, маятник все ще в реформах, але набирає швидкості в протилежному напрямку. Компроміси вже з'їли інтереси й добралися до цінностей. Тому важливо розуміти, що захищати треба не посадовців чи політиків, – захищати треба інституції.

Інтернаціональна солідарність чесних націоналістів

Звідки Наконечний міг тоді знати цю історію, залишається для мене загадкою. Річ у тім, що після невдачі своєї місії Карський відійшов від справ, став професором католицького Джорджтаунського університету в Вашингтоні й нікому не розказував про свої пригоди. Він порушив мовчанку аж 1985-го, коли згодився дати інтерв'ю для французького документального фільму "Голокост". Для багатьох його поява у фільмі була несподіванкою – думали, що він загинув у війні. Я однак розумію, чому Наконечному важливо було розказати цю історію. Він сам пережив щось подібне. Підлітком переносив до львівського гетто у своєму шкільному ранці їжу, яку йому спаковувала мати для знайомих євреїв, – із ризиком для себе і для матері.

Ускладнив життя майже всім: наслідки Трампового рішення щодо Єрусалима

Ми бачимо сьогодні, що Трамп опинився в міжнародній ізоляції. Тобто всі інші активні гравці виступили проти такого рішення. Таким чином, це ще більш "ускладнило життя" Ізраїлю. Крім того, Трамп не користується популярністю в ліберальної американській пресі, і його рішення буде жорстко критикувати в самих Штатах. Протягом всього 20-го століття в околицях Єрусалима неодноразово спалахували арабські повстання. І рішення американського президента образить арабський світ. Збільшиться дистанція між Ізраїлем та Європейським союзом. Також це послабить позиції США на Близькому сході. І посилить позиції Ірану та Росії, які вже задоволено потирають руки, чекаючи, як Трамп остаточно зануритися в цю кризу.

Горіти, а не тліти: стародавнє протистояння вогню та культури

24-26 травня 1964-го під час святкування Шевченківського ювілею сталася одна з найтрагічніших подій у війні полум’я та книги: згоріла Київська публічна бібліотека Академії наук УРСР (тепер вона Національна й імені Вернадського). Згоріло найцінніше, а здебільшого безцінне – україніка (стародруки, рукописи, архіви), неофіційно загалом приблизно 600 тис. томів (із них близько 50 тис. унікальні), чи не єдині правдиві свідчення про нашу історію, які навіть не були належним чином описані й розібрані. Крайнім призначили працівника бібліотеки Віктора Погружальського, який пояснював, що в такий спосіб нібито хотів помститися директорові. Проте це аж ніяк не пояснює велику кількість магнійових стрічок, фосфорних шашок і калію (який спалахував від води), знайдених на місці злочину.

Венеційська комісія підтримала "мовну" статтю про освіту нацменшин

Експерти не підтримали звинувачення з боку Угорщини. "Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин", – передає прес-служба МОН. Але Венеційська комісія рекомендувала Україні "видовжити" перехідний період для імплементації мовної статті. Зараз закон "Про освіту" вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити у 2020 році. Міністерство освіти погодилось подовжити цей період. "Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН  і планує зробити", – йдеться в заяві міністерства.

Українські артилеристи ставлять нові рекорди. ФОТО, ВІДЕО

 

Зараз від того, наскільки швидко і злагоджено спрацюють усі бійці гарматного розрахунку, залежить виконання бойового завдання й життя людей. Причому навіть не тільки самих артилеристів, а й тих бійців, яким вони надають вогневу підтримку. Тому зараз основні зусилля, крім точності ураження цілі, витрачаються на скорочення часу виконання вправи. Командири задоволені – нормативи перекриваються більш ніж на хвилину. А ціну хвилині на фронті знають дуже добре. Попереду – інші етапи навчань, інші вправи. Недарма кажуть, що піт артилерії береже кров піхоти. Поки затишшя, артилерія працює важко й багато.

Пательня проти сковорідки – що ліпше?

Яке зі слів ліпше вживати – сковорідка чи пательня, запитує Олег із Харківщини. Це синоніми, їх можна вживати обидва. Ще одне запитання від читача: чи можна використовувати слово гасло замість чужизмів пароль і passwordПароль (від французького parole) – умовне слово або речення, яке дає змогу пройти до військового об'єкта чи конспіративної організації. Гасло – наявне майже у всіх слов'янських мовах, пов'язане з дієсловом гадатиГасло – семантично ширше, ніж пароль, бо крім умовного знака – це ще й ідея, заклик, плакат із таким закликом. Тож у сучасній українській мові обидва слова вживані.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини